Fed: Θα ακολουθήσει την ΕΚΤ εν μέσω τραπεζικής κρίσης; - Αύξηση επιτοκίων 25 μ.β. αναμένουν για σήμερα αναλυτές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed: Θα ακολουθήσει την ΕΚΤ εν μέσω τραπεζικής κρίσης; - Αύξηση επιτοκίων 25 μ.β. αναμένουν για σήμερα αναλυτές
Η συνεδρίαση της Fed ξεκίνησε την Τρίτη και θα ανακοινώσει την απόφασή της την Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα ακολουθήσει με συνέντευξη Τύπου μισή ώρα αργότερα.

Tον δρόμο των αυξήσεων επιτοκίων αναμένεται να συνεχίσει η Fed, ακολουθώντας το παράδειγμα της ΕΚΤ καθώς το παράδειγμα της τελευταίας είναι ένα «μοντέλο» που μπορεί να χρησιμοποιήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δήλωσε στο Marketwatch ο Vincent Reinhart, επικεφαλής οικονομολόγος στο Dreyfus and Mellon.

«Η κίνηση της ΕΚΤ ήταν μια ενέργεια που καθοδηγήθηκε από τη μακροοικονομική ευθύνη της. Και ήταν διατυπωμένη με ανησυχία για το πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα, προσθέτοντας πως ‘παρακολουθούν προσεκτικά’. Νομίζω ότι αυτό θα κάνει η Fed», πρόσθεσε ο Reinhart.

Η συνεδρίαση της Fed ξεκίνησε την Τρίτη και θα ανακοινώσει την απόφασή της την Τετάρτη. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα ακολουθήσει με συνέντευξη Τύπου μισή ώρα αργότερα.

Οι φόβοι για μετάδοση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού τομέα από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank έχουν αμβλυνθεί τις τελευταίες 24 ώρες.
Όπως αναφέρεται, την Πέμπτη μια ομάδα κορυφαίων τραπεζών συμφώνησε να καταθέσει 30 δισ. δολάρια στην First Republic, την περιφερειακή τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που βρίσκεται στο μικροσκόπιο από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank την περασμένη εβδομάδα.

Η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν και ο Τζερομ Πάουελ χαιρέτησαν την κίνηση, με τη Γέλεν να τονίζει ότι το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ είναι υγιές.
Νωρίτερα, ο ελβετικός τραπεζικός κολοσσός Credit Suisse είχε ανακοινώσει ότι θα λάβει οικονομική βοήθεια από την ελβετική κεντρική τράπεζα.

Ο Πάουελ και οι συνάδελφοί του στην ομοσπονδιακή τράπεζα χρειάζεται μόνο να αυξήσουν τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας επειδή ξεκίνησαν τις αυξήσεις πριν από τους συναδέλφους τους στην ΕΚΤ, σημείωναν οικονομολόγοι την προηγούμενη εβδομάδα. Μια μεγαλύτερη κίνηση μισής ποσοστιαίας μονάδας θεωρείται πολύ μεγάλη δεδομένου του αβέβαιου περιβάλλοντος.

Η παύση στις αυξήσεις θα στείλει ένα αρνητικό μήνυμα ότι η Fed ανησυχεί για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, σχολιάζει ο Reinhart.

Ο Neil Dutta, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην Renaissance Macro Research, συμφωνεί ότι η ΕΚΤ έδειξε στη Fed ότι ο δρόμος είναι ανοιχτός για συνέχεια στις αυξήσεις.

«Αν η ΕΚΤ μπορεί να την βγάλει καθαρή με 50, νομίζω ότι η Fed μπορεί να πάει στα 25», είπε ο Dutta.

Πριν από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank, η Fed έκλινε προς μια κίνηση 50 μονάδων βάσης. Ο Πάουελ είχε αφήσει την πόρτα ορθάνοιχτη για μια ακόμα μεγαλύτερη κίνηση μετά από μια διήμερη κατάθεση στο Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία θα δικαιολογούσαν αυτή τη μεγαλύτερη κίνηση, είπε ο Dutta.

«Το ανοδικά αναθεωρημένο ΑΕΠ, οι βασικές λιανικές πωλήσεις, οι αιτήσεις ανεργίας και η στέγαση είναι όλα αρκετά ισχυρά. Περάσαμε πολύ δυνατά σε αυτό το σοκ», είπε ο Dutta.

Αντί να σηματοδοτήσει ότι θα σημειωθούν «συνεχείς αυξήσεις επιτοκίων», ο Reinhart είπε ότι η Fed θα σηματοδοτούσε ότι πιθανώς θα ήταν κατάλληλες περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων, αλλά ότι η κεντρική τράπεζα θα παρακολουθούσε στενά τις χρηματοοικονομικές συνθήκες.

«Η σταδιακή δράση λειτουργεί. Μπορούν να πουν ότι θα κάνουν περισσότερα 25άρια, αλλά κανείς δεν θα πιστέψει τον Πάουελ», είπε ο Reinhart.

Ο Πάουελ δεν θα νιώσει την ανάγκη να πείσει τις αγορές για περισσότερες αυξήσεις, γιατί αν οι αγορές επιστρέψουν εκεί που βρίσκεται η Fed, αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική σύσφιξη, είπε.

Άλλοι όμως δεν συμφωνούν.

Ο Robert Brusca, πρόεδρος του FAO Economics, δήλωσε ότι η Fed θα πρέπει να σταματήσει τη διαδικασία σύσφιξης, τουλάχιστον προς το παρόν.

Η χρηματοοικονομική μετάδοση, όπως η μυρωδιά του αρώματος, έχει την τάση να παραμένει, είπε και να επανεμφανίζεται ξαφνικά.

Ο πρώην κυβερνήτης της Fed, Daniel Tarullo, δήλωσε ότι το σοκ στο τραπεζικό σύστημα αυτή την εβδομάδα θα προκαλέσει ήδη σημαντική σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών.

«Κατά κάποιο τρόπο αυτό που συνέβη ισοδυναμεί με αύξηση των ομοσπονδιακών επιτοκίων», είπε ο Tarullo, σε συνέντευξή του στο CNBC.
Αυτό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να δικαιολογήσει μια παύση στη συνεδρίαση του Μαρτίου, είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ομόλογα: Άνοδος των αποδόσεων στην Ευρωζώνη ενόψει Fed - Υποχωρούν οι φόβοι για τραπεζική κρίση

Moody's: Γιατί οι κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης δεν θα έχουν τη «μοίρα» της Credit Suisse

Microsoft: Το 2024 μπαίνουν τα θεμέλια για τα Data Center - Τα σχέδια αναδιάρθρωσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider