ΗΠΑ: Συνεχίστηκε η κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων - Σε χαμηλό 15 μηνών ο δείκτης PCE τον Δεκέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Συνεχίστηκε η κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων - Σε χαμηλό 15 μηνών ο δείκτης PCE τον Δεκέμβριο
Εν μέσω της αναμονής των αγορών για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Περαιτέρω αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στις ΗΠΑ δείχνουν τα στοιχεία του δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) για τον Δεκέμβριο του 2022, εν μέσω της αναμονής των αγορών για τις επόμενες κινήσεις της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Ο γενικός δείκτης PCE διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 5% για τον Δεκέμβριο έναντι 5,5% τον Νοέμβριο και εντός των προβλέψεων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για την ηπιότερη μέτρηση του δείκτη των τελευταίων 15 μηνών.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο γενικός PCE διαμορφώθηκε στο 0,1% όπως και τον Νοέμβριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0%.

Ο δομικός δείκτης PCE, εκτός των τιμών τροφίμων και ενέργειας, διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 4,4% για τον Δεκέμβριο, έναντι 4,7% τον Νοέμβριο και κινούμενος εντός των προβλέψεων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Πρόκειται για το δεύτερο συνεχόμενο μήνα αποκλιμάκωσης του δείκτη. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,3% από 0,2% τον Νοέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται πως ο PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτης της Fed για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία.

Ο δείκτης προσωπικού εισοδήματος στις ΗΠΑ αυξήθηκε για τον Δεκέμβριο με ρυθμό 0,2% έναντι αύξησης 0,4% τον Νοέμβριο, εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Ο δείκτης προσωπικών δαπανών συρρικνώθηκε 0,2% τον Δεκέμβριο έναντι αύξησης 0,1% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση κατά 0,1%.

Αναμονή για τις ανακοινώσεις της Fed την Τετάρτη

Τα στοιχεία έρχονται καθώς την ερχόμενη εβδομάδα συνεδριάζει η νομισματική επιτροπή της Fed για πρώτη φορά εντός του 2023. Μετά από το τέλος της συνεδρίασης, την Τετάρτη αναμένεται να ανακοινωθεί νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της τράπεζας, με την πλειονότητα των αναλυτών να αναμένει μια αύξηση 0,25%.

Στο επίκεντρο της προσοχής θα βρεθούν οι εκτιμήσεις της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας και στο εάν ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, θα «δείξει» σε μια πρόθεση της τράπεζας να χαλαρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα ή εάν θα επαναλάβει την πρόθεση της Fed για διατήρηση της σφιχτής νομισματικής πολιτικής ώστε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ να υποχωρήσει προς τα επίπεδα του 2% που έχει θέσει ως στόχο η τράπεζα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: «Νίκησε» τις εκτιμήσεις το ΑΕΠ τριμήνου - Αναπτυξιακή άνοδος 0,2%

Βρετανία: Ο Χαντ προαναγγέλλει μεταρρυθμίσεις στην παραγωγικότητα, αλλά και αυξήσεις φόρων

gazzetta
gazzetta reader insider insider