ΔΝΤ: Βελτίωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομία φέτος - Οι λόγοι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΔΝΤ: Βελτίωσε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια οικονομία φέτος - Οι λόγοι
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε τη Δευτέρα προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, αλλά προειδοποίησε ότι τα υψηλότερα επιτόκια και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανώς θα εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε τη Δευτέρα προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, αλλά προειδοποίησε ότι τα υψηλότερα επιτόκια και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανώς θα εξακολουθούν να επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα.

Στην τελευταία του οικονομική ενημέρωση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,9% φέτος -μέγεθος γεγονός που αντιπροσωπεύει βελτίωση κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή του τον Οκτώβριο. Ωστόσο, ο νέος, εκτιμώμενος, ρυθμός ανάπτυξης είναι και πάλι χαμηλότερος από το 3,4% που καταγράφηκε το 2022.

Επίσης, ο οργανισμός αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για το 2024, στο 3,1%.

«Η ανάπτυξη θα παραμείνει αδύναμη με βάση τα ιστορικά πρότυπα, καθώς η καταπολέμηση του πληθωρισμού και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδρούν αρνητικά στη δραστηριότητα», ανέφερε σε ανάρτηση στο blog του ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσά, διευθυντής του τμήματος ερευνών του ΔΝΤ.

Πού οφείλεται η βελτίωση των προβλέψεων

Οι προοπτικές έγιναν πιο θετικές για την παγκόσμια οικονομία λόγω των καλύτερων από το αναμενόμενο εγχώριων παραγόντων σε αρκετές χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η οικονομική ανάπτυξη αποδείχθηκε απρόσμενα ανθεκτική το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους, με ισχυρές αγορές εργασίας, ισχυρή κατανάλωση των νοικοκυριών και επενδύσεις επιχειρήσεων και καλύτερη από την αναμενόμενη προσαρμογή στην ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη», δήλωσε ο Γκουρινσά, σημειώνοντας επιπρόσθετα ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν μειωθεί.

Επιπλέον, η Κίνα ανακοίνωσε το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας της μετά τους αυστηρούς περιορισμούς για την covid, γεγονός που αναμένεται να συμβάλει στην επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Το ασθενέστερο δολάριο έχει επίσης βελτιώσει τις προοπτικές των χωρών με αναδυόμενες αγορές που κατέχουν χρέος σε ξένο νόμισμα.

Δεν είναι όλα ρόδινα

Ωστόσο, η εικόνα δεν είναι καθ'όλα θετική. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η οικονομία δεν ήταν τόσο κακή όσο φοβόντουσαν ορισμένοι «αλλά λιγότερο κακή δεν σημαίνει ακόμη και καλή».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», δήλωσε η Georgieva κατά τη διάρκεια ενός πάνελ που συντονίστηκε από το CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε τη Δευτέρα για διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τις προοπτικές τους επόμενους μήνες. Σε αυτούς περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας να καθυστερήσει, ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός, η παρατεταμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να συνεχίσει να επηρεάζει το κόστος της ενέργειας και των τροφίμων και οι αγορές να πάρουν την κατιούσα αναμένοντας χειρότερα των εκτιμήσεων νούμερα για τον πληθωρισμό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην αντεπίθεση η ΕΕ: Το προσχέδιο - απάντηση στο πρόγραμμα πράσινων επενδύσεων των ΗΠΑ

Κρούγκμαν: Υπερβολική η αισιοδοξία των αγορών πως «τελειώσαμε» με τον πληθωρισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider