Πάουελ (Fed): Όλα ανοιχτά για τον Ιούλιο - Σε βάθος διετίας η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ (Fed): Όλα ανοιχτά για τον Ιούλιο - Σε βάθος διετίας η συζήτηση για μειώσεις επιτοκίων
Νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2023 προανήγγειλε ο Τζερόμ Πάουελ, ενώ τον Ιούλιο είναι «όλα ανοιχτά». Δυσεπίλυτη εξίσωση η επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% - Αισιοδοξία για την πορεία έως το τέλος της χρονιάς - «Σε καμία διετία οι μειώσεις επιτοκίων».

Ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της FOMC να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μετά τις 10 διαδοχικές αυξήσεις, άφησε να εννοηθεί πως θα υπάρξουν νέες αυξήσεις την τρέχουσα χρονιά καθώς ο στόχος για την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% είναι ακόμη μακριά, τονίζοντας πως οι μειώσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν σε βάθος... διετίας, ενώ για τον Ιούλιο δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση.

«Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στη διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στο στόχο του 2%» υπογράμμισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η επίτευξη σταθερότητας των τιμών αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη Fed. «Επιδιώκουμε τη σταθερότητα των τιμών για τον αμερικανικό λαό, καθώς καταλαβαίνουμε τις συνέπειες που βιώνει από την ακρίβεια. Για εμάς είναι απόλυτη προτεραιότητα η σταθερότητα των τιμών καθώς χωρίς αυτή, η οικονομία δεν μπορεί να δουλέψει για κανέναν. Έχουμε συσφίξει σημαντική τη νομισματική μας πολιτική, έχουμε καλύψει έδαφος και οι επιπτώσεις των συσταλτικών μέτρων που έχουμε λάβει θα γίνουν αισθητές στην οικονομία» έσπευσε να προσθέσει.

Ταυτόχρονα, εξήγησε πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Fed είχαν αντίκτυπο, όπως φαίνεται ιδιαίτερα στον τομέα της στέγασης και τις επενδύσεις. Ωστόσο, θα χρειαστεί χρόνος για να φανούν τα πλήρη αποτελέσματα. «Είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους κινδύνους που ενέχει ο υψηλός πληθωρισμός και δεσμευόμαστε σθεναρά να τον επαναφέρουμε στον στόχο» τόνισε ενώ δήλωσε πως «σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες στην FOMC θεωρούν σκόπιμο να αυξηθούν κάπως περαιτέρω τα επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους».

«Λαμβάνοντας υπόψη πόσο μακριά και πόσο γρήγορα έχει προχωρήσει η Fed, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έκριναν ότι ήταν συνετό να διατηρήσουμε αμετάβλητα τα επιτόκια σήμερα» εξήγησε, διευκρινίζοντας πως όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κάθε συνάντηση ξεχωριστά ενώ για τον Ιούλιο είναι όλα ανοιχτά, και δεν υπάρχει ακόμη καμία απόφαση, με τον ίδιο να αναμένει μια «ζωντανή» συνεδρίαση. H μείωση του πληθωρισμού αναμένεται να απαιτήσει ανάπτυξη κάτω από το μέσο όρο και πιο αδύναμη αγορά εργασίας, κάτι που επιτυγχάνεται όπως σημείωσε ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως εάν η οικονομία δεν αντιδράσει με τον τρόπο που η Fed θεωρεί αποδεκτό, τα δεδομένα θα αλλάξουν.

Σε μια γρήγορη αναδρομή των τελευταίων 15 μηνών, εξήγησε πως το βασικό ζήτημα ήταν πόσο γρήγορα θα ανέβαιναν τα επιτόκια με τη Fed πλέον να έχει μετριάσει τον ρυθμό της, όπως ήταν λογικό «καθώς πλησιάζουμε στον προορισμό μας», ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία του πληθωρισμού μέχρι το τέλος του έτους. Πάντως, επεσήμανε πως ο αποπληθωρισμός είναι μια «σταδιακή διαδικασία» που θα απαιτήσει κάποιο χρόνο και δεν αποκλείεται να ξεκινήσει από την αγορά κατοικίας.

