Στο 1 τρισ. δολάρια τα στοιχήματα των «σορτάκηδων» ενάντια στις αμερικανικές μετοχές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο 1 τρισ. δολάρια τα στοιχήματα των «σορτάκηδων» ενάντια στις αμερικανικές μετοχές
Οι «σορτάκηδες» αυξάνουν τα στοιχήματά τους έναντι των αμερικανικών μετοχών, ξεπερνώντας το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αυτόν τον μήνα και διαμορφώνονται σε υψηλό 1,5 έτους (από τον Απρίλιο του 2022).

Οι «σορτάκηδες» αυξάνουν τα στοιχήματά τους έναντι των αμερικανικών μετοχών, ξεπερνώντας το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια αυτόν τον μήνα και διαμορφώνονται σε υψηλό 1,5 έτους (από τον Απρίλιο του 2022). Οι αυξημένες short θέσεις υποδηλώνουν ότι το ράλι περίπου 14% του S&P 500 το 2023 θα ξεμείνει από... καύσιμα, με τους traders να αναμένουν απότομες απώλειες του δείκτη.

«Υπάρχει μια σχέση μεταξύ της επιτυχίας που είχε η αγορά και της απαισιοδοξίας που δημιουργείται όσο τα κέρδη αυξάνονται», υπογραμμίζει ο Άρθουρ Χόγκαν, επικεφαλής στρατηγικής στην B. Riley Wealth. «Τα αναπτυσσόμενα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να αποδειχθούν στήριγμα για την αγορά, εάν οι σορτάκηδες πέσουν έξω στις εκτιμήσεις τους, μπορεί να χρειαστεί να αγοράσουν ξανά μετοχές, κάτι θα ενίσχυε τη Wall Street ακόμη περισσότερο» έσπευσε να συμπληρώσει. Το 2023, οι αμερικανικές μετοχές καταγράφουν καλύτερα από τα προσδοκώμενα κέρδη με ώθηση από την τεχνολογία και αιχμή του δόρατος τη φρενίτιδα γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ).

Η Wall Street διχάζεται για τον δρόμο που θα ακολουθήσουν οι μετοχές: Ενώ οι «ταύροι» εξακολουθούν να έχουν το «πάνω χέρι» μετά το δυνατό ξεκίνημα του S&P 500, οι «αρκούδες» επιμένουν ότι οι μετοχές θα βιώσουν ισχυρές απώλειες, με στρατηγικούς αναλυτές όπως ο Σκοτ Κρόνερτ της Citi να προειδοποιεί για την επερχόμενη καθοδική τροχιά.

Aξίζει να σημειωθεί πως την Τετάρτη στη Wall Street καταγράφηκε η τρίτη διαδοχική συνεδρίαση απωλειών με το κλίμα να βαραίνει στον απόηχο των δηλώσεων του Τζερόμ Πάουελ για συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων για τις οποίες οι επενδυτές φοβούνται πως θα είναι η αιτία ύφεσης και συρρίκνωσης στην αγορά. Ο Dow Jones έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,30% στις 33.951 μονάδες, ο S&P 500 στις 4.365 μονάδες με απώλειες 0,53% ενώ και ο Nasdaq έχασε 1,21% στις 13.502 μονάδες.

Υπενθυμίζεται πως και στη συνεδρίαση της Τρίτης οι δείκτες έκλεισαν με σημαντικές απώλειες, με τον βιομηχανικό δείκτη να χάνει 245 μονάδες, τον ευρύτερο 0,47%, και ο τεχνολογικός 0,16%. Ο πρόεδρος της Fed, κ. Τζερόμ Πάουελ επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι είναι πιθανό να σημειωθούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μέχρι έως ότου να καταγραφεί μεγαλύτερη πρόοδος στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Μιλώντας μια εβδομάδα αφότου τα στελέχη της FOMC αποφάσισαν για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια, ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι το «διάλειμμα» ήταν απλώς μια σύντομη ανάπαυλα και όχι μια ένδειξη ότι η Fed έχει τελειώσει τον τρέχοντα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, καθώς έχει ήδη ξεκαθαριστεί πως θα ακολουθήσουν 2 νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 0,25% φέτος. «Σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στη FOMC αναμένουν πως θα είναι σώφρων να αυξήσουμε τα επιτόκια κάπως ψηλότερα μέχρι το τέλος του χρόνου», δήλωσε ο Πάουελ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η μαμά του Έλον Μασκ διαφημίζει κινεζικό smartphone με την καλύτερη κάμερα στον κόσμο

«Βροχή» τα επενδυτικά deal το α’ εξάμηνο – Οι συμφωνίες που έγιναν και αυτές που έρχονται

Το bitcoin πάνω από τα 30.000 δολάρια - Η προσοχή των επενδυτών στην SEC

gazzetta
gazzetta reader insider insider