Η Goldman Sachs αναμένει «σημαντική πτώση» στον πληθωρισμό των ΗΠΑ το 2023

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Goldman Sachs αναμένει «σημαντική πτώση» στον πληθωρισμό των ΗΠΑ το 2023
Καθώς υποχωρούν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και ο πληθωρισμός στη στέγαση, ενώ αναμένεται ηπιότερη αύξηση των μισθών στην αμερικανική οικονομία.

Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αποτέλεσε σημαντικό «πάτημα» για την άνοδο των μετοχών παγκοσμίως την περασμένη εβδομάδα, με την αποκλιμάκωση των τιμών στην αμερικανική οικονομία να εντείνει τις προσδοκίες για χαλάρωση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Η Goldman Sachs αναμένει πως ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα παρουσιάσει «σημαντική πτώση» για το 2023, καθώς υποχωρούν τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και ο πληθωρισμός στη στέγαση, ενώ αναμένεται ηπιότερη αύξηση των μισθών στην αμερικανική οικονομία.

Σύμφωνα με report του επενδυτικού οίκου, δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ αναμένεται να υποχωρεί στο 2,9% εντός του 2023 έναντι 5,1% που βρίσκεται σήμερα. Σημειώνεται πως ο PCE είναι ο «αγαπημένος» δείκτης παρακολούθησης της Fed για τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία.

Τα τρία πεδία αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman, οι διαταραχές στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχουν ήδη υποχωρήσει σημαντικά για το 2022 και αναμένεται πως αυτή η τάση θα συνεχιστεί το επόμενος έτος. Οι αποστολές και παραδόσεις ημιαγωγών -κρίσιμα προϊόντα για μια σειρά κλάδων, από τα ηλεκτρονικά έως την αυτοκινητοβιομηχανία- είναι ήδη κατά 42% πάνω από τα επίπεδα που ήταν το 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τον οίκο, ένας ακόμα λόγος για τον οποίο αναμένεται πως ο PCE θα φτάσει στο απόγειο του την άνοιξη του 20232 είναι η κορύφωση του πληθωρισμού στέγασης. Η ισχυρή ζήτηση για ενοικιαζόμενα κατοικίες έχει μια πολύ μεγάλη απόκριση προσφοράς, με 1 εκατ. διαμερίσματα στις ΗΠΑ να είναι υπό κατασκευή ή να έχουν λάβει οικοδομικές άδειες, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1974. Σε αυτό το πλαίσιο, τα κενά προς ενοικίαση σπίτια έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν και το 2023 αναμένεται να φτάσουν στα επίπεδα προ της πανδημίας, σύμφωνα με την Goldman.

Ο τρίτος λόγος για τον οποίο ο οίκος αναμένει χαλάρωση των πληθωριστικών πιέσεων είναι η κάμψη στην αύξηση των μισθών. Η Goldman αναμένει πως η ετήσια αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ θα υποχωρήσει κατά 1,5% μέχρι το τέλος του 2023, φτάνοντας το 4%, βοηθώντας στη χαλάρωση του πληθωρισμού στους τομείς των υπηρεσιών, που επηρεάζουν τις πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία, μετέδωσε το Bloomberg.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Morgan Stanley: Οι ΗΠΑ μπορεί να γλιτώσουν μια ύφεση το 2023, αλλά η Ευρώπη δεν θα είναι τόσο τυχερή

COP27: Τεράστιες διαφωνίες μεταξύ πλούσιων και φτωχών κρατών

ΔΝΤ πριν την G20: Πιο «γκρίζες» πλέον οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider