Ευρωαγορές: Ταλαντεύεται ο Stoxx μετά από στα στοιχεία για ΑΕΠ και πληθωρισμό

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ταλαντεύεται ο Stoxx μετά από στα στοιχεία για ΑΕΠ και πληθωρισμό
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ οδήγησαν σε μίνι ράλι τη Wall Street. 

Τελευταία ενημέρωση 16:00

Κατεύθυνση αναζητούν οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, μία ημέρα μετά από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ που οδήγησαν σε μίνι ράλι τη Wall Street, με τoν Stoxx 600 να εναλλάσσει πρόσημα κατά την διάρκεια της συνεδρίασης.

Υπενθυμίζεται πως το μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου «έτρεξε» με ρυθμό 2,9% για το δ' τρίμηνο έναντι 3,2% στο γ΄ τρίμηνο του 2022 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 2,6%.

Ακόμα, περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ δείχνουν τα στοιχεία του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) για τον Δεκέμβριο του 2022, εν μέσω της αναμονής των αγορών για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Ο γενικός δείκτης PCE διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5% για τον Δεκέμβριο έναντι 5,5% τον Νοέμβριο και εντός των προβλέψεων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για την ηπιότερη μέτρηση του δείκτη των τελευταίων 15 μηνών.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει πτώση 0,12% στις 453,52 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,34% στις 4.159 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει οριακή πτώση 0,04% στις 7.758 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,24% στις 15.096 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 0,35% στις 7.071 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο κινείται στο +0,29% και στις 26.293 μονάδες.
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη χάνει 0,06% στις 9.030 μονάδες.

Πίσω στην Ευρώπη, ενθαρρυντική ήταν η έκθεση που παρουσίασε αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, σύμφωνα με την οποία η γερμανική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη 0,2% για το 2023 έναντι εκτίμησης για ύφεση 0,4% στις προβλέψεις του υπουργείου το φθινόπωρο.

Στο μέτωπο των επιτοκίων, έρευνα του Bloomberg ανάμεσα σε 46 οικονομολόγους, προβλέπει δύο διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι τον Μάιο ενώ το επιτόκιο θα διατηρηθεί στη συνέχεια στο 3,25% για περίπου ένα χρόνο έως ότου η επιβράδυνση της οικονομίας επιφέρει μια σειρά περικοπών, που θα ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2024.

Μάκρο

Χαμηλότερη των προσδοκιών καταγράφηκε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία για τον Ιανουάριο, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, παρά τη χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η INSEE ανακοίνωσε ότι ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος έπεσε στις 80 μονάδες αυτόν τον μήνα, από την αναθεωρημένη μέτρηση των 81 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2022. Δημοσκόπηση του Reuters ανάμεσα σε οικονομολόγους είχε προβλέψει αύξηση στις 83 μονάδες.

Περισσότερο από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η ισπανική οικονομία στο περυσινό δ΄ τρίμηνο, σε μία ένδειξη ανθεκτικότητας εναντίον του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους δανεισμού. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 0,2% μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το INE, το γραφείο εθνικών στατιστικών.

Επιχειρηματικά νέα

Μειωμένα κέρδη ανακοίνωσε η H&M για την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου του 2022, στη «σκιά» της εξόδου της από τη Ρωσία, αλλά και λόγω δαπανών που σχετίζονται με ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης που δρομολόγησε και τις υψηλότερες τιμές των ενδυμάτων. Τα λειτουργικά έσοδα κατέγραψαν «βουτιά» της τάξης του 87% στα 821 δισ. κορώνες (80 εκατ. δολάρια), όπως ανακοίνωσε η σουηδική εταιρεία μόδας. Η εταιρεία, τον Νοέμβριο, είχε ανακοινώσει σχέδιο μείωσης του προσωπικού, στο πλαίσιο της πολιτικής περιορισμού των δαπανών, με απολύσεις 1.500 εργαζομένων.

Η εικόνα στην Ασία

Στα ασιατικά χρηματιστήρια οι επενδυτές «πήραν τη σκυτάλη» από την αμερικανική αγορά και την ανοδική της πορεία αποβραδίς κλείνοντας με κέρδη την συνεδρίαση της Παρασκευής.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 κέρδισε οριακά 0,07%, στο Σίδνεϋ ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,34%, ενώ στην Κίνα ο Shanghai σημείωσε άνοδο 0,76% και ο SZSE Component 0,56%. Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε 0,34% και στην Κορέα ο KOSPI 0,62%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα Bloomberg: Δύο αυξήσεις 50 μ.β. στα επιτόκια της ΕΚΤ μέχρι την «κορύφωση» του Μαΐου

«Χτίζει» σερί πάνω στο ΑΕΠ η Wall Street - «Άλμα» 11% για την Tesla

gazzetta
gazzetta reader insider insider