Επιμένουν οι πιέσεις στις ευρωαγορές, μετά και από τα στοιχεία για το ΑΕΠ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιμένουν οι πιέσεις στις ευρωαγορές, μετά και από τα στοιχεία για το ΑΕΠ
Τα στοιχεία της Eurostat για την Ευρωζώνη δεν μπορούν να «γυρίσουν« τις απώλειες στα χρηματιστηριακά ταμπλό, εν αναμονή των κεντρικών τραπεζών.

Τελευταία ενημέρωση: 12:30

Απώλειες συνεχίζουν να καταγράφουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια για την Τρίτη, σε μια «γεμάτη» συνεδρίαση για τους επενδυτές και με την προσοχή στα εταιρικά αποτελέσματα και τα στοιχεία για την οικονομία της Ευρωζώνης και καθώς οι προβολείς βρίσκονται στις αποφάσεις των ισχυρών κεντρικών τραπεζών.

Οι επενδυτές εξετάζουν τις ανακοινώσεις για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, η Ευρωζώνη εμφάνισε ανάπτυξη 0,1% για το δ' τρίμηνο του 2022 και ανάπτυξη 3,5% για το σύνολο του περασμένου έτους, σε ένα χρόνο χαρακτηρίστηκε από δυσμενές συνθήκες, όπως οι επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση που αυτός προκάλεσε, ο υψηλός πληθωρισμός και η «σφιχτή» επιτοκιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις μεγάλες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται πως τη Τετάρτη αναμένονται τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη κατά τον Ιανουάριο, ενώ την Πέμπτη είναι η «μεγάλη μέρα» των κεντρικών τραπεζών, με την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) και την ΕΚΤ να αναμένεται να ανακοινώσουν νέες αυξήσεις στα βασικά επιτόκια τους.

Θα έχει προηγηθεί το βράδυ της Τετάρτης η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), με τις ανακοινώσεις να θέτουν τον τόνο για την πορεία της επιτοκιακής πολιτικής των ισχυρών κεντρικών τραπεζών για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,70% στις 451,22 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,54% στις 4.136 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,71% στις 7.729 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,65% στις 15.027 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει απώλειες 0,54% στις 7.043 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο χάνει 0,10% στις 26.039 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη υποχωρεί 0,12% στις 9.038 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Μικρή άνοδο καταγράφει η μετοχή της UniCredit στο χρηματιστήριο της Ιταλίας, αφότου η τράπεζα ανακοίνωσε σημαντική ενίσχυση των κερδών της για το δ' τρίμηνο και για το σύνολο του 2022. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 5,72 δισ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 29% σε ετήσιο επίπεδο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για έσοδα 5,15 δισ. ευρώ.

Απώλειες κοντά στο 1% σημειώνει η μετοχή της UBS στην αγορά της Ζυρίχης, παρά το ότι η τράπεζα ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών καταγράφοντας καθαρά κέρδη ύψους 1,7 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του περασμένου έτους, ποσό που οδήγησε το σύνολο της κερδοφορίας για το 2022 στα 7,6 δισ. δολάρια. Καταλύτης των επιδόσεων της ελβετικής τράπεζας ήταν οι χαμηλότερες δαπάνες και τα υψηλότερα επιτόκια.

Μάκρο

Εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη Γερμανία για τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στο 5,5%, αμετάβλητο σε σχέση με τον Δεκέμβριο του2022 και εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η ζήτηση για εργατικό δυναμικό παρέμεινε «σφιχτή», με τις κενές προς πλήρωση θέσεις εργασίας να ανέρχονται σε 764.000, αυξημένες κατά 2.000 σε σχέση με τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την Destatis.

Με απώλειες σε ετήσιο επίπεδο «έκλεισαν» το 2022 οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, λόγω της πτώσης που εμφάνισαν στο β' εξάμηνο του περασμένου χρόνου, ενώ για τον Δεκέμβριο υποχώρησαν σημαντικά παραπάνω από αυτό που παρέμεναν οι αναλυτές.

Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας (Destatis), σε προσαρμοσμένο επίπεδο οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 0,6% για την περίοδο Ιανουαρίου Δεκέμβριου του 2022, συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021.

Στο «κόκκινο» η Ασία

Αρνητικά πρόσημα καταγράφηκαν στις ασιατικές αγορές, αποτυπώνοντας το ανήσυχο επενδυτικό κλίμα διεθνώς και παρά τα μάκρο από την Κίνα.

Σύμφωνα με την Caixin, ο δείκτης PMI για για τη μεταοποίηση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στις 50,1 μονάδες έναντι 47 μονάδων τον Δεκέμβριο. Ο σύνθετος PMI για την κινεζική οικονομία διαμορφώθηκε στις 52,9 μονάδες έναντι 42,6 μονάδων τον Δεκέμβριο. Σημειώνεται πως κάθε μέτρηση άνω των 50 μονάδων φανερώνει επέκταση των δραστηριοτήτων.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία έχασε 0,39% στις 27.237 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία υποχώρησε 0,07% στις 7.476 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα απώλεσε 1% στις 2.425 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite διολίσθησε 0,42% στις 3.255 μονάδες και ο Shenzhen Component έχασε 0,80% στις 12.001 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ o Hang Seng έπεσε 0,81% στις 21.891 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Renault-Nissan: Τι «παίρνουν» και τι «δίνουν» με το rebalancing - Νέα αρχή ή αρχή του τέλους;

Οι χώρες της ΕΕ παρήγαγαν το 2022, για πρώτη φορά, περισσότερη ενέργεια -Από ΑΠΕ η μεγαλύτερη παραγωγή

gazzetta
gazzetta reader insider insider