Διήμερο σερί με κέρδη η Wall Street - Ο Nasdaq στο +1,9%, ο S&P στη καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούνιο

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διήμερο σερί με κέρδη η Wall Street - Ο Nasdaq στο +1,9%, ο S&P στη καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούνιο
Συνεχίστηκε η ευφορία στη Wall Street και την Παρασκευή μετά το ράλι της Πέμπτης.

Συνεχίστηκε η ευφορία στη Wall Street και την Παρασκευή μετά το ράλι της Πέμπτης, και παρά την αρχική μεταβλητότητα και οι τρεις δείκτες έκλεισαν σε θετικό έδαφος, χωρίς να λείπουν και σήμερα τα ρεκόρ, καθώς ο ευρύς S&P 500 κατέγραψε την καλύτερη εβδομάδα από τον Ιούνιο.

Oι κινητήριες δυνάμεις για την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος διεθνώς είναι τα καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς και η σημερινή είδηση πως η Κίνα χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό θέτοντας τις βάσεις για ώθηση στην ανάπτυξη.

Εν γένει τα νέα κινεζικά μέτρα δίνουν έμφαση στην κατ’ οίκον καραντίνα έναντι της κεντρικής, ενώ μπαίνει ένα τέλος στην πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα τη συχνή ακύρωση διεθνών πτήσεων, με τους αερομεταφορείς να λειτουργούν ήδη σε μειωμένα επίπεδα. Η είδηση ώθησε σε ράλι τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ο οποίος έκλεισε με κέρδη 7,74%.

Υπενθυμίζεται πως, η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η καλύτερη για τους δείκτες τους αμερικανικού χρηματιστηρίου για εδώ και 2 χρόνια, ακολουθώντας την ανακοίνωση των πληθωριστικών στοιχείων Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα οποία ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7,7% έναντι 8,2% τον Σεπτέμβριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 7,9%. Σε μηναίο επίπεδο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,4%, αμετάβλητος σε σχέση με τον Σεπτέμβριο.

Έτσι, λαμβάνοντας το «μήνυμα» πως ο πληθωρισμός άγγιξε το peak του οι επενδυτές έστειλαν την Πέμπτη τον Dow Jones στο μεγαλύτερο ημερήσιο κέρδος από τον Μάιο του 2020, τον S&P 500 στην καλύτερη επίδοσή του από τον Απρίλιο του 2020 και το Nasdaq επίσης σε υψηλό από το 2020.

Την Παρασκευή, ο Dow Jones κέρδισε 0,10% στις 33.747 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,88% στις 3.991 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,88% στις 11.323 μονάδες.

Σε επιχειρηματικά νέα, την έναρξη των διαδικασιών ώστε να κηρυχθεί σε κατάσταση χρεοκοπίας ανακοίνωσε πως ξεκίνησε το ανταλλακτήριο crypto FTX, μετά την απώλεια περίπου 32 δισ. δολαρίων της κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Παράλληλα, ο Sam Bankman-Fried ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της FTX, ενώ καθήκοντα CEO αναλαμβάνει στο εξής ο J. Ray III.

Μάκρο

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, έφθασε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο, καθώς οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν τον συνεχιζόμενο πληθωρισμό και την επιδείνωση των οικονομικών προοπτικών. Σύμφωνα με το Marketwatch, o δείκτης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τις προοπτικές των καταναλωτών στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά 5,2 μονάδες από 59,9 τον Οκτώβριο. Οι οικονομολόγοι περίμεναν μέτρηση 59,5, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για το επόμενο έτος αυξήθηκαν στο 5,1% από 5% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό για την επόμενη πενταετία αυξήθηκαν στο 3% από 2,9% τον Οκτώβριο. Ο δείκτης των απόψεων των καταναλωτών για τις τρέχουσες συνθήκες μειώθηκε τον Νοέμβριο στο 57,8 από 65,6 τον Οκτώβριο, ενώ ο δείκτης προσδοκιών για τους επόμενους έξι μήνες έπεσε στο 52,7 από 56,2 τον προηγούμενο μήνα.

Εμπορεύματα

Υψηλότερα έκλεισαν οι τιμές στα συμβόλαια του χρυσού την Παρασκευή, διατηρώντας το υψηλότερο επίπεδο που έχουν καταγράψει από τον Αύγουστο και σημειώνοντας άνοδο 5,5% για την εβδομάδα. Έτσι, ο χρυσός παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 15,70 δολάρια ή 0,9%, για να διαμορφωθεί στα 1.769,40 δολάρια η ουγγιά στην Comex, το υψηλότερο κλείσιμο στο πιο ενεργό συμβόλαιο από τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Από την άλλη, το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου, υποχώρησε 3 σεντς ή 0,2% στα 21.667 δολάρια η ουγγιά, αν και εβδομαδιαία κέρδισε σχεδόν 4,3%.

Οι τιμές στα συμβόλαια πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο με το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων της Παρασκευής, εξαιτίας του αδύναμου δολαρίου που έφτασε σε χαμηλά δύο μηνών, αλλά και λόγω των προσδοκιών για αύξηση της ζήτησης καθώς στην Κίνα ήρθησαν αρκετοί περιορισμοί για την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, για την εβδομάδα, οι τιμές έκλεισαν χαμηλότερα, καθώς τις προηγούμενες ημέρες κυριάρχησε η αβεβαιότητα γύρω από την ζήτηση. Έτσι, το αμερικανικό αργό παράδοσης Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 2,49 δολάρια ή 2,9%, για να διαμορφωθεί στα 88,96 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, υποχωρώντας κατά 3,9% στην εβδομάδα. Το brent παράδοσης Ιανουαρίου «σκαρφάλωσε» 2,80 δολάρια ή 3% στα 96,47 δολάρια το βαρέλι, μετά από τα κέρδη 1,1% την Πέμπτη, ενώ για την εβδομάδα υπέστη απώλειες 2%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός «πέφτει» στις ΗΠΑ αλλά το δολάριο τον... μεταφέρει στην Ευρωζώνη

ΗΠΑ: Στα «τάρταρα» το καταναλωτικό κλίμα το Νοέμβριο - Σε χαμηλό από τον Ιούλιο

Καλά νέα από Κίνα – «Χαλαρώνει» την καραντίνα και τα μέτρα αντιμετώπισης covid 

gazzetta
gazzetta reader insider insider