Πτώση στις ευρωαγορές την Τρίτη, με ανησυχία για την Fed

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση στις ευρωαγορές την Τρίτη, με ανησυχία για την Fed
Πτωτικές κινήσεις στα μεγάλα χρηματιστηριακά ταμπλό της ηπείρου μας, μετά από τις δηλώσεις του Πάουελ.

Με απώλειες έκλεισαν την Τρίτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της Fed ώστε να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία.

Ο Πάουελ ανέφερε ότι τα βασικά επιτόκια της Fed μπορεί να διατηρηθούν σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό που αναμένουν οι αγορές και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

«Τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της οικονομίας δείχνουν πως το τελικό εύρος των επιτοκίων πιθανά θα είναι υψηλότερο απ' ότι αναμενόταν» σημείωσε ο Αμερικανός τραπεζίτης.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έπεσε 0,79% στις 160,52 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε 0,84% στις 4.277 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,15% στις 7.917 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX έχασε 0,61% στις 15.588 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 απώλεσε 0,46% στις 4.339 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο έχασε 0,69% στις 27.756 μονάδες ενώ ο ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη έχασε 1,08% στις 9.408 μονάδες.

Μάκρο

Αναπάντεχη αύξηση στις παραγγελίες Ιανουαρίου σημείωσαν τα γερμανικά εργοστάσια, ενισχύοντας έτσι την αισιοδοξία για την συνέχεια της χρονιάς.

Η ζήτηση αυξήθηκε 1% σε μηνιαία βάση, σε σύγκριση με πτώση 0,7% που προβλεπόταν σε έρευνα του Bloomberg. Το «άλμα» οφείλεται στα κεφαλαιουχικά αγαθά, ιδιαίτερα στην κατασκευή αεροσκαφών και διαστημικών σκαφών και σε κινητήρες μηχανοκίνητων οχημάτων, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας την Τρίτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider