Τραπεζικός «τυφώνας» στην Wall Street - «Βουτιά» 32% για την First Republic, στο -8% η Credit Suisse

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τραπεζικός «τυφώνας» στην Wall Street - «Βουτιά» 32% για την First Republic, στο -8% η Credit Suisse
Η τραπεζική κρίση «στοιχειώνει» την αμερικανική αγορά. Σχεδόν 400 μονάδες έχασε ο Dow Jones, στο -1% ο S&P 500.

Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η συνεδρίαση των κυριότερων δεικτών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι στο τραπεζικό τομέα της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη -μετά την κατάρρευση των Silicon Valley Bank και Signature Bank αλλά και της επιχείρησης διάσωσης της First Republic με 30 δισ. δολάρια- κυριάρχησαν για ακόμα μία ημέρα στην αμερικανική αγορά.

Πιο αναλυτικά, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 31.858 μονάδες με απώλειες 1,2% ή 387 μονάδων, μετριάζοντας κάπως την ενδοσυνεδριακή του πτώση, η οποία άγγιξε ακόμα και τα επίπεδα των 500 μονάδων.

Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο S&P 500, ο οποίος υποχώρησε 1,1% στις 3.916 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έχασε 0,74% και διαμορφώθηκε στις 11.630 μονάδες.

Σε εβδομαδιαία κλίμακα, ο Dow Jones σημείωσε οριακές απώλειες 0,4%, ενώ άνοδο 1,2% και 4,1% αντίστοιχα σημείωσαν οι S&P 500 και Nasdaq.

Στο ταμπλό, νέα καθίζηση υπέστη ο τίτλος της First Republic, που υποχώρησε την Παρασκευή κατά 32%, ανεβάζοντας τις εβδομαδιαίες απώλειες της περιφερειακής τράπεζας πάνω από το 70%. Ηπιότερη αλλά αξιοσημείωτη πτώση σχεδόν 8% και για την μετοχή της Credit Suisse, η οποία θα δεχθεί «ένεση» ρευστότητας 50 δισ. ευρώ από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.

Σημαντικές πιέσεις και για τις υπόλοιπες μετοχές του τραπεζικού κλάδου, με τον αντίστοιχο δείκτη της αμερικανικής αγοράς (SPDR Regional Banking ETF - KRE) να υποχωρεί την Παρασκευή άνω του 6%, ενώ από τις αρχές της εβδομάδας έχει χάσει περισσότερο από 12%.

Μάκρο

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στις 63,4 μονάδες για τον Μάρτιο έναντι 67 μονάδων τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 67 μονάδες.

Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών έπεσε στις 66,4 μονάδες από 70,7 μονάδες τον Φεβρουάριου και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 70,5 μονάδες. Ο δείκτης προσδοκιών έπεσε στις 61,5 μονάδες έναντι 64,7 μονάδων τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 64,8 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, σημαντική επιδείνωση κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν για τις ΗΠΑ κατά τον Μάρτιο, καθώς συρρικνώθηκε για πρώτη φορά εδώ και 4 μήνες.

Σημειώνεται πως τα στοιχεία αφορούν την περίοδο πριν από τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank, που έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο και τις αγορές των ΗΠΑ. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 63,4 μονάδες έναντι 67 μονάδων τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις 67 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διαγράφεται η μετοχή της SVB Financial από τον Nasdaq

Bloomberg: Η Fed «είδε» προβλήματα στην SVB, πριν την κατάρρευση

H Western Alliance διαθέτει ρευστότητα άνω των 20 δισ. δολαρίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider