Kίνα: Σχεδόν 2 τρισ. ευρώ τα αποθέματα συναλλάγματος - Συνεχίζεται η ενίσχυση ρευστότητας των τραπεζών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Kίνα: Σχεδόν 2 τρισ. ευρώ τα αποθέματα συναλλάγματος - Συνεχίζεται η ενίσχυση ρευστότητας των τραπεζών
Πρόκειται για μία διαδικασία αγοράς χρεογράφων από την PBC μέσω της κατάθεσης προσφορών στις εμπορικές τράπεζες, μέσω μιας συμφωνίας για την επαναπώληση τους στο μέλλον.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας καταγράφηκαν στα 3,1332 τρισεκατομμύρια δολάρια (2,97 τρισεκατομμύρια ευρώ) στα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την Κρατική Υπηρεσία Διαχείρισης Ξένου Συναλλάγματος στην Κίνα.

Ο δείκτης τιμών συναλλάγματος του δολαρίου αυξήθηκε, ενώ οι τιμές των οικονομικών αποθεμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο μειώθηκαν γενικότερα τον προηγούμενο μήνα, καθώς επηρεάστηκαν από την πορεία των μακροοικονομικών δεδομένων, αλλά και τις προσδοκίες από την εφαρμοζόμενη νομισματική πολιτική στις μεγαλύτερες οικονομίες, παγκοσμίως.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας μειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας των συνδυαστικών επιπτώσεων της διαμόρφωσης των τιμών συναλλάγματος και των αλλαγών στις τιμές περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα τα επίσημα στοιχεία της αρμόδιας κινεζικής υπηρεσίας.

Τα κινεζικά συναλλαγματικά αποθέματα αναμένεται ότι θα παραμείνουν σταθερά σε γενικές γραμμές, με δεδομένες τις προσπάθειες που καταβάλλει το Πεκίνο για την προώθηση μιας σταθερής οικονομικής ανάκαμψης για την επίτευξη μιας οικονομικής ανάπτυξης υψηλού επιπέδου, αλλά και τη θετική δυναμική και ώθηση που καταγράφει η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας.

Αυξημένες οι εξαγωγές αγαθών

Οι εξαγωγές αγαθών από την Κίνα κατέγραψαν ετήσια αύξηση 0,9% στη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2023 στα 506,10 δισεκατομμύρια δολάρια (479,72 δισεκατομμύρια ευρώ) καταγράφοντας νέο ρεκόρ, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, Τρίτη.

Το εξαγωγικό εμπόριο της Κίνας κατά το ίδιο χρονικό διάστημα κατέγραψε ετήσια μείωση κατά 0,8% στα 6,18 τρισεκατομμύρια γουάν (0,84 τρισεκατομμύριο ευρώ), σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων στην Κίνα.

Οι εισαγωγές αγαθών στην Κίνα καταγράφηκαν στα 2,68 τρισεκατομμύρια γουάν (0,36 τρισεκατομμύριο ευρώ) κατά την ίδια περίοδο, με ετήσια μείωση 2,9%.

Συνεχίζει τις ροές ρευστοποίησης η Λαϊκή Τράπεζα

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBC) συνέχισε χθες, Τρίτη, να ενισχύει την οικονομική ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος μέσω διαδικασιών της ανοιχτής αγοράς.

H PBC ανέφερε στην ηλεκτρονική σελίδα της ότι προχώρησε σε μία συμφωνία επαναγοράς ομολόγων (reverse repos) περίπου 433,8 εκατομμυρίων δολαρίων (411,19 εκατομμυρίων ευρώ) διάρκειας επτά ημερών, με επιτόκιο 2%.

Η κίνηση αυτή έχει ως στόχο τη διατήρηση της οικονομικής ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα της Κίνας, σύμφωνα με την PBC.

Πρόκειται για μία διαδικασία αγοράς χρεογράφων από την PBC μέσω της κατάθεσης προσφορών στις εμπορικές τράπεζες, μέσω μιας συμφωνίας για την επαναπώληση τους στο μέλλον.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Φον Ντερ Λάιεν: Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ η Ρωσία να απειλεί την ασφάλεια της ΕΕ

Γερμανία: Ανοδικά η βιομηχανική παραγωγή τον Ιανουάριο - Κάμψη στις λιανικές πωλήσεις

Ζελένσκι: Αν πέσει το Μπαχμούτ κινδυνεύει όλο το Ντονμπάς - Ενεργοποιεί την «πολεμική οικονομία» της η ΕΕ

gazzetta
gazzetta reader insider insider