Γιατί η HSBC παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές - Στο επίκεντρο του επενδυτικού «story» οι τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η HSBC παραμένει «ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές - Στο επίκεντρο του επενδυτικού «story» οι τράπεζες
Θετική σύσταση ως προς την προοπτική των ελληνικών μετοχών θέτει η HSBC, διατηρώντας την «overweight» θέση της.

Θετική σύσταση ως προς την προοπτική των ελληνικών μετοχών θέτει η HSBC, διατηρώντας την «overweight» θέση της, καθώς όπως επισημαίνει η διεύρυνση των spreads στην Ευρωζώνη, όπως πάντα, ήταν δύσκολο να «αφομοιωθεί» από τις μετοχές, αλλά τα εγχώρια μακροοικονομικά μεγέθη είναι ισχυρά, με τις αναπτυξιακές προοπτικές να διατηρούνται και τις αποτιμήσεις να είναι άκρως ελκυστικές.

Σύμφωνα με τον John Lomax, επικεφαλής στρατηγικής στις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές για την HSBC, οι τράπεζες συνέχισαν στο βηματισμό του turnaround και παραμένουν στο επίκεντρο του «story» των ελληνικών μετοχών.

Ο ίδιο στην ανάλυσή του, αναφέρει πως οι ελληνικές μετοχές υπήρξαν ένα ακόμη, τουλάχιστον, μερικό «θύμα» του πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και του υψηλότερου πληθωρισμού παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, η πιο επιθετική στρατηγική της ΕΚΤ έχει οδηγήσει σε μια εκ νέου ανησυχία γύρω από τα αυξημένα επίπεδα χρέους σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό έχει διευρύνει σημαντικά τα spread, ιδιαίτερα στην Ιταλία αλλά και αλλού, κυρίως στην Ελλάδα. Η διεύρυνση αυτή επηρέασε τη συμπεριφορά των ελληνικών μετοχών, κυρίως επειδή έχει ωθήσει προς τα πάνω το κόστος ιδίων κεφαλαίων στην αγορά. Αυτό μπορεί να θυμίσει σε μερικούς αναγνώστες το Groundhog Day (Η Μέρα της Μαρμότας).

Ωστόσο τα εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη, φαίνονται όλο και πιο ισχυρά, με το ελληνικό ΑΕΠ να επιστρέφει δυναμικά. Στη βάση του δευτέρου τριμήνου το εγχώριο ΑΕΠ ενισχύθηκε κατά 7,7% (σε ετήσια βάση) και διαμορφώθηκε σε επίπεδα κατά 5% υψηλότερα από ό,τι πριν από την πανδημία του κορονοϊού, τη στιγμή που οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων πιθανότατα δεν θα μεταβάλουν αυτό το «story». Οι τράπεζες είναι προστατευμένες από τη φθηνή χρηματοδότηση της ΕΚΤ και η κυβέρνηση διαθέτει μια πολύ υγιή καθαρή ταμειακή θέση (capital buffer). Επιπλέον, η ισχυρή θέση και το re-opening του τουριστικού κλάδου μετά την πανδημία του κορονοϊού αποτελεί ένα σημαντικό μέρος αυτού του «story». Ωστόσο, η υποστήριξη από το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι επίσης ένας σημαντικός «οδηγός» τόσο για τις ιδιωτικές όσο και τις δημόσιες επενδύσεις.

Ταυτόχρονα, από την πλευρά των αποτιμήσεων, η Ελλάδα εξακολουθεί να διαθέτει μια σχετικά χαμηλή βαθμολογία στη βάση του δείκτη P/E σε σύγκριση με τα ιστορικά δεδομένα, αν και περίπου ευθυγραμμίζεται με βάση το δείκτη εσωτερικής αξίας. Ομοίως, από κάτω προς τα πάνω, η HSBC έχει θέσει σύσταση «buy» για όλες τις υπό κάλυψη μετοχές εντός Ελλάδας (συστημικές τράπεζες, Jumbo, ΟΠΑΠ, Aegean), με τις τράπεζες να αντιπροσωπεύουν το 26% του συνολικού δείκτη. Ο αναλυτής του βρετανικού οίκου που καλύπτει τις ελληνικές τράπεζες (Cihan Saraoğlu) είχε επισημάνει πως τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου εξέπληξαν θετικά με μια ισχυρή αύξηση των δανειοδοτήσεων, ταχύτερη ανατιμολόγηση των χαρτοφυλακίων τίτλων και ισχυρές προμήθειες. Λιγότερο από το 10% των τραπεζικών δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα (στα τέλη του δευτέρου τριμήνου), από το 50% στο αποκορύφωμα της μακροχρόνιας ελληνικής κρίσης χρέους.

Ως προς την εγχώρια αγορά, το consensus για το P/E είναι στο 6,7x για το 2022 και στο 7,4x το 2024, με τον δείκτη εσωτερικής αξίας (P/BV) να διαμορφώνεται στο 0,8x και για τις δύο χρονιές, ενώ η μερισματική απόδοση αναμένεται στο 4,8% και στο 4,5% για εφέτος και για το 2023. Τα EPS αναμένεται να ενισχυθούν κατά 52,1% με αντιστροφή του κλίματος το 2023, καθώς αναμένεται υποχώρηση κατά 9,3%.

Επιπλέον, παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών που επηρεάζει την κυβέρνηση, ο πολιτικός κίνδυνος παραμένει χαμηλός κατά την άποψη της HSBC, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός απέκλεισε πρόσφατα το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών. Συνεπώς για τους επενδυτές με μια μεσοπρόθεσμη προοπτική, κατά την HSBC οι ελληνικές μετοχές αξίζουν μια «overweight» θέση και σύσταση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποιες είναι οι μετοχές που θα απασχολήσουν τους traders στο Χρηματιστήριο Αθηνών

gazzetta
gazzetta reader insider insider