Ισπανία: «Νίκησε» τις εκτιμήσεις το ΑΕΠ τριμήνου - Αναπτυξιακή άνοδος 0,2%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: «Νίκησε» τις εκτιμήσεις το ΑΕΠ τριμήνου - Αναπτυξιακή άνοδος 0,2%
Η άνοδος οφείλεται στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,3%.

Περισσότερο από το αναμενόμενο αναπτύχθηκε η ισπανική οικονομία στο περυσινό δ΄ τρίμηνο, σε μία ένδειξη ανθεκτικότητας εναντίον του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ισπανίας αυξήθηκε κατά 0,2% μεταξύ του τρίτου και του τέταρτου τριμήνου του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Παρασκευή από το INE, το γραφείο εθνικών στατιστικών.

Ο ρυθμός ανάπτυξης παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με τον αναθεωρημένο ανοδικό ρυθμό του προηγούμενου τριμήνου, αλλά η ένδειξη ήταν υψηλότερη από την πρόβλεψη για 0,1% από οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η άνοδος οφείλεται στον τομέα των υπηρεσιών, ο οποίος αυξήθηκε κατά 0,3%, τροφοδοτούμενος από την ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των ακινήτων. Η μεταποίηση αυξήθηκε επίσης, ενώ οι κατασκευές μειώθηκαν κατά 0,3%.

Η κατανάλωση υποχώρησε κατά 1,8%, αντανακλώντας το πλήγμα του πληθωρισμού και του ενεργειακού κόστους στο «πορτοφόλι» των νοικοκυριών.

Το ΑΕΠ της Ισπανίας παραμένει 1,1% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα στα τέλη του 2019, σημειώνοντας βραδύτερη ανάκαμψη από την υπόλοιπη Ευρωζώνη.

Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Consensus Economics αναμένουν ωστόσο ότι το ΑΕΠ της Ισπανίας θα αυξηθεί κατά 0,9% φέτος, ταχύτερα από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρωζώνη χάρη στην ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Σε πτώση το καταναλωτικό κλίμα τον Ιανουάριο - Ενισχύεται η απαισιοδοξία στα νοικοκυριά

gazzetta
gazzetta reader insider insider