Ερωτηθείς τι είναι «επαρκώς περιοριστικό» για το βασικό επιτόκιο της Fed, ο Πάουελ εξήγησε ότι «έχουμε πλησιάσει πολύ πιο κοντά σε αυτόν τον προορισμό» με τις ενέργειες που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής, αν και χρειάζεται προσοχή στις πληθωριστικές πιέσεις και ειδικά στο κομμάτι του δομικού πληθωρισμού απαιτείται πρόοδος. «Ο λόγος που νιώθουμε άνετα να κάνουμε παύση είναι ότι μεγάλο μέρος της σύσφιξης έγινε το περασμένο καλοκαίρι και νομίζω ότι είναι λογικό να σκεφτούμε ότι χρειάζεται ένα πάγωμα» επεσήμανε, ενώ αναφερόμενος στην τραπεζική κρίση, δήλωσε πως «πολύ νωρίς για να αναλύσουμε τον αντίκτυπο στις αγορές».

Μάλιστα, διαπίστωσε πως η αρχή της ανόδου του πληθωρισμού προέκυψε από το γεγονός πως υπήρξε «ισχυρή ζήτηση για αγαθά σε μια εποχή που οι άνθρωποι κάθονταν στο σπίτι και είχαν πολλά χρήματα στην τράπεζα και δεν σχετιζόταν πραγματικά με την αγορά εργασίας ή τους μισθούς». Επίσης, τόνισε πως η Fed παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στο real estate αλλά και την αγορά κατοικίας, που μπορεί να αποδειχθούν ευάλωτες σε μια υπερβολική επιτοκιακή σύσφιξη, ενώ τα ενοίκια και οι τιμές των κατοικιών μπορούν να επηρεαστούν επίσης από την πληθωριστική λαίλαπα.

Χαρακτήρισε ως κομβικής σημασία τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ της επιστροφής του πληθωρισμού στον στόχο και την αποφυγή μιας απότομης ύφεσης με απώλειες θέσεων εργασίας όπως φάνηκε σε προηγούμενες περιπτώσεις. Καμία μείωση επιτοκίων φέτος δεν θα ήταν κατάλληλη, ξεκαθάρισε εμφατικά, ενώ άφησε ως ανοιχτό ορίζοντα την επόμενη διετία, προειδοποιώντας παράλληλα για τον δανεισμό μετά την αύξηση του ορίου χρέους στις ΗΠΑ.

«Ο πληθωρισμός δεν έχει κινηθεί πραγματικά προς τα κάτω. Δεν αντέδρασε πολύ στις υπάρχουσες αυξήσεις επιτοκίων μας. Θα πρέπει να τα διατηρήσουμε και σε καμία περίπτωση να μην προχωρήσουμε σε μειώσεις» επεσήμανε με τη Fed να έχει το βλέμμα της «καρφωμένο» στα εμπορικά ακίνητα. Η επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας είναι στις 25-26 Ιουλίου.

Δεν πρέπει πάντως να ξεχνάμε πως η σημερινή απόφαση της Fed, συνδέεται μεν με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αλλά ο υποκείμενος (δομικός) στις ΗΠΑ ήταν οριακά αυξημένος, δείχνοντας την «αντίσταση» εξακολουθεί να καταγράφεται στις τιμές. Η υποχώρηση, δε, του πληθωρισμού είναι το «εύκολο» κομμάτι γιατί σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τα προσωρινά μεγέθη, όπως η ενέργεια και τρόφιμα αλλά τώρα, στο 4%... ξεκινούν τα δύσκολα, γιατί υπάρχουν πιο εδραιωμένες τάσεις όπως το γεγονός ότι οι εταιρίες έχουν αυξήσει τις τιμές για να αποκομίσουν μεγαλύτερα κέρδη.

Άλλωστε, εδώ και μια εβδομάδα μετά τη συμφωνία για το όριο του χρέους, το αμερικανικό δημόσιο δανείζεται με φρενήρεις ρυθμούς και μέχρι τον Σεπτέμβριο πρέπει να καλύψει δημοσιονομικές ανάγκες ύψους 1,2 τρισ. δολ. χωρίς να έχουν ξεδιπλωθεί πλήρως οι συνέπειες από αυτή την κίνηση. Πρέπει επίσης να λάβει κανείς υπόψιν του πως οι επόμενοι 3-4 μήνες θα είναι «εκρηκτικοί», καθιστώντας τους πάντες επιφυλακτικούς... και ας μην το λένε.

Η συνέντευξη Πάουελ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κακά νέα για καταθέσεις και μετοχές - «Καμπανάκι» Ελληνοαμερικανού οικονομολόγου για «φόρο πληθωρισμού»

Eurostat: 1 στους 4 Έλληνες σε κίνδυνο φτώχειας το 2022

Η Μπιγιονσέ ευθύνεται για την άνοδο του πληθωρισμού στη Σουηδία

gazzetta
gazzetta reader insider insider