Ευρωαγορές: Δυνατό rebound κόντρα στον φόβο - Κέρδη 1,2% ο τραπεζικός δείκτης

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Δυνατό rebound κόντρα στον φόβο - Κέρδη 1,2% ο τραπεζικός δείκτης
Η νευρικότητα ήταν διάχυτη στα ταμπλό στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, αλλά τις αρχικές απώλειες διαδέχτηκε η ανάκαμψη.

Ισχυρό rebound κατεγράφη στις συνεδριάσεις των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων την Δευτέρα «διαλύοντας» το «πέπλο» της ανησυχίας που σκεπάζει τις αγορές με επίκεντρο τον τραπεζικό κλάδο και την κρίση της Credit Suisse η οποία οδήγησε στην εσπευσμένη εξαγορά της από την UBS.

Σημειωτέων ότι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια άφησαν πίσω τους τη χειρότερη εβδομάδα από τον Σεπτέμβριο του 2022, εν μέσω της έντονης αβεβαιότητας που έπληξε και ακόμη πλήττει τον τραπεζικό κλάδο.

Έτσι, την Δευτέρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κέρδισε 1,03% στις 440,81 μονάδες και ο Eurostoxx 50 ενισχύθηκε 1,34% στις 4.119 μονάδες. Στη Γερμανία ο DAX κατέγραψε κέρδη 1,12% στις 14.933 μονάδες, ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσε άνοδο 1,27% στις 7.013 μονάδες και στο Λονδίνο ο FTSE 100 κέρδισε 0,93% στις 7.403 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε 1,59% στις 25.899 μονάδες και ο IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,31% στις 8.833 μονάδες.

Η νευρικότητα ήταν διάχυτη στα ταμπλό στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, αλλά τις αρχικές απώλειες διαδέχτηκε η ανάκαμψη με τον τραπεζικό δείκτη που βρέθηκε στο κέντρο των ρευστοποιήσεων, να κλείνει με κέρδη 1,2%.

Νωρίτερα, «βουτιά» έκαναν οι ίδιες οι ελβετικές τράπεζες που προχώρησαν στο deal, με την πολύπαθη Credit Suisse να γνωρίζει «βουτιά» 63%, πέφτοντας μάλιστα νωρίτερα κατά 72%, ενώ η μετοχή της UBS κατέγραφε πτώση της τάξεως του 13%.

Πιέσεις δέχονται και οι υπόλοιπες τράπεζες, με τον δείκτη Euro Stoxx Banks Index να υποχωρεί νωρίτερα πάνω από 5%, ενώ πλέον έχει περιορίσει την πτώση στο 2,5%.

Αυτά, στον απόηχο του deal εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS που ανακοινώθηκε την Κυριακή. Η συμφωνία έκλεισε 3 δισ. ελβετικά φράγκα (3,25 δισ. δολάρια), τίμημα υψηλότερο από το 1 δισ. δολάρια που πρότεινε η UBS νωρίτερα μέσα στην Κυριακή.

Όπως ανακοινώθηκε, η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) θα παρέχει την απαιτούμενη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση του deal, με «γραμμή» κρατικών εγγυήσεων έως και 100 δισ. ελβετικών φράγκων (πάνω από 100 δισ. δολάρια).

Επίσης, η κυβέρνηση της Ελβετίας θα διαθέσει στην UBS 9 δισ. φράγκα για ενδεχόμενες πιστωτικές ζημίες από την απόκτηση της Credit Suisse.

Σημειώνεται, ακόμα, ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας θα «κουρευτούν» τα ομόλογα AT1. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες απώλειες στα χρονικά της αγοράς των ευρωπαϊκών Αdditional Tier 1.

Οι ευρωπαϊκές Αρχές (SSM, EBA, SRB) με κοινή τους ανακοίνωση, σπεύδοντας να καθυσηχάσουν τις αγορές, χαιρέτισανν τη «συνεκτική δέσμη δράσεων από τις ελβετικές αρχές για τη διασφάλιση της χρηματοοικονομικής σταθερότητας» και διαμηνύουν πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος είναι ανθεκτικός, με ισχυρά επίπεδα κεφαλαίων και ρευστότητας.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, οι κοινοί μετοχικοί τίτλοι είναι οι πρώτες που απορροφούν ζημίες «και μόνο μετά την πλήρη χρήση τους, θα απαιτηθεί διαγρφή των AT1.

Εντωμεταξύ, καθησυχαστική φάνηκε ενώπιων των βουλευτών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία δήλωσε πως η ΕΚΤ θα «ανταποκριθεί όσο χρειάζεται» προκειμένου να διασφαλίσει την χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης, αν και δεν θέλησε να δώσει στοιχεία σχετικά με μια αλλαγή στην νομισματική πολιτική που αφορά στα επιτόκια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιοι «κάηκαν» από την κατάρρευση της Credit Suisse - Τι σηματοδοτεί ο μηδενισμός των AT1

Credit Suisse - UBS: Ο ένας κερδισμένος και οι πολλοί ηττημένοι από το deal εξαγοράς

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider