Citi: Ευκαιρία οι εκλογές για είσοδο στα ελληνικά ομόλογα - Στο στόχαστρο τα πορτογαλικά

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: Ευκαιρία οι εκλογές για είσοδο στα ελληνικά ομόλογα - Στο στόχαστρο τα πορτογαλικά
Ως ευκαιρία εισόδου στα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζει έμμεσα η Citi την πιθανή έκβαση της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα και την, όπως όλα δείχνουν, αυτοδυναμία που θα λάβει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Ως ευκαιρία εισόδου στα ελληνικά ομόλογα χαρακτηρίζει έμμεσα η Citi την πιθανή έκβαση της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα και την, όπως όλα δείχνουν, αυτοδυναμία που θα λάβει το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, η Ελλάδα οδεύει προς τη δεύτερη εκλογική «μάχη» την Κυριακή, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση της απόλυτης πλειοψηφίας για τη Νέα Δημοκρατία (161 - 166 έδρες). Από την άλλη, υπάρχει μια πιθανότητα τα αποτελέσματα να υπερβούν των ενδείξεων των δημοσκοπήσεων, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις ότι αρκετοί νέοι - που υποστηρίζουν την αριστερά - απασχολούνται εποχικά και ενδέχεται να μην καταφέρουν να πάνε να ψηφίσουν.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν νεό «γύρο» κλεισίματος του spread του εγχώριου δεκαετούς έναντι του Bund, στις 120 μονάδες βάσης από περίπου 131 μονάδες βάσης σήμερα, καθώς η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έρχεται ολοένα και πιο κοντά.

Οι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι η πρώτη σημαντική ένταξη των ελληνικών τίτλων στους βασικούς διεθνείς δείκτες ομολόγων απαιτεί δύο αναβαθμίσεις στο καθεστώς του «investment grade». Ενώ οι επόμενες αξιολογήσεις των οίκων που διατηρούν την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα μακριά από την επενδυτική είναι προγραμματισμένες για αργότερα μέσα στο έτος, η αγορά είναι πιθανό να τιμολογήσει την αναβάθμιση πολύ πριν αυτή υλοποιηθεί, σημειώνει η Citi.

Οι αναλυτές προτείνουν ένα «trade», που στοχεύει στη μείωση του spread του εγχώριου δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου της Πορτογαλίας, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στις 66 μονάδες βάσης, αν και η σημερινή δημοπρασία του 20ετούς τίτλου προσφέρει μια καλύτερη σχετική αξία για ένα παρόμοιο «trade».

Να σημειωθεί πως σήμερα διενεργήθηκε η επανέκδοση μέσω δημοπρασίας, ελληνικών τίτλων 4,20%, λήξεως 30 Ιανουαρίου 2042, ύψους 200 εκατ. ευρώ, με τις συνολικές προσφορές να ανέρχονται στα 1,232 δισ. ευρώ. Όπως σημειώνει η Citi, «πρόκειται για την πρώτη επανέκδοση του ομολόγου από τον Μάιο του 2022. Στη σχετική αξία, η διαφορά απόδοσης του εγχώριου τίτλου λήξεως 2042 και του πορτογαλικού αντίστοιχης λήξης έχει υποαποδώσει κατά 28 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες και βρίσκεται στην κορυφή του εύρους που διατηρείται από τον Μάιο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: «Ανάσες» μετά το «ράλι» των ελληνικών τραπεζών - Αλλαγή συστάσεων και νέες τιμές στόχοι

Best pick η Alpha Bank για την Deutsche Bank

NBG Securities: Φιλόδοξοι αλλά επιτεύξιμοι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών - Συνέχεια προς υψηλότερα επίπεδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider