Πληθωρισμός: Επιβράδυνση στο 2,8% τον Ιούνιο στην Ελλάδα - Η 5η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Επιβράδυνση στο 2,8% τον Ιούνιο στην Ελλάδα - Η 5η καλύτερη επίδοση στην ΕΕ
Ραγδαία επιβράδυνση στον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών κατέγραψε η Ελλάδα τον μήνα Ιούνιο.

Ραγδαία επιβράδυνση στον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών κατέγραψε η Ελλάδα τον μήνα Ιούνιο, καθώς, όπως καταδεικνύουν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, η άνοδος του πληθωρισμού ανέρχεται στο 2,8%, με μια οριακή απόκλιση από το 2,7% που εκτιμούσε στην ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων, κατατάσσοντας την χώρα στην 5η θέση στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών. Τον Μάιο ο ρυθμός για την Ελλάδα ήταν στο 4,1%. Επιβεβαιώνεται και η επιβράδυνση του πληθωριστικού πυρήνα τον Ιούνιο, που όπως έδειξαν στα προσωρινά στοιχεία ανήλθε στο 4,8% από 7,3% τον Μάιο.

Βραδύτερη ανάπτυξη του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή καταγράφηκε μόνο στο Λουξεμβούργο με 1%, Βέλγιο 1,6%, Ισπανία 1,6%, Δανία 2,4%, ενώ η Ελλάδα «ισοβαθμεί» και με την Κύπρο στο 2,8%.

«Τσουχτερές» παραμένουν οι τιμές των τροφίμων, ωστόσο, καθώς επιταχύνθηκαν στο 12,5% από 11,4% τον Μάιο. Στον αντίποδα, η ενέργεια συνεχίζει την «βουτιά» στις τιμές καταγράφοντας μείωση 22% τον Ιούνιο από 21,1% τον προηγούμενο μήνα. Επιβραδύνθηκαν οι τιμές και των μη ενεργειακών βιομηχανικών αγαθών, με αύξηση 6,4% από 9,7% τον Μάιο. Στις υπηρεσίες καταγράφηκε επίσης «φρενάρισμα» στον ανοδικό ρυθμό των τιμών με αύξηση 3,8% από 5,8% τον Μάιο.

ΕΕ και Ευρωζώνη

Σε επίπεδο Ευρωζώνης ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε στο 5,5% τον Ιούνιο του 2023, από 6,1% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,6% ενώ ο πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 6,4% τον Ιούνιο του 2023, από 7,1% τον Μάιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 9,6%.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (1%), το Βέλγιο και την Ισπανία (και οι δύο στο 1,6%). Το υψηλότερο ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (19,9%), τη Σλοβακία (11,3%) και την Τσεχία (11,2%). Σε σύγκριση με τον Μάιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε είκοσι πέντε κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε ένα.

Υπενθυμίζεται πως ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat καταρτίζεται με τα δεδομένα που καταθέτουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, με σκοπό να παρέχουν συγκρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και για το κριτήριο σύγκλισης της σταθερότητας των τιμών.

Όσον αφορά τις τιμές ανά κατηγορία, τον Ιούνιο, η μεγαλύτερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της Ευρωζώνης προήλθε από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (+2,35 ποσοστιαίες μονάδες), ακολουθούμενες από τις υπηρεσίες (+2,31), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,42 π.μ.) ενώ η ενέργεια παρουσίασε μείωση 0,57.

Στον πυρήνα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, δηλαδή εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας, τροφίμων, αλκοόλ και καπνού, τον Ιούνιο ανέρχεται στο 5,5% από 5,3% τον Μάιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: «Πάλη» μεταξύ των πληθωρισμών από την Ευρωζώνη και τη Βρετανία

Χρέη στην Εφορία: Χαμηλές πτήσεις για τις παλαιές και νέες ρυθμίσεις

ΕΣΠΑ: Πώς τρέχουν οι δράσεις του 1 δισ. για τις ΜμΕ - Τινάζει την μπάνκα η «πράσινη μετάβαση», σημειωτόν η «ψηφιακή»

gazzetta
gazzetta reader insider insider