Σήμα Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων - «Ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σήμα Πάουελ για νέες αυξήσεις επιτοκίων - «Ο πληθωρισμός πέφτει, αλλά έχουμε ακόμα δρόμο»
Πηγή: Associated Press
Το μήνυμα ότι «η διαδικασία του αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», αλλά «υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά», απέστειλε εκ νέου, σήμερα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ.

Το μήνυμα ότι «η διαδικασία του αποπληθωρισμού έχει ξεκινήσει», αλλά «υπάρχει ακόμα δρόμος μπροστά», απέστειλε εκ νέου, σήμερα, ο επικεφαλής της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ, στην πολυαναμενόμενη ομιλία του στο Economic Club της Ουάσινγκτον, με τις αγορές να εξακολουθούν να αναζητούν σημάδια σχετικά με τις επόμενες κινήσεις της Fed σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική.

Ο Πάουελ, στις νέες του δηλώσεις (τις πρώτες μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε συνέχεια της απόφασης της Fed για αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%), επανέλαβε την ανάγκη για νέες αυξήσεις επιτοκίων, τονίζοντας ότι «η Fed δεν πρόκειται να αλλάξει τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό».

«Η διαδικασία του αποπληθωρισμού, η διαδικασία της μείωσης του πληθωρισμού, έχει ξεκινήσει και έχει ξεκινήσει στον τομέα των αγαθών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/4 της οικονομίας μας» ανέφερε ο Πάουελ, προσθέτοντας: «Αλλά ο δρόμος είναι μακρύς. Είμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο».

Εντούτοις, αναφερόμενος στις προοπτικές που δημιουργούνται για το τρέχον έτος, επεσήμανε ότι το 2023 θα είναι «ένα έτος σημαντικής μείωσης του πληθωρισμού».

Κάνοντας μνεία στα τελευταία μάκρο για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ξεπέρασαν κατά πολύ τις εκτιμήσεις, ο επικεφαλής της Fed σημείωσε ότι η Τράπεζα δεν ανέμενε ότι τα στοιχεία θα ήταν τόσο «ισχυρά». Ο ίδιος χαρακτήρισε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί, ακόμα και εάν η αγορά εργασίας παραμένει «σφιχτή». Εντούτοις, έσπευσε να τονίσει πως η ισχυρή αγορά εργασίας καταδεικνύει ότι η Fed έχει «σημαντικό δρόμο μπροστά της» στις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού.

«Αναμένουμε ότι το 2023 θα είναι έτος σημαντικής μείωσης του πληθωρισμού. Στην πραγματικότητα, η δουλειά μας είναι να διαβεβαιώσουμε ότι αυτό θα γίνει» σημείωσε, εκτιμώντας ότι «το επόμενο έτος θα υποχωρήσει κοντά στο 2% (σ.σ. ο πληθωρισμός)».

Ο Τζερόμ Πάουελ στις δηλώσεις του αμέσως μετά τις ανακοινώσεις για τη νέα αύξηση των επιτοκίων, είχε χρησιμοποιήσει ξανά τη φράση περί εκκίνησης της διαδικασίας του αποπληθωρισμού, χαρίζοντας ανοδική ώθηση στις αγορές, οι οποίες άφησαν κατά μέρος την προειδοποίηση ότι είναι ακόμη νωρίς «να κηρύξουμε νίκη» στον αγώνα για την αναχαίτιση του πληθωρισμού.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσφατα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας έδειξαν ότι τον Ιανουάριο προστέθηκαν 517.000 νέες θέσεις εργασίας έναντι 260.000 θέσεων τον Δεκέμβριο του 2022, πολύ υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο έπεσε στο 3,4% από 3,5% τον Δεκέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 3,6%. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας στη χώρα από τον Μάιο του 1969.

Photo @associatedpress

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κασκάρι (Fed): «Σήμα» επιπλέον αυξήσεων των επιτοκίων για τη μείωση του πληθωρισμού

Goldman Sachs: Μειώνει στο 25% την πιθανότητα για ύφεση στις ΗΠΑ

ΗΠΑ: Αισιόδοξη η Γέλεν για «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας