Ευρωζώνη: Απροσδόκητη αντοχή της οικονομίας το 2022 - Με ρυθμό 3,5% «έτρεξε» το ΑΕΠ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωζώνη: Απροσδόκητη αντοχή της οικονομίας το 2022 - Με ρυθμό 3,5% «έτρεξε» το ΑΕΠ
Τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη για το δ' τρίμηνο του 2022 κατέγραψε η Ιρλανδία (+3,5%), ενώ αντίθετα τη μεγαλύτερη συρρίκνωση η Λιθουανία (-1,7%).

Η οικονομία της Ευρωζώνης φαίνεται πως κατάφερε να αποφύγει τη συρρίκνωση για το δ' τρίμηνο του 2022, παρουσιάζοντας οριακή ανάπτυξη στο τέλος του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η Eurostat.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 0,1% για το δ' τρίμηνο έναντι ανάπτυξης 0,3% για το γ' τρίμηνο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση 0,1%.

Για το σύνολο του περασμένου χρόνου, η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ανήλθε στο 3,5%.

Η μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ιρλανδία

Σημειώνεται πως στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Ιταλία εμφάνισαν μικρή ενώ Γαλλία και Ισπανία παρουσίασαν ανάπτυξη.

Μεταξύ των διαθέσιμων στοιχείων για τις χώρες της ΕΕ, τη μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη για το δ' τρίμηνο του 2022 κατέγραψε η Ιρλανδία (+3,5%) και ακολούθησαν η Λετονία (+0,3%) και Ισπανία, Πορτογαλία (+0,2%).

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη συρρίκνωση κατέγραψαν η Λιθουανία (-1,7%), η Αυστρία (-0,7%) και η Σουηδία (-0,65).

Σημειώνεται πως τα επόμενα στοιχεία για το δ' τρίμηνο του 2022 θα δημοσιευτούν από την Eurostat στις 14 Φεβρουαρίου.

Η προσοχή στη ΕΚΤ

Τα στοιχεία έρχονται ως απόδειξη της ανθεκτικότητας της Ευρωζώνης σε ένα έτος που χαρακτηρίστηκε από δυσμενές συνθήκες, όπως οι επιπτώσεις του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση που αυτός προκάλεσε, ο υψηλός πληθωρισμός και η «σφιχτή» επιτοκιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις μεγάλες αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης ενδέχεται να καθησυχάσει μέρος των επενδυτών που φοβούνται το ενδεχόμενο ύφεσης στην οικονομία, την ώρα που την Πέμπτη αναμένονται οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτική.

Η πλειονότητα των επενδυτών αναμένει μια αύξηση των βασικών επιτοκίων της ευρωτράπεζας κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ με ενδιαφέρον αναμένονται οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας εντός του 2023 καθώς και το εάν θα υπάρξει αναφορά για ενδεχόμενο «παύσης» στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Φρανκφούρτη τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Αναπάντεχη ανάπτυξη στο 4ο τρίμηνο - «Τσιμπημένος» και ο πληθωρισμός

Γερμανία: Στο 5,5% η ανεργία τον Ιανουάριο - Αύξηση στις κενές θέσεις εργασίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider