Πληθωρισμός: Βραδύτερη άνοδος 9% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο λόγω ενέργειας – Γκάζι οι τιμές σε τρόφιμα και βιομηχανία

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Βραδύτερη άνοδος 9% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο λόγω ενέργειας – Γκάζι οι τιμές σε τρόφιμα και βιομηχανία
Μισθοί Πληθωρισμός
Τι δείχνουν τα αναλυτικά στοιχεία για την Ελλάδα. Πίνακας. Η επιβράδυνση συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τις τιμές της ενέργειας που αυξήθηκαν μόνο 12,3% τον Νοέμβριο. Επιταχύνεται η άνοδος τα τρόφιμα στο 12,8% και στο 9% στα βιομηχανικά αγαθά εκτός ενέργειας.

Τελευταία ενημέρωση: 12:33

Ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και τον Νοέμβριο καθώς η άνοδος στις τιμές ενέργειας είναι πιο ήπιες για στατιστικούς λόγους αλλά και λόγω του μηχανισμού στο ρεύμα, αλλά και πάλι οι ανατιμήσεις είναι πολύ υψηλές, ενώ διαχέονται πιο πολύ στην υπόλοιπη οικονομία. Αυτή είναι η πρώτη εικόνα από τις σημερινές ανακοινώσεις της Eurostat, αλλά και τα αναλυτικά στοιχεία των μετρήσεων για την Ελλάδα που παρουσιάζουμε.

Συγκεκριμένα, άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 9% στην Ελλάδα και κατά 10% στην Ευρωζώνη, έναντι 9,5% και 10,6% αντίστοιχα τον Οκτώβριο δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Για δεύτερο συνεχή μήνα η άνοδος των τιμών συνεχίζει να επιβραδύνεται στην Ελλάδα, αφού και τον Οκτώβριο κατεγράφη μία πολύ ισχυρή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων. Στην Ευρωζώνη καταγράφεται, επίσης, επιβράδυνση το Νοέμβριο μετά από έναν Οκτώβριο ισχυρής επιτάχυνσης της ανόδου των τιμών.

Τα αναλυτικά στοιχεία της Eurostat για την Ελλάδα δείχνουν πως η επιβράδυνση συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με τις τιμές της ενέργειας των οποίων η άνοδος είχε αρχίσει από το 2021 και πλέον το ποσοστό μεταβολής μειώνεται (σ.σ. και με την συνδρομή του νέου μηχανισμού στις τιμές ρεύματος): από άνοδο 20,7% τον Οκτώβριο σε 12,3% τον Νοέμβριο. Και στις υπηρεσίες η άνοδος επιβραδύνεται από 6,5% τον Οκτώβριο σε 5,8% τον Νοέμβριο.

Αντιθέτως ο δείκτης εκτός ενέργειας επιταχύνεται (από 8,3% σε 8,6%). Στα τρόφιμα, ποτά και στον καπνό η άνοδος από το 12,3% επιταχύνθηκε στο 12,8% και γενικά στα μη ενεργειακά βιομηχανικά είδη από το 7% στο 9%.

Η επίπτωση βάσης και οι προβλέψεις

Να σημειωθεί βεβαίως πως ο ρυθμός ανόδου του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ αναμενόταν να επιβραδύνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου λόγω της λεγόμενης «επίπτωσης βάσης». Δηλαδή, τα στατιστικά όργανα υπολογίζουν πλέον την άνοδο σε σχέση με τις ήδη «τσιμπημένες» τιμές του 2021.

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως στο σύνολο του έτους ο εναρμονισμένος πληθωρισμός θα αυξηθεί κατά 9,7% (έναντι πρόβλεψης για 8,8% άνοδο στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού). Ο Γενικός Δείκτης Τιμών αναμένεται πως θα αυξηθεί κατά 9,9% (τα στοιχεία Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν από την ΕΛΣΤΑΤ στις 9/12). Λίγο αργότερα η Eurostat θα δώσει τα τελικά στοιχεία για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πορεία τιμών Ευρωζώνης

Σε επίπεδο Ευρωζώνης, ο μέσος όρος των κρατών που έχουν στείλει μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνει αύξηση τιμών κατά 10% τον Νοέμβριο, 10,6% τον Οκτώβριο, κατά 9,9% τον Σεπτέμβριο και κατά 9,1% τον Αύγουστο.

Στα επιμέρους στοιχεία, η ενέργεια καταγράφει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό αύξησης κατά 34,9%, από 41,5% τον Οκτώβριο, 40,7% τον Σεπτέμβριο και κατά 38,6% τον Αύγουστο. Σε ένταση ανατιμήσεων ακολουθούν τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός με άνοδο 13,6% η οποία μάλιστα επιταχύνεται, από 13,1% τον Οκτώβριο, 11,8% τον Σεπτέμβριο και 10,6% τον Αύγουστο. Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά έχουν αύξηση 6,1% όπως και τον Οκτώβριο από 5,5% τον Σεπτέμβριο και 5,1% τον Αύγουστο και οι υπηρεσίες έχουν άνοδο 4,2% από 4,3% τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο και από 3,8% τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider