Ευρωαγορές: «Πάλη» μεταξύ των πληθωρισμών από την Ευρωζώνη και τη Βρετανία

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: «Πάλη» μεταξύ των πληθωρισμών από την Ευρωζώνη και τη Βρετανία
Άνοδος πάνω από το 1% στο βρετανικό χρηματιστήριο, νευρικότητα στους υπόλοιπους μεγάλους δείκτες.

Τελευταία ενημέρωση: 15:35

Νευρικότητα καταγράφεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Πέμπτη, με την αγορά του Λονδίνου να ξεχωρίζει την ώρα που η προσοχή των επενδυτών βρίσκεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό και στις αποφάσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Βρετανία για τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 7,9%, σημειώνοντας κάμψη για πρώτη φορά εδώ και 5 μήνες. Παρά το ότι οι αυξήσεις των τιμών παραμένουν σημαντικά πάνω από τον στόχο που έχει θέσει η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων που ανακοινώθηκε την Τετάρτη αναπτερώνει την αισιοδοξία μερίδας των αναλυτών για το ότι θα υπάρξει ηπιότερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στο Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο χρονικό διάστημα.

Στην Ευρωζώνη, ο γενικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,5% για τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Eurostat. Ο δομικός πληθωρισμός, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας διαμορφώθηκε στο 5,5% έναντι 5,4% στην προκαταρκτική μέτρηση και έναντι του 5,3% που είχε διαμορφωθεί τον Μάιο.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη εβδομάδα τόσο η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσουν νέες αυξήσεις των βασικών τους επιτοκίων με σκοπό την καταπολέμηση των πληθωριστικών πιέσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται οι αναφορές για τις επόμενες κινήσει των δύο τράπεζων, ειδικότερα για το κατά πόσο θέλουν να συνεχίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων του μετά από το καλοκαίρι.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,19% στις 461,64 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,08% στις 4.366 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 1,57% στις 7.570 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX πέφτει 0,29% στις 16.079 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 ανεβαίνει 0,13% στις 7.328 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,19% στις 28.653 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη γράφει απώλειες 0,13% στις 9.443 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη 0,48% καταγράφει στο χρηματιστήριο της Γαλλίας η μετοχή της Renault, αφότου η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε αύξηση 13% στις πωλήσεις αυτοκινήτων για το α' εξάμηνο του 2023.

Στην Ευρώπη, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 24% σε ετήσια βάση.

Άνοδο 0,9% σημειώνει στην αγορά της Ολλανδίας η μετοχή της ASML, μετά από τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η μεγαλύτερη κατασκευάστρια μηχανημάτων για την παραγωγή ημιαγωγών στον κόσμο.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας έφτασαν τα 1,9 δισ. ευρώ ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Refinitiv ανέμεναν κέρδη 1,82 δισ. ευρώ.

Μάκρο

Άνοδο για 11ο συνεχόμενο μήνα κατέγραψαν οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ένωση Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Οι νέες ταξινομήσεις αυτοκινήτων στην ΕΕ έφτασαν τα 1,27 εκατ. οχήματα, αυξημένες κατά 19% σε ετήσια βάση. Οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία αυξήθηκαν κατά 55%, ενώ οι παραδόσεις των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 10%

Πιέσεις από την Κίνα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν οι ασιατικές αγορές για το μέσο της εβδομάδας, με τις μετοχές των μεγάλων κινεζικών εταιρειών να «χαλούν» το κλίμα ανόδου στα υπόλοιπα μεγάλα χρηματιστήρια.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 1,24% στις 32.896 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 0,55% στις 7.323 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ισχυροποιήθηκε 0,02% στις 2.608 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite ανέβηκε 0,03% στις 3.198 μονάδες και ο Shenzhen Component έπεσε 0,44% στις 10.924 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε 0,33% στις 18.952 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Rio Tinto: Ο κολοσσός των μεταλλευμάτων «κόβει» τις εκτιμήσεις για παραγωγή αλουμινίου και χαλκού

gazzetta
gazzetta reader insider insider