Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Κυρίαρχη η αισιοδοξία στις ευρωαγορές μετά την κάμψη των πληθωριστικών πιέσεων.

Σε θετικό έδαφος ολοκληρώθηκαν οι συνεδριάσεις της Τετάρτης στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το επενδυτικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα επικαιροποιημένα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις οικονομίες της Ευρωζώνης.

Νωρίτερα η Eurostat έδωσε στη δημοσιότητα τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Νοέμβριο, που έδειξαν βραδύτερη ανάπτυξη του πληθωρισμού, εντείνοντας την αισιοδοξία πως οι πιέσεις ενδεχομένως να έφτασαν στο peak τους. Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης επιβράδυνε στο 10,0% αυτό τον μήνα από 10,6% τον Οκτώβριο, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters τοποθετούσαν τον ετήσιο δείκτη στο 10,4%.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,78% και έκλεισε στις 440,72 μονάδες μονάδες, με τον κλάδο των Προϊόντων Νοικοκυριού να σημειώνει άνοδο 2,3%, ενώ η πλειοψηφία των επιμέρους κλάδων έκλεισε με θετικό πρόσημο. Μόνη εξαίρεση ο κλάδος των Χημικών που υποχώρησε κατά 0,2% Για το σύνολο του Νοεμβρίου, ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατέγραψε κέρδη της τάξης του 6,1%.

Ο δείκτης Eurostoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,77% στις 3.964,72 μονάδες.

Στους εγχώριους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 14.397 μονάδες, υψηλότερα κατά 0,29%, ενώ ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε στις 6.738 μονάδες με σημαντικά κέρδη 1,04%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,81% στις 7.573 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 0,59% στις 24.610 μονάδες. Τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε οριακή άνοδο, κλείνοντας στις 8.363 μονάδες.

Στα ταμπλό των συνεδριάσεων, ισχυρά κέρδη άνω του 6,5% κατέγραψε ο τίτλος της ολλανδικής βιοφαρμακευτικής Argenx, ενώ απώλειες άνω του 6% σημείωσε η μετοχή της σουηδικής τράπεζας Avanza.

Μάκρο

Αμετάβλητος και σε υψηλά επίπεδα παρέμεινε ο πληθωρισμός στη Γαλλία για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.

Ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός της Γαλλίας σε ετήσιο πληθωρισμό διαμορφώθηκε στο 7,1% όπως και τον Οκτώβριο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,5% έναντι 1,2% τον Οκτώβριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,4%.

Οι ανακοινώσεις από τη Γαλλία έρχονται μετά από την κάμψη του πληθωρισμού που σημειώθηκε σε Γερμανία και Ισπανία, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη.

Απροσδόκητη αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των ανέργων στη Γερμανία για τον Νοέμβριο, εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της υποχώρησης της κατανάλωσης στη χώρα.

Όπως ανακοίνωσε η Destatis, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 17.000 έναντι αύξησης 9.000 που είχαν σημειώνει από τον Σεπτέμβριο στον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η HSBC βάζει «λουκέτο» στο 25% των καταστημάτων της στη Βρετανία

«Φρένο» στον πλούτο των 300 πλουσιότερων Ελβετών υπηκόων το 2022 - Ποιοι Έλληνες και ποιοι celebrities βρίσκονται στη λίστα

Bloomberg: Η ΕΕ έχει μεγάλη εξάρτηση από Ρωσία για LNG και πληρώνει δισ. για αυτό

gazzetta
gazzetta reader insider insider