NBG Securities: Φιλόδοξοι αλλά επιτεύξιμοι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών - Συνέχεια προς υψηλότερα επίπεδα

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
NBG Securities: Φιλόδοξοι αλλά επιτεύξιμοι οι στόχοι των ελληνικών τραπεζών - Συνέχεια προς υψηλότερα επίπεδα
Με «οδηγό» την επιτυχημένη υλοποίηση των business plans τους αλλά και των πολλά υποσχόμενων νέων που έχουν παρουσιάσει για τα επόμενα τρία χρόνια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν προς υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με την NBG Securities. Νέες τιμές στόχοι.

Με «οδηγό» την επιτυχημένη υλοποίηση των business plans τους, αλλά και των πολλά υποσχόμενων νέων, που έχουν παρουσιάσει για τα επόμενα τρία χρόνια, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες μπορούν να συνεχίσουν προς υψηλότερα επίπεδα το επόμενο διάστημα, όπως εκτιμά η NBG Securities.

Έχοντας καταγράψει μια σημαντική πρόοδο ως προς την ποιότητα του ενεργητικού τους, βελτιώνοντας τις θέσεις ρευστότητας και χρηματοδότησης, με υγιή κεφαλαιακά επίπεδα, αποθέματα ασφαλείας και ενισχυμένα επίπεδα κάλυψης, οι ελληνικές τράπεζες έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους πλέον, στην επέκταση των δανειακών τους χαρτοφυλακίων, βελτιώνοντας την κερδοφορία τους και επιστρέφοντας αξία στους μετόχους μέσω της διανομής μερισμάτων και των προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων μετοχών.

Σύμφωνα με την NBG Securities, οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιστρέψει στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με αποδόσεις που αγγίζουν το 34% και το 61% κατά τους τελευταίους τρεις μήνες και από τις αρχές του έτους, αντίστοιχα, και πλέον διαπραγματεύονται με δείκτη P/TBV (σε όρους ενσώματης λογιστικής αξίας) στο 0,5 - 0,7x για το 2024, με πιθανά περαιτέρω ανοδικά περιθώρια.

Η Χρηματιστηριακή προτιμά τις ελληνικές τράπεζες για διαφορετικούς λόγους την καθεμία, καθώς πιστεύει ότι τα ειδικά χαρακτηριστικά τους αντικατοπτρίζονται στις σχετικές αποτιμήσεις τους, με τις υψηλότερες τιμές - στόχους να αντικατοπτρίζουν κυρίως την αναβάθμιση των εκτιμήσεών της, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα business plans. Η Τράπεζα Πειραιώς συνεχίζει να αποτελεί την κορυφαία επιλογή της χρηματιστηριακής για τον κλάδο κυρίως για λόγους αποτίμησης, καθώς «βλέπει» ένα πιο συναρπαστικό «risk - reward» σε περίπτωση που το επιχειρηματικό της πλάνο υλοποιηθεί όπως παρουσιάζεται.

Φιλόδοξοι αλλά επιτεύξιμοι στόχοι στα business plans

Οι ελληνικές τράπεζες παρουσίασαν τα αναθεωρημένα business plans για την περίοδο 2023 - 2025, θέτοντας φιλόδοξους στόχους σε όλα τα μέτωπα. Όλες στοχεύουν να επεκτείνουν τα καθαρά δάνεια με ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) της τάξεως του 4% έως το 2025, εκμεταλλευόμενες την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, χάρη στα έργα και τις επενδύσεις που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα, παρά το κόστος αποπληρωμής των δανείων από τις «γραμμές» TLTROs και το κόστος των καταθέσεων. Τέλος, μετά από χρόνια υψηλών προβλέψεων, τα «υγιή» δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών, τους επιτρέπουν να μειώσουν το κόστος κινδύνου, ενισχύοντας περαιτέρω την κερδοφορία. Η NBG Securities, αισθάνεται βέβαιη ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν να επιτύχουν τους στόχους τους, φέρνοντας την αποτίμησή τους πιο κοντά στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες.

Ένα φιλικό προς την αγορά εκλογικό αποτέλεσμα θα στηρίξει τις τραπεζικές μετοχές

Επιπλέον, μετά το αποτέλεσμα της πρώτης εκλογικής αναμέτρησης, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σημείωσαν άνοδο της τάξεως του 14% κατά μέσο όρο και υπεραπέδωσαν έναντι του Γενικού Δείκτη κατά 2,7%. Ως προς την δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, η NBG Securities αναμένει ένα φιλικό προς την αγορά αποτέλεσμα, με χαμηλούς κινδύνους όσον αφορά τις καθυστερήσεις των μεταρρυθμίσεων ή - και μια ουσιαστική αλλαγή στη δημοσιονομική και οικονομική πολιτική, που αναμφίβολα θα αποτελέσει έναν θετικό «καταλύτη» για τις ελληνικές τράπεζες.

Πέραν αυτών, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι αναμφίβολα ένας ακόμη θετικός «καταλύτης» για τις ελληνικές τράπεζες, οδηγώντας δυνητικά σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης. Το ίδιο ισχύει και για την αποεπένδυση του ΤΧΣ, που θα σημάνει την πλήρη ανάκαμψη των τραπεζών από τα χρόνια της Χρηματοπιστωτικής Κρίσης, καθώς και την αύξηση της ελεύθερης διασποράς τους. Τέλος, η διανομή μερίσματος θα λειτουργήσει επίσης ως ένδειξη επιστροφής των ελληνικών τραπεζών στην κανονικότητα, μετά τα χρόνια της κρίσης, προσελκύοντας έτσι μια ακόμη πιο διευρυμένη επενδυτική βάση.

NBG Securities

Υπό αυτό το πρίσμα, η NBG Securities επιβεβαιώνει τη σύσταση «outperform» στη βάση τόσο των θεμελιωδών μεγεθών όσο και των αποτιμήσεων, αυξάνοντας τις τιμές στόχους. Για την Alpha Bank η τιμή στόχος ορίζεται στο 1,95 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,70 ευρώ από 1,40 ευρώ προηγουμένως και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,90 ευρώ από 2,35 ευρώ πριν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: «Ανάσες» μετά το «ράλι» των ελληνικών τραπεζών - Αλλαγή συστάσεων και νέες τιμές στόχοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider