Wall Street: Γύρισε αρνητικά σε κλίμα προσμονής για την Fed

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Γύρισε αρνητικά σε κλίμα προσμονής για την Fed
Αυτιά και μάτια στην ανακοίνωση για τα επιτόκια της Fed αλλά και στη συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ που θα ακολουθήσει.  

Τελευταία ενημέρωση 19:00

Γύρισαν αρνητικά οι δείκτες της Wall Street την Τετάρτη, με τον επενδυτικό κόσμο να έχει στραμμένα αυτιά και μάτια στις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed με το πέρας της διήμερης συνεδρίασης της FOMC αλλά και στη συνέντευξη Τύπου του Τζερόμ Πάουελ που θα ακολουθήσει.

Τις τελευταίες εβδομάδες τέθηκε μετ' επιτάσεως το ερώτημα αν η Fed θα «φρενάρει» τις αυξήσεις επιτοκίων λόγω του ξεσπάσματος της τραπεζικής κρίσης με την κατάρρευση της SVB και την γρήγορη μετάδοση του σε άλλες αμερικανικές περιφερειακές τράπεζες αλλά και στον ευρωπαϊκό «γίγαντα» Credit Suisse.

Η ΕΚΤ την προηγούμενη εβδομάδα αψήφησε τις ανησυχίες και συνέχισε στον δρόμο των αυξήσεων κατά 50 μ.β., με την προσοχή να στρέφεται στην συνέχεια στο τι θα πράξει η Fed, με πολλούς επενδυτές και αναλυτές να προεξοφλούν μία αύξηση κατά 25 μονάδων βάσης.

«Το παράδειγμα της τελευταίας (σ.σ. ΕΚΤ) είναι ένα «μοντέλο» που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δήλωσε στο Marketwatch ο Vincent Reinhart, επικεφαλής οικονομολόγος στο Dreyfus and Mellon. «Η κίνηση της ΕΚΤ ήταν μια ενέργεια που καθοδηγήθηκε από τη μακροοικονομική ευθύνη της. Και ήταν διατυπωμένη με ανησυχία για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα, προσθέτοντας πως ‘παρακολουθούν προσεκτικά’. Νομίζω ότι αυτό θα κάνει η Fed». Ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του στην ομοσπονδιακή τράπεζα χρειάζεται μόνο να αυξήσουν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας επειδή ξεκίνησαν τις αυξήσεις πριν από τους συναδέλφους τους στην ΕΚΤ, σημείωναν οικονομολόγοι την προηγούμενη εβδομάδα. Μια μεγαλύτερη κίνηση μισής ποσοστιαίας μονάδας θεωρείται πολύ μεγάλη δεδομένου του αβέβαιου περιβάλλοντος. Η παύση στις αυξήσεις θα στείλει ένα αρνητικό μήνυμα ότι η Fed ανησυχεί για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σχολιάζει ο Reinhart. Ο Neil Dutta, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Renaissance Macro Research, συμφωνεί ότι η ΕΚΤ έδειξε στη Fed ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για συνέχεια στις αυξήσεις. «Αν η ΕΚΤ μπορεί να την βγάλει καθαρή με 50, νομίζω ότι η Fed μπορεί να πάει στα 25», είπε ο Dutta.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones υποχωρεί 0,31% στις 32.460 μονάδες, ο S&P 500 αντιστοίχως χάνει 0,22% στις 3.994 μονάδες, και ο Nasdaq σημειώνει οριακή πτώση 0,07% στις 11.852 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Σημειώνεται πως χθες μετά από το κλείσιμο του αμερικανικού χρηματιστηρίου, ανακοίνωσε αποτελέσματα η Nike που ξεπέρασαν τις προσδοκίες. Πιο αναλυτικά, η Nike ανέφερε έσοδα από πωλήσεις στα 12,39 δισ. δολάρια, την στιγμή που οι αναλυτές ανέμεναν μία μέτρηση στα 11,47 δισ. δολάρια. Στο αντίστοιχο τρίμηνο για τη χρήση του 2022, η Nike είχε αναφέρει έσοδα 10,87 δισ. δολαρίων. Παράλληλα, ο αμερικανικός κολοσσός στο λιανεμπόριο αθλητικών ειδών ανακοίνωσε κέρδη 1,2 δισ. δολαρίων ή 0,79 δολαρίων/μετοχή έναντι πρόβλεψης αναλυτών της Refinitiv για κέρδη 0,55 δολαρίων/μετοχή.

Αντίστοιχα, η GameStop κατέγραψε κέρδη στο τρίμηνο για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια. Ειδικότερα, για το δ' τρίμηνο χρήσης του 2022 που ολοκληρώθηκε στις 28 Ιανουαρίου ανακοίνωσε έσοδα από πωλήσεις 2,23 δισ. δολαρίων, ελαφρά μειωμένα σε σχέση με τα έσοδα 2,25 δισ. δολαρίων στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου έτους. Παράλληλα, η εταιρεία ανέφερε κέρδη 48,2 εκατ. δολαρίων ή 16 σεντς/μετοχή έναντι ζημιών 147,5 εκατ. δολαρίων ή 49 σεντς/μετοχή στο δ' τρίμηνο της χρήσης του 2021. Για το σύνολο της χρήσης του 2022, η GameStop ανέφερε έσοδα από πωλήσεις ύψους 5,93 δισ. δολαρίων έναντι εσόδων 6,01 δισ. δολαρίων το προηγούμενου έτους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2023 - Προειδοποιήσεις για τις τράπεζες

Ξένες επενδύσεις ρεκόρ ύψους 2 δισ. ευρώ το 2022 στο εγχώριο real estate – Πόσα «έριξαν» αγοραστές από ΕΕ, ΗΠΑ, Αραβικό κόσμο, Ασία

Moody's: Γιατί οι κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης δεν θα έχουν τη «μοίρα» της Credit Suisse

gazzetta
gazzetta reader insider insider