Ανάμικτες διαθέσεις στις ευρωαγορές - Προσπάθεια αντίδρασης κόντρα στον φόβο των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάμικτες διαθέσεις στις ευρωαγορές - Προσπάθεια αντίδρασης κόντρα στον φόβο των επιτοκίων
Νευρικότητα αποτυπώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και τις χθεσινές απώλειες, καθώς στο προσκήνιο έρχονται οι ανησυχίες σχετικά με το πού μπορούν να φθάσουν τα επιτόκια της Fed.

(UPD 14:00) Νευρικότητα αποτυπώνεται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά και τις χθεσινές απώλειες, καθώς στο προσκήνιο έρχονται οι ανησυχίες σχετικά με το πού μπορούν να φθάσουν τα επιτόκια της Fed.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,07% στις 460,20 μονάδες, με τις ευρωαγορές να καταβάλλουν προσπάθειες ανόδου, μετά τις αρχικές ισχυρές πιέσεις.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημειώνει πτώση 0,05% φθάνοντας στις 7.915,71 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,09% στις 7.332,92 μονάδες, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 0,28% στις 15.603,39 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο ιταλικός FTSE MIB διαμορφώνεται 0,27% υψηλότερα στις 27.839,56 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 γνωρίζει άνοδο 0,30% στις 9.440,10 μονάδες.

Την προσοχή των επενδυτών κεντρίζουν και πάλι οι εξελίξεις νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ.

Στην ομιλία του στο Κογκρέσο, χθες, ο επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, απέστειλε «σήμα» για νέες αυξήσεις επιτοκίων και μάλιστα, με ταχύτερο ρυθμό και σε υψηλότερα επίπεδα από τα μέχρι πρότινος αναμενόμενα. Σήμερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ θα μιλήσει, εκ νέου, στο Κογκρέσο, με τους επενδυτές να αναμένουν επίσης και τα νέα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, την Παρασκευή. Στο πλαίσιο αυτό, η Wall Street τερμάτισε, την Τρίτη, με «βουτιά», καθώς ο Dow Jones βρέθηκε 574 μονάδες κάτω.

Εν τω μεταξύ, η Eurostat ανακοίνωσε σήμερα τα στοιχεία για την ανάπτυξη δ' τριμήνου, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,8% στην Ευρωζώνη, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ενώ σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο.

Σε ό,τι αφορά στο σύνολο του 2022, η οικονομία της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 3,5%, κατεβάζοντας πάντως ταχύτητα σε σχέση με το 2021, οπότε και είχε καταγράψει ανάπτυξη 5,3%.

Μένοντας στο «μέτωπο» των μάκρο, στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον Ιανουάριο, η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά, ενώ οι λιανικές πωλήσεις πτωτικά.

«Διασώθηκε» ο Nikkei στην Ασία

Αρνητικά πρόσημα επικράτησαν σχεδόν στο σύνολο των ασιατικών αγορών, στον απόηχο της αναταραχής που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πάουελ στην Κίνα.

Σημειώνεται πως τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας καταγράφηκαν στα 3,1332 τρισεκατομμύρια δολάρια (2,97 τρισεκατομμύρια ευρώ) στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο δείκτης τιμών συναλλάγματος του δολαρίου αυξήθηκε, ενώ οι τιμές των οικονομικών αποθεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν γενικότερα τον προηγούμενο μήνα, καθώς επηρεάστηκαν από την πορεία των μακροοικονομικών δεδομένων, αλλά και τις προσδοκίες από την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική στις μεγαλύτερες οικονομίες, παγκοσμίως.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 0,48% στις 28.444 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,77% στις 7.307 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα έχασε 1,28% στις 2.431 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite διολίσθησε 0,06% στις 3.283 μονάδες και ο Shenzhen Component απώλεσε 0,09% στις 11.598 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έπεσε 2,59% στις 20.002 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Goldman Sachs αυξάνει την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα - Top pick για τη Jefferies

BlackRock: Έως το 6% το εύρος των επιτοκίων της Fed 

gazzetta
gazzetta reader insider insider