Έντονη μεταβλητότητα στην Wall Street μετά το νέο «χτύπημα» της Fed

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έντονη μεταβλητότητα στην Wall Street μετά το νέο «χτύπημα» της Fed
Κέρδη για τον Nasdaq - Διακυμάνσεις για τον Dow Jones και S&P 500.

Τελευταία ενημέρωση 21:37

Nευρικότητα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, καθώς η επενδυτική κοινότητα βλέπει «φως στο τούνελ» των διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), γεγονός που επαναφέρει την αισιοδοξία στην Wall Street πως ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ οδεύει προς την ολοκλήρωσή του.

Αναλυτικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αποδυναμώνεται οριακά κατά 0,10% στις 32.034 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 κερδίζει 0,20% και διαμορφώνεται στις 3.940 μονάδες. Παρόμοια εικόνα, τέλος, και για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος κινείται στα επίπεδα των 11.765 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,82%.

Χαρακτηριστικό της αισιοδοξίας των επενδυτών για τη συνέχεια αποτελεί και η σαφής αποκλιμάκωση του δείκτη VIX -που μετρά την μεταβλητότητα στην αγορά-, ο οποίος επέστρεψε στα επίπεδα πέριξ των 20 μονάδων, που αποτελούν και το όριο ανησυχίας για την αγορά.

Στο ταμπλό της συνεδρίασης, ισχυρά κέρδη άνω του 5% σημειώνει η μετοχή της First Republic, συμπαρασύροντας σε θετικό έδαφος με άνοδο περίπου 1% τον τραπεζικό δείκτη SPDR S&P Regional Banking ETF. Σε θετικό έδαφος και οι μετοχές των Pacific West και Western Alliance.

Υπενθυμίζεται πως χθες Πέμπτη, οι αξιωματούχοι της Fed προχώρησαν σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης - την ένατη αύξηση από τον Μάρτιο του 2022- υπογραμμίζοντας πως περαιτέρω αυξήσεις δεν είναι σίγουρες και θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα.

Μάκρο

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων εβδομάδων «έπεσε» ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτηση για επίδομα ανεργίας, σε μια ακόμα ένδειξη ότι η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ παραμένει ισχυρή.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας διαμορφώθηκαν σε 191.000, ήτοι 1.000 λιγότερες από τις 192.000 της προηγούμενης εβδομάδας.

Tην ίδια στιγμή, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έκανε γνωστό πως το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 5,6% το δ' τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, το έλλειμμα υποχώρησε στα 206,8 δισ. δολάρια από το αναθεωρημένο μέγεθος των 219 δισ. δολαρίων το γ' τρίμηνο του 2022. Το έλλειμμα έφτασε το 3,2% του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο από 3,4% το προηγούμενο τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

General Mills: Βελτιωμένες οι προβλέψεις για τις πωλήσεις, μετά την άνοδο 13% στα έσοδα τριμήνου

ΗΠΑ: Σε χαμηλά 3 εβδομάδων οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider