Στο «κόκκινο» η Wall Street υπό τον φόβο των επιτοκίων - «Άλμα» στις αποδόσεις των ομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο «κόκκινο» η Wall Street υπό τον φόβο των επιτοκίων - «Άλμα» στις αποδόσεις των ομολόγων
Σε «κόκκινο» έδαφος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας η Wall Street, καθώς ο φόβος των επιτοκίων υπονομεύει το κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο. 

Σε «κόκκινο» έδαφος ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας η Wall Street, καθώς ο φόβος των επιτοκίων υπονομεύει το κλίμα στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,1% στις 33.891,02 μονάδες, «μαζεύοντας» τις απώλειες που σημειώνε νωρίτερα, όταν βρέθηκε να πέφτει έως και 240 μονάδες. Εν τω μεταξύ, ο S&P 500 έχασε 0,61%, φθάνοντας στις 4.111,08 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες 1% «διολισθαίνοντας» στις 11.887,45 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ομολόγων σημείωσαν «άλμα», με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων να «σκαρφαλώνει» 10 μονάδες βάσης στο 3,632% και των 2ετών 16 μονάδες βάσης στο 4,456%.

Στο ταμπλό ήταν διάχυτη η ανησυχία γύρω από την επιτοκιακή πολιτική της Fed, η οποία και αναζωπυρώθηκε την περασμένη Παρασκευή στον απόηχο των ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η τελευταία αυτή ένδειξη ανθεκτικότητας της αγοράς εργασίας ερμηνεύτηκε από τις αγορές ότι η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ενδεχομένως θα χρειαστεί να προβεί σε νέα βήματα, προκειμένου να μειώσει ικανοποιητικά τον πληθωρισμό. Άλλωστε, και στα τελευταία μηνύματά της η Fed είχε αποστείλει ακριβώς αυτό το σήμα, ότι δηλαδή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το έργο της.

Στο πλαίσιο αυτό, οι επενδυτές παραμένουν νευρικοί, εν αναμονή της ομιλίας που θα απευθύνει την Τρίτη ο επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ.

Εν τω μεταξύ, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, μιλώντας σήμερα στο ABC, δήλωσε πως ο πληθωρισμός είναι ακόμη σε υψηλά επίπεδα, λέγοντας πως έχει αρχίσει να αποκλιμακώνεται. Η ίδια δήλωσε αισιόδοξη για την «ομαλή προσγείωση» της οικονομίας, δηλαδή την πτώση του πληθωρισμού ενώ η οικονομία θα διατηρεί ισχυρό momentum.

Ένα επιπρόσθετο στοιχείο που έχει αναστατώσει τις αγορές είναι και μια σειρά από απογοητευτικά εταιρικά αποτελέσματα που ήλθαν στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, με τις σημερινές ανακοινώσεις να μην αποτελούν εξαίρεση. Συγκεκριμένα, η Tyson Foods ανακοίνωσε κέρδη χαμηλότερα των εκτιμήσεων, με τη μετοχή της να γνωρίζει «βουτιά» 5%.

Η μετοχή της Apple σημείωσε πτώση περίπου 2%, ασκώντας πιέσεις στον Dow Jones, ενώ χαμηλότερα βρέθηκαν και οι μετοχές των Target και Nike.

Παράλληλα, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα οι Disney, Chipotle, Dupont και PepsiCo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η ανησυχία για την οικονομία «κοκκίνισε» τις ευρωαγορές - «Διασώθηκε» το Μιλάνο

Πετρέλαιο: Οι ενδείξεις για ισχυρότερη ζήτηση από την Κίνα ανέβασαν τις τιμές

Με απώλειες ο χρυσός και πριν αλλά και μετά την Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider