Fed και Κίνα «πλήγωσαν» την Wall Street - Απώλειες 500 μονάδων για τον Dow Jones

Παναγιώτης Σωτηρόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Fed και Κίνα «πλήγωσαν» την Wall Street - Απώλειες 500 μονάδων για τον Dow Jones
Πάνω από 1,5% έχασαν οι S&P 500 και Nasdaq.

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν τη Δευτέρα οι κυριότεροι δείκτες στην αμερικανική αγορά, με την επενδυτική ψυχολογία να δοκιμάζεται για ακόμα μία συνεδρίαση στην Wall Street, στη «σκιά» της ανησυχίας που προκαλεί το κύμα δυσαρέσκειας που εξαπλώνεται στην Κίνα, όπου ογκώδεις διαδηλώσεις απαιτούν από την ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος την άρση των περιορισμών για την πανδημία, την στιγμή που τα κρούσματα κορονοϊού στην δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Ωστόσο, πέραν της γεωπολιτικής αβεβαιότητας που έπληξε τόσο τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία όσο και τα εμπορεύματα (απώλειες άνω του 1% για το πετρέλαιο και 0,8% για τον χρυσό), οι δηλώσεις αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της στο θέμα των επιτοκίων, επιδείνωσαν ακόμα περισσότερο το κλίμα στις συναλλαγές.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,45% ή 497 μονάδες και ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στα επίπεδα των 33.849 μονάδων. Παρόμοια εικόνα και για τον διευρυμένο S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 3.964 μονάδες με απώλειες 1,54%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διαμορφώθηκε στις 11.049 μονάδες, χάνοντας 1,58%.

Στο ταμπλό, απώλειες σχεδόν 3% σημείωσε η μετοχή της Apple, καθώς η αναταραχή στην Κίνα απειλεί την παραγωγή iPhone του τεχνολογικού κολοσσού, με το Bloomberg να αναφέρει πως η αμερικανική εταιρεία ενδεχομένως να δει την παραγωγή των iPhone Pro να μειώνεται κατά 6 εκατ. συσκευές, μόνο για το 2022.

Ισχυρή πτώση άνω του 3% σημείωσαν και οι τίτλοι των Boeing και 3M.

Υπενθυμίζεται, πως την προηγούμενη εβδομάδα, οι δείκτες της Wall Street ενισχύθηκαν ενόψει των καταναλωτικών «γιορτών» της εβδομάδας του Thanksgiving, με τον Dow να σημειώνει άνοδο 1,78%, τον S&P 500 να ενισχύεται κατά 1,53% και τον Νasdaq να κερδίζει 0,72%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γουίλιαμς (Fed): Να αυξηθούν κι άλλο τα επιτόκια - Νέα άνοδος της ανεργίας το 2023

Στο «κόκκινο» οι ευρωαγορές λόγω Κίνας - «Πλήγμα» για τον ενεργειακό κλάδο

Κρυπτονομίσματα: Ακόμα ένα «κανόνι» μετά την FTX - Πτώχευσε και η BlockFi με αξία 4,8 δισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider