Στα «κόκκινα» η Wall Street - Επιστροφή στις απώλειες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα «κόκκινα» η Wall Street - Επιστροφή στις απώλειες
Πτωτική πορεία για τους κυριότερους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

H Wall Street διαπραγματεύτηκε σε αρνητικό έδαφος τη Δευτέρα, αποχαιρετώντας το διήμερο θετικό σερί της προηγούμενης εβδομάδας σε μία συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από έντονη μεταβλητότητα με τις συναλλαγές να είναι ασταθείς και η μάχη για το πρόσημο να δίνεται μέχρι και την τελευταία στιγμή.

«Φωτιά» στις συναλλαγές έβαλε η τοποθέτηση της αντιπροέδρου της Fed, Λάελ Μπρέιναρντ που εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση πως η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα ήταν σκόπιμο να μετριάσει «σύντομα» τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, υπογραμμίζοντας πάντως ότι δεν θα πρέπει να σταματήσει αυτές τις αυξήσεις.

«Θεωρώ ότι σύντομα θα είναι σκόπιμο να κινηθούμε με πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων», δήλωσε η Μπρέινταρντ σε συνέντευξη στο Bloomberg συμπληρώνοντας ότι «έχουμε ακόμη δουλειά με τις αυξήσεις επιτοκίων».

«Πιστεύω ότι πιθανότατα θα είναι σκόπιμο σύντομα να προχωρήσουμε σε πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων. Eίναι πραγματικά σημαντικό να τονίσουμε είναι ότι έχουμε κάνει πολλά, αλλά έχουμε επιπλέον δουλειά να κάνουμε τόσο για την αύξηση των επιτοκίων όσο και για τη διατήρησή τους για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% με την πάροδο του χρόνου», συμπλήρωσε.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο Dow Jones έχασε 0,63% στις 33.536 μονάδες
  • Ο S&P 500 υποχώρησε 0,89% στις 3.957 μονάδες
  • Ο Nasdaq διολίσθησε 1,12% στθς 11.196 μονάδες

Οι δηλώσεις του Μπρέιναρντ ήρθαν αφού ο συνάδελφός της, Κρίστοφερ Γουόλερ σημείωσε πως οι χρηματοπιστωτικές αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στα πιο ήπια από τα αναμενόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Οκτωβρίου.

«Η αγορά φαίνεται να έχει φύγει προς τα μπροστά με μία έκθεση για τον πληθωρισμό. Όλοι πρέπει να πάρουν μια βαθιά ανάσα και να ηρεμήσουν. Έχουμε δρόμο μπροστά μας», επεσήμανε ο Ουόλερ μιλώντας στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, σε μία εκδήλωση της UBS. «Θα βλέπουμε συνεχώς αυτού του είδους τη συμπεριφορά στις αγορές και ο πληθωρισμός θα αρχίσει σιγά σιγά να μειώνεται, προτού αρχίσουμε πραγματικά να σκεφτόμαστε να βάλουμε το πόδι μας στο φρένα εδώ», έσπευσε να συμπληρώσει, αναφερόμενος στο πότε θα σταματήσουν οι επιτοκιακές άνοδοι από μεριάς Fed. «Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να μειώσουμε τον πληθωρισμό. Τα επιτόκια συνεχίζουν να ανεβαίνουν και θα παραμείνουν υψηλά για λίγο μέχρι να δούμε αυτόν τον πληθωρισμό να πλησιάζει τον στόχο μας», πρόσθεσε.

Οι επενδυτές παρακολουθούν επίσης τις εξελίξεις στο πολιτικό μέτωπο με τους Δημοκρατικούς να διατηρούν τον έλεγχο της Γερουσίας στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, ενώ αναμένονται και τα εταιρικά αποτελέσματα από μεγάλες επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο. Οι Walmart, Home Depot, Target, Lowe's, Macy's και Kohl's θα παρουσιάσουν τις επιδόσεις τους για το τρίτο τρίμηνο αυτήν την εβδομάδα.

Από την πλευρά της, η Morgan Stanley για τις ΗΠΑ εκτιμά πως η Fed θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκια της εντός του 2023, καθώς ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία θα φτάσει στο απόγειο του προς το τέλος του 2022 και θα συνεχίσει να είναι υψηλός και στο επόμενο έτος.

«Η οικονομία των ΗΠΑ θα διαφύγει οριακά την ύφεση το 2023, αλλά η "προσγείωση" δεν αναμένεται να είναι τόσο ομαλή, καθώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται σημαντικά και καθώς το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται» τονίζεται στην έκθεση. Για το 2023, η Morgan Stanley αναμένει πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα «τρέξει» με ρυθμό 0,5%, με τον οίκο να προσθέτει πως «οι συσσωρευμένες επιπτώσεις της "σφιχτής" νομισματικής πολιτκής θα έχουν αντίκτυπο και στο 2023 και στο 2024, επιφέροντας αδύναμη ανάπτυξη».

