«Προσεχτικά» κέρδη στις ευρωαγορές, πριν από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Προσεχτικά» κέρδη στις ευρωαγορές, πριν από τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ
Ήπια άνοδος στα διεθνή χρηματιστηριακά ταμπλό για την Τετάρτη, ενόψει των ανακοινώσεων για την αμερικανική οικονομία.

Με μικρή άνοδο κινούνται για την Τετάρτη τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και το κατά πόσα αυτά θα επηρεάσουν τις κινήσεις των μεγάλων κεντρικών τραπεζών στο «μέτωπο» των επιτοκίων.

Την Πέμπτη θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ κατά τον Δεκέμβριο του 2022, στην πρώτη μεγάλη ανακοίνωση του 2023 που θα δείξει το κατά πόσο οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αρχίσει να υποχωρούν μετά από την επιθετική σύσφιξη των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed) το 2022. Τα στοιχεία θα παρέχουν στους επενδυτές μια εικόνα για το εάν η Fed μπορεί να χαλαρώσει τις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα ή εάν θα συνεχίσει τις αυξήσεις. Πάντως, ο επικεφαλής της τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του για τις επόμενες κινήσεις της Fed σε χθεσινή του ομιλία.

Επιστρέφοντας στα της Ευρώπης, η προσοχή βρίσκεται στο κατά πόσο η Ευρωζώνη μπορεί να «γλυτώσει» την ύφεση για το 2023, με το γερμανικό Ifo να κάνει λόγο για «πολύ ήπια» ύφεση της οικονομίας τον χειμώνα σε σημερινή έκθεση του.

Από την πλευρά του, το μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, υποστήριξε πως οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ θα συνεχιστούν για τους επόμενους μήνες.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 0,13% στις 446,30 μονάδες.
  • Ο Euro Stoxx 50 κερδίζει 0,40% στις 4.073 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ισχυροποιείται 0,19% στις 7.709 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 0,22% στις 14.808 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 γράφει κέρδη 0,37% στις 6.883 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,34% στις 24.455 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη ανεβαίνει 0,21% στις 8.729 μονάδες.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη στη γαλλική αγορά καταγράφει η μετοχή της Luis Vuitton, αφότου ο επικεφαλής του ομίλου της Luis Vuitton, Μπερνάρ Άρνο, τοποθέτησε την κόρη του, Ντελφίν, ως επικεφαλής του δεύτερου μεγαλύτερου brand της LVMH, της Dior, συνεχίζοντας την προώθηση των παιδιών του σε επιτελικές θέσεις της «αυτοκρατορίας» του.

Ακόμα, ο Αρνό έδωσε προαγωγή στον CEO της Dior, Ριέτρο Μπεκάρι, για να «τρέξει» την Luis Vuitton στη θέση του Μάικλ Μπιουρκ.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

«Μοιρασμένα» πρόσημα κατέγραψαν για τη συνεδρίαση στο μέσο της εβδομάδας οι ασιατικές αγορές, εν αναμονή των επενδυτών για τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Στα μάκρο της ημέρας, ο πληθωρισμός στην Αυστραλία για τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε σε ετήσιο επίπεδο στο 7,8%, δείχνοντας την επιμονή των υψηλών τιμών στη χώρα.

Στα ταμπλό, ο Nikkei στην Ιαπωνία κέρδισε 1,03% στις 26.446 μονάδες, ο ASX/200 στην Αυστραλία ενισχύθηκε 0,90% στις 7.195 μονάδες, ο Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε 0,35% στις 2.359 μονάδες, στην Κίνα ο Shanghai Composite έπεσε 0,24% στις 3.161 μονάδες και ο Shenzhen Component έχασε 0,58% στις 11.439 μονάδες, ενώ στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng ισχυροποιήθηκε 0,54% στις 21.447 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider