«Χτίζει» σερί πάνω στο ΑΕΠ η Wall Street - «Άλμα» 11% για την Tesla

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χτίζει» σερί πάνω στο ΑΕΠ η Wall Street - «Άλμα» 11% για την Tesla
Κέρδη 200 μονάδων για τον Dow Jones, στο +1,7% έκλεισε ο Nasdaq.

Σε θετικό έδαφος για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές της Πέμπτης στην αμερικανική αγορά, καθώς οι επιδόσεις του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο τελευταίο τρίμηνο του 2022 έδωσε νέα πνοή στην επενδυτική κοινότητα, αποδεικνύοντας πως η ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στις διάφορες κρίσεις που της χτυπούν την πόρτα.

Ταυτόχρονα, στο κάδρο των αναλυτών βρίσκονται και οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για το δ' τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ και τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ έδωσαν ώθηση στους δείκτες και ειδικότερα στον τεχνολογικό κλάδο, με πρωταγωνίστρια για μία ακόαμ φορά την μετοχή της Tesla του Έλον Μασκ, η οποία εκτοξεύτηκε κατά 11% μετά το ρεκόρ εσόδων και καθαρών κερδών στο δ' τρίμηνο του 2022.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο 205 μονάδων ή 0,61% στις 33.949 μονάδες, διευρύνοντας για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση το ανοδικό του σερί. Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο S&P 500, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,1% στις 4.060 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 11.512 μονάδες, σημειώνοντας σημαντικά κέρδη 1,76%.

Στο ταμπλό, κέρδη περίπου 1% σημείωσαν οι μετοχές των τεχνολογικών κολοσσών Microsoft, Nvidia, Amazon και Alphabet, ενώ κέρδη σχεδόν 5% σημείωσε και η μετοχή της Chevron, στον απόηχο της ανακοίνωσης ενός προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 75 δισ. δολαρίων, ενώ ο τίτλος της IBM υποχώρησε κατά 4,5%.

Στον αεροπορικό κλάδο, απώλειες περίπου 3% κατέγραψε η μετοχή της αεροπορικής Southwest μετά την ανακοίνωση ζημιών για το περασμένο τρίμηνο, ενώ κέρδη 2,2% σημείωσε η μετοχή της American Airlines, η οποία ξεπέρασε τις προβλέψεις των αναλυτών για το δ' τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Τέλος, ισχυρές απώλειες 20% σημείωσε η μετοχή της Bed Bath and Beyond, στον απόηχο του δημοσιεύματος για επικείμενη χρεοκοπία της αλυσίδας πώλησης οικιακών ειδών, κάτι που οδήγησε στην αναστολή διαπραγμάτευσής της κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών

Σημειώνεται πως σε εβδομαδιαία κλίμακα, ο Nasdaq ενισχύεται κατά 2,7%, ενώ βρίσκεται σε τροχιά για να κλείσει τον καλύτερο μήνα από τον περασμένο Ιούλιο. Από την αρχή της εβδομάδας, οι Dow Jones και S&P 500 κερδίζουν 1,4% και 1,7% αντίστοιχα.

Μάκρο

Με ρυθμό ισχυρότερο από αυτό που ανέμεναν οι αναλυτές αναπτύχθηκε η οικονομία των ΗΠΑ για το δ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας.

Το μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου «έτρεξε» με ρυθμό 2,9% για το δ' τρίμηνο έναντι 3,2% στο γ΄ τρίμηνο του 2022, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν ανάπτυξη 2,6%.

Την ίδια στιγμή, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 9 μηνών διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Ιανουαρίου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας της χώρας.

Οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 186.000 έναντι 190.000 αιτήσεων την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 205.000 αιτήσεις. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Τέλος, απρόσμενη άνοδο κατέγραψαν οι τιμές νέων κατοικιών στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο του 2022, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας. Ειδικότερα, οι τιμές νέων κατοικιών αυξήθηκαν 2,3% σε μηνιαίο επίπεδο έναντι αύξησης 0,7% τον Νοέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση κατά 4,4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τέλος στην ανοδική πορεία του χρυσού μετά το αμερικανικό ΑΕΠ

Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας η Bed Bath and Beyond - «Γκρεμίζεται» 20% η μετοχή

Μικρή άνοδος για το πετρέλαιο - Σε χαμηλά 20 μηνών το φυσικό αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider