Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street μετά την ομιλία Πάουελ - Στο +2% o Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street μετά την ομιλία Πάουελ - Στο +2% o Nasdaq
Έντονη είναι η νευρικότητα στο ταμπλό της Wall Street, με το βλέμμα να στρέφεται στην ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.

(UPD 22:27) Έντονη είναι η νευρικότητα στο ταμπλό της Wall Street, με το βλέμμα να στρέφεται στην ομιλία του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ και καθώς η συζήτηση γύρω από τα επιτόκια καθοδηγεί το κλίμα στην αγορά.

Οι δείκτες γνωρίζουν έντονες εναλλαγές προσήμων, μετά το σήμα του Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 0,6% στις 33.956 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,57% στις 4.135 μονάδες και ο τεχνολικός Nasdaq κερδίζει 1,8% φθάνοντας στις 11.991 μονάδες.

Οι επενδυτές αφομοιώνουν την ομιλία του Τζερόμ Πάουελ στο Economic Club της Ουάσινγκτον, αναζητώντας περισσότερα σημάδια γύρω από τα σχέδια της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σχετικά με τη νομισματική πολιτική, λίγες μόλις ημέρες μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%. Οι αγορές τότε είχαν εστιάσει στο θετικό σκέλος της συνέντευξης Τύπου του Πάουελ, λαμβάνοντας ανοδική ώθηση από την αναγνώριση της προόδου σε ό,τι αφορά το «μέτωπο» του πληθωρισμού, παρά το σήμα για νέες αυξήσεις στο μέλλον. Τα ισχυρά μάκρο για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ που ήλθαν στη δημοσιότητα αναζωπύρωσαν εντούτοις τις ανησυχίες των επενδυτών για τις επόμενες κινήσεις της Fed.

Στις σημερινές του δηλώσεις, ο Πάουελ απέστειλε εκ νέου το μήνυμα ότι «η διαδικασία του αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», αλλά «υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά».

Ο Πάουελ, στις νέες του δηλώσεις (τις πρώτες μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε συνέχεια της απόφασης της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%), επανέλαβε την ανάγκη για νέες αυξήσεις επιτοκίων, τονίζοντας ότι «η Fed δεν πρόκειται να αλλάξει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό».

Εντούτοις, αναφερόμενος στις προοπτικές που δημιουργούνται για το τρέχον έτος, επεσήμανε ότι το 2023 θα είναι «ένα έτος σημαντικής μείωσης του πληθωρισμού».

Κάνοντας μνεία στα τελευταία μάκρο για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι η Τράπεζα δεν ανέμενε ότι τα στοιχεία θα ήταν τόσο «ισχυρά». Ο ίδιος χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, ακόμα και εάν η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή». Εντούτοις, έσπευσε να τονίσει πως η ισχυρή αγορά εργασίας καταδεικνύει ότι η Fed έχει «σημαντικό δρόμο μπροστά της» στις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Fed στη Μινεάπολη Νιλ Κασκάρι έσπευσε να επαναλάβει σήμερα, μιλώντας στο CNBC, ότι η δουλειά της Κεντρικής Τράπεζας δεν έχει τελειώσει, παραπέμποντας στην ανάγκη για αύξηση των επιτοκίων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Fed στην Ατλάντα Ράφαελ Μπόστικ δήλωσε στο Bloomberg πως τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση δείχνουν ενδεχομένως ότι «έχουμε ακόμα λίγη δουλειά να κάνουμε». «Και θα προέβλεπα ότι αυτό θα ερμηνευόταν σε αύξηση των επιτοκίων, σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι έχω προβλέψει μέχρι τώρα» σημείωσε.

Όλα αυτά, καθώς οι ΗΠΑ διανύουν περίοδο ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων. Οι μετοχές της Hertz και της DuPont γνωρίζουν κέρδη κοντά στο 6%, μετά τα καλύτερα των εκτιμήσεων μεγέθη που ανακοίνωσαν, ενώ η μετοχή της Pinterest υποχωρεί κατά 5,8%, καθώς τα αποτελέσματά της έχασαν τις προβλέψεις των αναλυτών.

Στα μάκρο της ημέρας, διεύρυνση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο του 2022, γνωρίζοντας αύξηση 10% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ διαμορφώθηκε στα 67,4 δισ. δολάρια έναντι 61 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρούγκμαν: Η Fed ρισκάρει με την ύφεση αν «απαντήσει σε έναν φανταστικό στασιμοπληθωρισμό»

«Έπιασε» τις 1.040 μονάδες το Χρηματιστήριο - Σε νέα υψηλά 8 ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider