Morgan Stanley: Οι ΗΠΑ μπορεί να γλιτώσουν μια ύφεση το 2023, αλλά η Ευρώπη δεν θα είναι τόσο τυχερή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: Οι ΗΠΑ μπορεί να γλιτώσουν μια ύφεση το 2023, αλλά η Ευρώπη δεν θα είναι τόσο τυχερή
Οι αναλυτές του οίκου αναμένουν μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, «που βρίσκονται κοντά ή ήδη σε ύφεση» και των αναδυόμενων οικονομιών που εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν «ήπια ανάκαμψη».

Η Ευρωζώνη και η Βρετανία είναι πιθανό να διολισθήσουν σε οικονομική ύφεση για το 2023, αλλά οι ΗΠΑ είναι πιθανό να γλιτώσουν μια οικονομική συρρίκνωση, αναφέρεται σε νέα έκθεση της Morgan Stanley.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο, η αναμενόμενη άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού από την Κίνα αναμένεται να φέρει ανάκαμψη στην οικονομία της χώρας και σε άλλες αναδυόμενες αγοράς της Ασίας.

Όπως μετέδωσε το Reuters, η Morgan Stanley κάνει λόγο για κινδύνους στην παγκόσμια οικονομία και αναμένει πως για το 2023 το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αναπτυχθεί με ρυθμό 2,2%, κάτω από την ανάπτυξη 2,7% που αναμένει για το επόμενο έτος το ΔΝΤ.

Για το 2023, οι αναλυτές του οίκου αναμένουν μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των αναπτυγμένων οικονομιών, «που βρίσκονται κοντά ή ήδη σε ύφεση» και των αναδυόμενων οικονομιών που εκτιμάται πως θα παρουσιάσουν «ήπια ανάκαμψη. Ωστόσο, σύμφωνα με την Morgan Stanley, η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας παραμένει μάλλον «άπιαστο» σενάριο.

Όπως αναφέρει η έκθεση, η οικονομία της Κίνας εκτιμάται πως θα παρουσιάσει ανάπτυξη % για το 2023, ξεπερνώντας την ανάπτυξη του 3,7% που αναμένεται στις αναδυόμενες οικονομίες. Η ομάδα των 10 πιο αναπτυγμένων οικονομιών αναμένεται να δει ανάπτυξη της τάξης του 0,3% για το 2023.

Αισθητός ο αντίκτυπος της Fed στην αμερικανική οικονομία

Για τις ΗΠΑ, η Morgan Stanley εκτιμά πως η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) θα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τα βασικά επιτόκια της εντός του 2023, καθώς ο πληθωρισμός στην αμερικανική οικονομία θα φτάσει στο απόγειο του προς το τέλος του 2022 και θα συνεχίσει να είναι υψηλός και στο επόμενο έτος.

«Η οικονομία των ΗΠΑ θα διαφύγει οριακά την ύφεση το 2023, αλλά η "προσγείωση" δεν αναμένεται να είναι τόσο ομαλή, καθώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιβραδύνεται σημαντικά και καθώς το ποσοστό ανεργίας συνεχίζει να αυξάνεται» τονίζεται στην έκθεση.

Για το 2023, η Morgan Stanley αναμένει πως το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα «τρέξει» με ρυθμό 0,5%, με τον οίκο να προσθέτει πως «οι συσσωρευμένες επιπτώσεις της "σφιχτής" νομισματικής πολιτκής θα έχουν αντίκτυπο και στο 2023 και στο 2024, επιφέροντας αδύναμη ανάπτυξη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΔΝΤ πριν την G20: Πιο «γκρίζες» πλέον οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Χρεοκοπία FTX: Τομ Μπρέιντι, Ζιζέλ και Στεφ Κάρι ανάμεσα σε αυτούς που μπορεί να χάσουν πολλά

gazzetta
gazzetta reader insider insider