Ολοκλήρωσε το comeback η Wall Street με «άλμα» 382 μονάδων για τον Dow Jones

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολοκλήρωσε το comeback η Wall Street με «άλμα» 382 μονάδων για τον Dow Jones
Πέτυχαν την ανατροπή την Δευτέρα οι αγοραστές στη Wall Street, στον απόηχο του deal εξαγοράς της Credit Suisse από την ανταγωνιστική UBS.

Πέτυχαν την ανατροπή την Δευτέρα οι αγοραστές στη Wall Street, στον απόηχο του deal εξαγοράς της Credit Suisse από την ανταγωνιστική UBS, κι ενώ τραπεζικό rebound πραγματοποιήθηκε και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Dow Jones να πραγματοποιεί ισχυρό «άλμα» που έφτασε μέχρι και πάνω από τις 400 μονάδες.

Η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την καταρρέουσα, εγχώρια αντίπαλό της Credit Suisse για 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια την Κυριακή, με διεθνείς αναλυτές να χαρακτηρίζουν το ιστορικό deal ως «γάμο από ανάγκη». Παρά τις τολμηρές διακηρύξεις των ελβετικών αρχών και των κεντρικών τραπεζών για επιστροφή στη σταθερότητα, η συμφωνία δεν φαίνεται να έχει βάλει τέλος στις ανησυχίες των παγκόσμιων αγορών για συστημικούς κινδύνους και ξέσπασμα μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αν και η συμφωνία θα μπορούσε να θέσει τέλος στις αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της Credit Suisse ως επιχείρηση, ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο διάβολος θα κρύβεται στις λεπτομέρειες που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Σημειώνεται, πως πολλά ισχυρά funds, διαχειριστές και αμοιβαία κεφάλαια επλήγησαν σφόδρα από την κατάρρευση και τη μετέπειτα «πρόσδεση» και εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. Ως προς το σκέλος της διολίσθησης της μετοχή της τράπεζας, η Saudi National Bank φαίνεται να πλήρωσε το υψηλότερο τίμημα κατέχοντας το 9,88% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, με την Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ να ακολουθεί με ποσοστό 6,8%. Να σημειωθεί πως η τραπεζική αναταραχή μαίνεται και σήμερα μετά την αναγκαστική συγχώνευση της UBS και της CS και τον αμφιλεγόμενο μηδενισμό των κατόχων ομολογιών AT1 της δεύτερης ύψους 15,8 δισ. ελβετικών φράγκων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συνεδρίαση της FOMC που ξεκινά αύριο, και με το πέρας της την Τετάρτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την επόμενη κίνηση της Fed όσον αφορά στα επιτόκια, καθώς οι αυξήσεις των τελευταίων θεωρούνται εν πολλοίς υπαίτιες για την έναρξη της τραπεζικής κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και την κατάρρευση της SVB, και μένει να αποδειχτεί αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα λοξοδρομήσει από το μονοπάτι της νομισματικής πολιτικής που έχει χαράξει. Σύμφωνα με στοιχεία από το CME Group Data, υπάρχει μία πιθανότητα 57% η Fed να προχωρήσει σε μία αύξηση 25 μ.β.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones έκανε «άλμα» 382 μονάδων ή 1,20% στις 32.244 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,86% στις 3.950 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,39% στις 11.675 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Στο πεδίο της τραπεζικής κρίσης και πάλι, το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της Signature Bank εξαγοράστηκε από θυγατρική της New York Community Bancorp, Flagstar Bank. H Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ανακοίνωσε την συμφωνία για την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των περιουσιακών στοιχείων της Signature Bank. Ουσιαστικά, αφορά το σύνολο των καταθέσεων και ορισμένα χαρτοφυλάκια δανείων της Signature Bank, τα οποία θα αναλάβει η Flagstar Bank. Η Flagstar Bank συμφώνησε να αγοράσει 38 δισ. δολάρια ενεργητικού, που xωρίζονται σε 25 δισ. δολάρια σε μετρητά και περίπου 13 δισ. δολάρια σε δάνεια, από την Federal Deposit Insurance. Ανέλαβε επίσης υποχρεώσεις ύψους περίπου 36 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 34 δισ. δολαρίων σε καταθέσεις.

Εμπορεύματα

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών έκλεισαν τη Δευτέρα τα συμβόλαια του χρυσού, ενώ ξεπέρασαν για λίγο το όριο των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο, καθώς η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS πυροδότησε φόβους για περισσότερες επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα. Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου κέρδισε 9,30 δολάρια ή 0,5%, για να διαμορφωθεί στα 1.982,80 δολάρια ανά ουγγιά στην Comexενώ οι τιμές άγγιξαν ενδοημερήσιο υψηλό στα 2.014,90 δολάρια, το υψηλότερο από τις 10 Μαρτίου. Το ασήμι παράδοσης Μαΐου, ανέβηκε κατά 18 σεντς, ή 0,8%, για να διαμορφωθεί στα 22,646 δολάρια ανά ουγγιά, το υψηλότερο σε περίπου έξι εβδομάδες. Η πλατίνα παράδοσης του Ιουλίου αυξήθηκε κατά 16,50 δολάρια ή 1,7%, στα 997,40 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Ιουνίου κέρδισε 14,50 δολάρια ή σχεδόν 1,1% στα 1.400,60 δολάρια ανά ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Μαΐου κέρδισε 6 σεντς, ή 1,5%, στα 3,9515 δολάρια ανά λίβρα.

Υψηλότερα έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου διαγράφοντας τις αρχικές τους απώλειες τη Δευτέρα και ανακτώντας μέρος της μεγάλης πτώσης της περασμένης εβδομάδας. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο παράδοσης Απριλίου σημείωσε άνοδο 90 σεντς, ή σχεδόν 1,4%, για να διαμορφωθεί στα 67,64 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Από την άλλη το brent παράδοσης Μαΐου κέρδισε 82 σεντς στα 73,79 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Δυνατό rebound κόντρα στον φόβο - Κέρδη 1,2% ο τραπεζικός δείκτης

Χρυσός: Σε υψηλό 11 μηνών καθώς ο φόβος της χρηματοπιστωτικής κρίσης παραμένει

Οι κίνδυνοι από τον «γάμο» Credit Suisse - UBS: «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

gazzetta
gazzetta reader insider insider