UBS: Πήραν ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια τα οικονομικά μεγέθη του 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
UBS: Πήραν ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια τα οικονομικά μεγέθη του 2022
Επλήγησαν από την αβεβαιότητα οι βραχίονες επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης assets.

Τις εκτιμήσεις των αναλυτών ξεπέρασε η UBS, καταγράφοντας καθαρά κέρδη ύψους 1,7 δισ. δολαρίων στο δ' τρίμηνο του περασμένου έτους, ποσό που οδήγησε το σύνολο της κερδοφορίας για το 2022 στα 7,6 δισ. δολάρια. Καταλύτης των επιδόσεων της ελβετικής τράπεζας ήταν οι χαμηλότερες δαπάνες και τα υψηλότερα επιτόκια.

Οι αναλυτές τοποθετούσαν τα καθαρά κέρδη δ' τριμήνου στα 1,3 δισ. δολάρια και στα 7,3 δισ. δολάρια για το σύνολο του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

«Πετύχαμε καλά κέρδη τριμήνου και έτους σε ένα δύσκολο μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον», δήλωσε ο CEO Ralph Hammers.\

Τα έσοδα υποχώρησαν στα 8,029 δισ. δολάρια στο δ΄τρίμηνο, από 8,705 δισ. δολάρια στο αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Μεταξύ των μονάδων της τράπεζας, η μονάδα διαχείρισης πλούτου κατέγραψε αύξηση 35% στα καθαρά έσοδα από τόκους σε ετήσια βάση, χάρη στα υψηλότερα περιθώρια καταθέσεων που ήταν το αποτέλεσμα των υψηλότερων επιτοκίων. Η μονάδα προσωπικής και εταιρικής τραπεζικής εμφάνισε αύξηση 21% στα καθαρά έσοδα τόκων το ίδιο διάστημα, χάρη στα υψηλότερα επιτόκια και τα έσοδα δανείων. Ωστόσο, η αβεβαιότητα της αγοράς έπληξε τους βραχίονες επενδυτικής τραπεζικής και διαχείρισης assets, με τον πρώτο να καταγράφει πτώση 24% στα έσοδα και τον δεύτερο πτώση 31% σε ετήσια βάση, εξέλιξη που αποδόθηκε στην «αρνητική απόδοση της αγοράς και τις συναλλαγματικές επιδράσεις».

Αισιόδοξη και για το α' τρίμηνο

Η UBS αναμένει ότι τα έσοδα του α' τριμήνου του 2023 «θα επηρεαστούν θετικά» από την αυξημένη δραστηριότητα των πελατών, τα υψηλότερα επιτόκια και την χαλάρωση των περιορισμών για τον κορονοϊό στην Ασία.

Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έχει ενισχυθεί κατά περίπου 15% τους τελευταίους 12 μήνες. Η UBS προανήγγειλε ότι θα επαναγοράσει περισσότερες μετοχές το 2023, αξίας άνω των 5 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ: Βελτίωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομία φέτος - Οι λόγοι

gazzetta
gazzetta reader insider insider