«Βουτιά» 3,5% για το πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βουτιά» 3,5% για το πετρέλαιο
Απώλειες για τον «μαύρο χρυσό».

Το πετρέλαιο διαπραγματεύτηκε σε αρνητικό έδαφος τη Δευτέρα, με τις τιμές στις ΗΠΑ να υποχωρούν περισσότερο από 3% για να διαγράψουν τα κέρδη της Παρασκευής.

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate παράδοσης Δεκεμβρίου έκανε «βουτιά» 3,5%, στα 85,87 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά την άνοδο 2,9% την Παρασκευή.

Το αργό Brent παράδοσης Ιανουαρίου, υποχώρησε 3%, στα 93,14 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures ενώ η βενζίνη παράδοσης Δεκεμβρίου, έχασε 3,1% στα 2,5285 δολάρια το γαλόνι. Το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,544 δολάρια το γαλόνι, σημειώνοντας πτώση 0,3%. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Δεκεμβρίου απώλεσε 0,9% στα 5,933 $ ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες.

Οι απώλειες έρχονται μετά τη πέμπτη μείωση στις προβλέψεις του OPEC+ για την παγκόσμια ζήτηση για το 2022, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα που συνεχίζει να περιβάλλει την πολιτική της Κίνας για την COVID-19.

Ο OPEC εκτιμά πως η ζήτηση πετρελαίου για το τρέχον έτος θα διαμορφωθεί στα 2,55 βαρέλια ανά ημέρα, μειωμένα κατά 100.000 βαρέλια ανά ημέρα από την προηγούμενη εκτίμηση του Οργανισμού. «Η παγκόσμια οικονομία έχει εισέλθει σε μια περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και αυξημένων προκλήσεων για το δ' τρίμηνο του 2022» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, ο OPEC υποστηρίζει πως οι κίνδυνοι για την οικονομία αφορούν «τον υψηλό πληθωρισμό, τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής των μεγάλων κεντρικών τραπεζών, τα υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους σε πολλές περιοχές του κόσμου, τη σύσφιξη στην αγορά εργασίας και επίμονα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού». Για το 2023, ο Οργανισμός αναμένει πως η ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 2,24 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, 100.000 βαρέλια ανά ημέρα πιο κάτω από την προηγούμενη εκτίμηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σε υψηλό 3 μηνών ο χρυσός

Ευρωαγορές: Διευρύνεται το θετικό σερί - Σε υψηλό 5 μηνών ο γερμανικός DAX

Μετά τη Uniper, η Γερμανία εθνικοποιεί και την εταιρία φυσικού αερίου Sefe

gazzetta
gazzetta reader insider insider