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η Goldman Sachs αναμένει πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παρουσιάσει «σημαντική πτώση» για το 2023, καθώς υποχωρούν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και ο πληθωρισμός στη στέγαση, ενώ αναμένεται ηπιότερη αύξηση των μισθών στην αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με report του επενδυτικού οίκου, δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρεί στο 2,9% εντός του 2023 έναντι 5,1% που βρίσκεται σήμερα. Σημειώνεται πως ο PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτης παρακολούθησης της Fed για τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία.

  1. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman, οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ήδη υποχωρήσει σημαντικά για το 2022 και αναμένεται πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί το επόμενος έτος. Οι αποστολές και παραδόσεις ημιαγωγών -κρίσιμα προϊόντα για μια σειρά κλάδων, από τα ηλεκτρονικά έως την αυτοκινητοβιομηχανία- είναι ήδη κατά 42% πάνω από τα επίπεδα που ήταν το 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού.
  2. Σύμφωνα με τον οίκο, ένας ακόμα λόγος για τον οποίο αναμένεται πως ο PCE θα φτάσει στο απόγειο του την άνοιξη του 20232 είναι η κορύφωση του πληθωρισμού στέγασης. Η ισχυρή ζήτηση για ενοικιαζόμενα κατοικίες έχει μια πολύ μεγάλη απόκριση προσφοράς, με 1 εκατ. διαμερίσματα στις ΗΠΑ να είναι υπό κατασκευή ή να έχουν λάβει οικοδομικές άδειες, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1974. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κενά προς ενοικίαση σπίτια έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν και το 2023 αναμένεται να φτάσουν στα επίπεδα προ της πανδημίας, σύμφωνα με την Goldman.
  3. Ο τρίτος λόγος για τον οποίο ο οίκος αναμένει χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων είναι η κάμψη στην αύξηση των μισθών. Η Goldman αναμένει πως η ετήσια αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά 1,5% μέχρι το τέλος του 2023, φτάνοντας το 4%, βοηθώντας στη χαλάρωση του πληθωρισμού στους τομείς των υπηρεσιών, που επηρεάζουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, μετέδωσε το Bloomberg.

Εμπορεύματα

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου έκανε «βουτιά» 3,5%, στα 85,87 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά την άνοδο 2,9% την Παρασκευή. Το αργό Brent παράδοσης Ιανουαρίου, υποχώρησε 3%, στα 93,14 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures ενώ η βενζίνη παράδοσης Δεκεμβρίου, έχασε 3,1% στα 2,5285 δολάρια το γαλόνι. Το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,544 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας πτώση 0,3%. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου απώλεσε 0,9% στα 5,933 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,4%, φθάνοντας τα 1.776,90 δολάρια η ουγγιά στην Comex, στην καλύτερη επίδοσή του από τις 16 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου SIZ22 ενισχύθηκε 2,1%, στα 22,113 δολάρια ανά ουγγιά, υψηλό από τον Ιούνιο. Το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου ανέβηκε +0,6%, στα 2.039,50 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα παράδοσης Ιανουαρίου υποχώρησε 0,5% στα 1.033 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου διολίσθησε 2% στα 3,8335 δολάρια ανά λίβρα.

Επιχειρηματικά νέα

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα της αμερικανικής Tyson Food's για τη χρήση του δ' τριμήνου του οικονομικού έτους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος στον κόσμο. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις της Tyson Foods διαμορφώθηκαν σε 13,74 δισ. δολάρια έναντι 12,81 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα 13,49 δισ. δολάρια. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 1,63 δολάρια έναντι εκτίμησης των αναλυτών 1,70 δολάρια ανά μετοχή. Ο συνολικός όγκος πωλήσεων της εταιρείας αυξήθηκε κατά 2,1% ενώ οι τιμές ενισχύθηκαν 5,1%. Για το σύνολο του οικονομικού έτους του 2023, η διοίκηση της Tyson Foods αναμένει πωλήσεις μεταξύ των 55 δισ. και των 57 δισ. δολαρίων, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν 54 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Διευρύνεται το θετικό σερί - Σε υψηλό 5 μηνών ο γερμανικός DAX

Ντε Γκίντος (ΕΚΤ): Πιθανός ο κίνδυνος ύφεσης για την ευρωζώνη στα τέλη του έτους

Μετά τη Uniper, η Γερμανία εθνικοποιεί και την εταιρία φυσικού αερίου Sefe

gazzetta
gazzetta reader insider insider