Eurobank Equities: Ανοίγει ο δρόμος για re-rating στο ΧΑ - Το πιο ξεκάθαρο investment case εδώ και 17 χρόνια - Τα top picks

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank Equities: Ανοίγει ο δρόμος για re-rating στο ΧΑ - Το πιο ξεκάθαρο investment case εδώ και 17 χρόνια - Τα top picks
Στην δεύτερη κατά σειρά ευρεία επικράτηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας εστιάζει η Eurobank Equities, καθώς «ανοίγει» πλέον ο «δρόμος» για ένα περαιτέρω re - rating της εγχώριας αγοράς.

Στην δεύτερη κατά σειρά ευρεία επικράτηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας εστιάζει η Eurobank Equities, καθώς «ανοίγει» πλέον ο «δρόμος» για ένα περαιτέρω re - rating της εγχώριας αγοράς.

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, η Νέα Δημοκρατία κατέγραψε μια ακόμη συντριπτική νίκη, συγκεντρώνοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 40,55% που της εξασφάλισε 158 έδρες (με το «μπόνους» της νέου εκλογικού συστήματος) στην επόμενη Βουλή που θα σχηματιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε δεύτερος με μόλις 17,8% (48 έδρες), δεχόμενος ένα ακόμη πλήγμα έναντι της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης (20,1%), ενώ το ΠΑΣΟΚ ήρθε τρίτο με 11,85% (32 έδρες), το ΚΚΕ τέταρτο (7,7%, 20 έδρες) ενώ το ακροδεξιό κόμμα, Σπαρτιάτες, υποστηριζόμενο από πρώην μέλος της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, κατέγραψε μια ιδιαίτερα ισχυρή επίδοση, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση (4,6%, 12 έδρες). Κοινοβουλευτική εκπροσώπηση εξασφαλίζουν ακόμη τρία κόμματα και συγκεκριμένα η Ελληνική Λύση (4,4%, 12 έδρες), η Νίκη (3,7%, 10 έδρες) και η Πλεύση Ελευθερίας (3,2%, 8 έδρες).

Συνολικά, η Βουλή είναι πιο κατακερματισμένη από τον προηγούμενο γύρο (οκτώ κόμματα έναντι μόλις πέντε προηγουμένως) ως αποτέλεσμα των ακροδεξιών κομμάτων που αυξάνουν την εκπροσώπησή τους εν μέσω μιας χαμηλότερης προσέλευσης (λίγο χαμηλότερα από το 53% έναντι 61% τον Μάιο) αλλά με τη Νέα Δημοκρατία να διατηρεί ουσιαστικά τη θέση και τη δυναμική της στη Βουλή, έναντι της εκλογικής αναμέτρησης του 2019.

Με σταθερή πλειοψηφία στη Βουλή, η Νέα Δημοκρατία έχει πλέον την πολιτική εντολή για να προωθήσει μια ολοκληρωμένη μεταρρυθμιστική ατζέντα κατά την επόμενη τετραετή θητεία της, όπως τονίζει η Eurobank Equities. Η δέσμευση του κόμματος για τον εξορθολογισμό της γραφειοκρατίας, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών, αναμένεται να προσελκύσει εγχώριες και ξένες επενδύσεις, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επενδυτικό κενό (πάγιες επενδύσεις χαμηλότερα του 15% του ΑΕΠ).

Η Χρηματιστηριακή υποστηρίζει επίσης ότι η δημιουργία ενός πιο φιλο - επενδυτικού σκηνικού (φιλικό προς το επιχειρείν) και η ώθηση της ψηφιοποίησης θα βοηθήσουν την Ελλάδα να «ξεκλειδώσει» τις αναξιοποίητες δυνατότητές της, ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, υποστηρίζοντας παράλληλα ένα πραγματικό ρυθμό ανάπτυξης στην περιοχή του 2,5 - 3%.

Τονωτική «ένεση» για την οικονομική δραστηριότητα θα αποτελέσει επίσης η εισροή των ευρωπαϊκών πόρων, με τους συνολικούς που κινητοποιούνται από το RRF να υπερβαίνουν τα 57 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε ένα επιβλητικό 28% - 29% του ΑΕΠ. Στο δημοσιονομικό μέτωπο, η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας για μια δημοσιονομική σύνεση και πειθαρχία δημιουργεί ένα βιώσιμο δημοσιονομικό πλαίσιο που ενισχύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θέτει τις βάσεις για την επιστροφή της χώρας στην επενδυτική βαθμίδα, πιθανότατα τον Οκτώβριο.

Ανοίγει ο δρόμος για re - rating στο Χρηματιστήριο

Ως προς την εγχώριας αγοράς, με το Χρηματιστήριο να έχει καταγράψει ένα «ράλι» της τάξεως του 12% μετά τις εκλογές του Μαϊου, υπεραποδίδοντας έναντι του Stoxx 600 κατά ένα εντυπωσιακό 15%, είναι σαφές ότι το εκλογικό αποτέλεσμα έχει, τουλάχιστον εν μέρει, αποτιμηθεί. Ωστόσο, η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών των εισηγμένων και η ισχυρή αναθεώρηση στα κέρδη έχουν διατηρήσει περιορισμένες τις αποτιμήσεις, παρά την «εκτίναξη» των μετοχών. Ενδεικτικά, οι μετοχές εκτός των τραπεζών που καλύπτει η Χρηματιστηριακή διαπραγματεύονται ακόμη, με έναν δείκτη forward EV/EBITDA κάτω του 6%, με discount άνω του 25% έναντι των ευρωπαϊκών μετοχών.

Ως προς τις τράπεζες, ιδίως η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς που εμφανίζουν χαμηλότερες αποτιμήσεις, παραμένουν σε ελκυστικά επίπεδα, με ένα υψηλό περιθώριο περιορισμού του discount έναντι των αντίστοιχων ξένων τραπεζικών τίτλων, τη στιγμή που ενισχύεται η εμπιστοσύνη στη δυνατότητά τους να φέρουν μια διατηρήσιμη διψήφια παραγωγή ενσώματων ιδίων κεφαλαίων. Με την Ελλάδα να προσφέρει μια φθηνή «πηγή» κυκλικότητας, συναρπαστικές αποτιμήσεις, χαμηλή τοποθέτηση, «υγιείς» μακροοικονομικές προοπτικές, σταθερό προφίλ αύξησης κερδών για εισηγμένες και τεχνικούς καταλύτες (επικείμενη αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης), η Eurobank Equities θεωρεί ότι οι ελληνικές μετοχές στέλνουν το πιο ξεκάθαρο «σήμα» για επενδύσεις (investment case) τα τελευταία 17 χρόνια.

Τα «top picks» της Eurobank Equities αποτελούν ένα «μείγμα» ποιοτικών τίτλων με καλή ορατότητα σε κέρδη και μερίσματα (ΟΠΑΠ, Jumbo, Μytilineos), με την προσθήκη μετοχών υψηλότερου beta με χαμηλές αποτιμήσεις όπως η ΔΕΗ και η Τράπεζα Πειραιώς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Berenberg για εθνικές εκλογές: Ψήφος εμπιστοσύνης για σταθερότητα - ανάπτυξη - μεταρρυθμίσεις

Τι περιμένει η αγορά από τη νέα κυβέρνηση – Το «παράθυρο ευκαιρίας» των 18 μηνών

gazzetta
gazzetta reader insider insider