Wall Street: Ισχυρή αντίδραση στην ανησυχία για την Credit Suisse - «Άλμα» 400 μονάδων ο Dow

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ισχυρή αντίδραση στην ανησυχία για την Credit Suisse - «Άλμα» 400 μονάδων ο Dow
Ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συνεδρίαση της FOMC που ξεκινά αύριο, και με το πέρας της την Τετάρτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την επόμενη επιτοκιακή κίνηση της Fed.

Τελευταία ενημέρωση 19:12

Βγαίνει αντίδραση την Δευτέρα στη Wall Street, μετά από το «άγριο» τραπεζικό sell off της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι επενδυτές «ζυγίζουν» τα υπέρ και τα κατά του deal εξαγοράς της Credit Suisse από την ανταγωνιστική UBS, κι ενώ τραπεζικό rebound πραγματοποιήθηκε και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Η UBS συμφώνησε να εξαγοράσει την καταρρέουσα, εγχώρια αντίπαλό της Credit Suisse για 3,25 δισεκατομμύρια δολάρια την Κυριακή, με διεθνείς αναλυτές να χαρακτηρίζουν το ιστορικό deal ως «γάμο από ανάγκη». Παρά τις τολμηρές διακηρύξεις των ελβετικών αρχών και των κεντρικών τραπεζών για επιστροφή στη σταθερότητα, η συμφωνία δεν φαίνεται να έχει βάλει τέλος στις ανησυχίες των παγκόσμιων αγορών για συστημικούς κινδύνους και ξέσπασμα μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Αν και η συμφωνία θα μπορούσε να θέσει τέλος στις αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητα της Credit Suisse ως επιχείρηση, ορισμένοι αναλυτές εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο διάβολος θα κρύβεται στις λεπτομέρειες που θα καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Σημειώνεται, πως πολλά ισχυρά funds, διαχειριστές και αμοιβαία κεφάλαια επλήγησαν σφόδρα από την κατάρρευση και τη μετέπειτα «πρόσδεση» και εξαγορά της Credit Suisse από την UBS. Ως προς το σκέλος της διολίσθησης της μετοχή της τράπεζας, η Saudi National Bank φαίνεται να πλήρωσε το υψηλότερο τίμημα κατέχοντας το 9,88% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, με την Αρχή Επενδύσεων του Κατάρ να ακολουθεί με ποσοστό 6,8%. Να σημειωθεί πως η τραπεζική αναταραχή μαίνεται και σήμερα μετά την αναγκαστική συγχώνευση της UBS και της CS και τον αμφιλεγόμενο μηδενισμό των κατόχων ομολογιών AT1 της δεύτερης ύψους 15,8 δισ. ελβετικών φράγκων.

Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερη σημασία αποκτά η συνεδρίαση της FOMC που ξεκινά αύριο, και με το πέρας της την Τετάρτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την επόμενη κίνηση της Fed όσον αφορά στα επιτόκια, καθώς οι αυξήσεις των τελευταίων θεωρούνται εν πολλοίς υπαίτιες για την έναρξη της τραπεζικής κρίσης που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και την κατάρρευση της SVB, και μένει να αποδειχτεί αν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα λοξοδρομήσει από το μονοπάτι της νομισματικής πολιτικής που έχει χαράξει. Σύμφωνα με στοιχεία από το CME Group Data, υπάρχει μία πιθανότητα 57% η Fed να προχωρήσει σε μία αύξηση 25 μ.β.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones κάνει «άλμα» 396 μονάδων ή 1,24% στις 32.258 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 0,84% στις 3.949 μονάδες και ο Nasdaq ενισχύεται 0,14% στις 11.646 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Στο πεδίο της τραπεζικής κρίσης και πάλι, το μεγαλύτερο μέρος του ενεργητικού της Signature Bank εξαγοράστηκε από θυγατρική της New York Community Bancorp, Flagstar Bank. H Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) ανακοίνωσε την συμφωνία για την πώληση του μεγαλύτερου μέρους των περιουσιακών στοιχείων της Signature Bank. Ουσιαστικά, αφορά το σύνολο των καταθέσεων και ορισμένα χαρτοφυλάκια δανείων της Signature Bank, τα οποία θα αναλάβει η Flagstar Bank. Η Flagstar Bank συμφώνησε να αγοράσει 38 δισ. δολάρια ενεργητικού, που xωρίζονται σε 25 δισ. δολάρια σε μετρητά και περίπου 13 δισ. δολάρια σε δάνεια, από την Federal Deposit Insurance. Ανέλαβε επίσης υποχρεώσεις ύψους περίπου 36 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 34 δισ. δολαρίων σε καταθέσεις.

Photo: @AssociatedPress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υψηλές πιέσεις στα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα με φόντο τον μηδενισμό των AT1 της Credit Suisse

Καταβαραθρώνεται 50% η μετοχή της Credit Suisse - Μαζεύει τις απώλειες η UBS μετά το deal

Έξι Κεντρικές Τράπεζες παρεμβαίνουν για ενίσχυση της ρευστότητας: Τα μηνύματα για το ιστορικό deal Credit Suisse - UBS

gazzetta
gazzetta reader insider insider