HSBC: Οι «ταύροι» επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες, οι πενιχρές αποδόσεις και η αναζήτηση «καταλύτη»

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HSBC: Οι «ταύροι» επενδυτές για τις ελληνικές τράπεζες, οι πενιχρές αποδόσεις και η αναζήτηση «καταλύτη»
Τις θέσεις και την οπτική των επενδυτών ως προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, κατέγραψε η HSBC σε πρόσφατο συνέδριό της στη Στοκχόλμη, αποκομίζοντας μια ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση προς αυτές.

Τις θέσεις και την οπτική των επενδυτών ως προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, κατέγραψε η HSBC σε πρόσφατο συνέδριό της στη Στοκχόλμη, αποκομίζοντας μια ιδιαίτερα εποικοδομητική στάση προς αυτές.

Όπως αναφέρει σε σημείωμά του ο Cihan Saraoglu, αρμόδιος αναλυτής της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, «οι επενδυτές συμφώνησαν γύρω από την εποικοδομητική θέση της HSBC για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά από την άλλη απογοητεύτηκαν από τις φετινές πενιχρές επιδόσεις των τίτλων αυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών».

Η HSBC διαπίστωσε ένα υψηλό ενδιαφέρον για τις ελληνικές τράπεζες στη Στοκχόλμη, με τους επενδυτές να δηλώνουν αισιόδοξοι στη βάση των σχετικά ισχυρών οικονομικών προοπτικών της χώρας στο πλαίσιο της Ευρώπης, αναζητώντας παράλληλα τον επόμενο «καταλύτη». Σύμφωνα με τον Saraoglu, οι επενδυτές έχουν τοποθετηθεί στην Alpha Bank, τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα, για τις οποίες ο βρετανικός οίκος έχει δώσει συστάσεις «buy».

Να υπενθυμίσουμε πως η HSBC είχε αυξήσει τις τιμές στόχους και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες με σύσταση «buy». Για την Alpha Bank η τιμή στόχος ορίζεται στα 1,45 ευρώ από 1,25 ευρώ προηγουμένως, για τη Eurobank στα 1,65 ευρώ από 1,45 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 4,55 ευρώ από 4,15 ευρώ που είχε θέσει η HSBC και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 2,70 ευρώ από 1,95 ευρώ προηγουμένως.

H θέση της HSBC είναι ότι οι ανοδικές τάσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) από τις αυξήσεις στα επιτόκια θα αντισταθμίσουν τις πιθανές αυξήσεις στα κόστη από τις προβλέψεις το επόμενο έτος. Ένα ακόμη βασικό θέμα συζήτησης αφορούσε τους λόγους πίσω από τις πενιχρές επιδόσεις των μετοχών φέτος και τους πιθανούς «καταλύτες» που έπονται. Τα υψηλότερα επιτόκια δεν έχουν ακόμη περάσει στις καταστάσεις αποτελεσμάτων χρήσης (P&Ls) των τραπεζών, με την HSBC να αναμένει πως τα ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα κατά το δεύτερο εξάμηνο, θα λειτουργήσουν ως «καταλύτης». Την ίδια στιγμή οι συζητήσεις σε επίπεδο μετοχών ήταν στραμμένες κυρίως προς την κατεύθυνση της Alpha Bank.

Πώς εκφράζονται οι επενδυτές για τις τουρκικές τράπεζες

Όπως αναφέρει η HSBC για τις τουρκικές τράπεζες, οι επενδυτές ακούστηκαν κάπως χλιαροί προς αυτές. Η έξοδος της Ρωσίας από τους δείκτες αναφοράς αύξησε το βάρος και τη σημασία της Τουρκίας για τους επενδυτές που συνάντησε ο επενδυτικός οίκος. Παρ' όλα αυτά, η τοποθέτησή τους στις τράπεζες ήταν χαμηλή χάνοντας το πρόσφατο «ράλι». Οι επενδυτές προσπαθούσαν να κατανοήσουν αν το «ράλι» έχει συνέχεια και ήταν περίεργοι για: 1) τη βιωσιμότητα της τρέχουσας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, 2) την τοποθέτηση των επενδυτών σε τοπική βάση, καθώς φαίνεται να είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από την αγορά σήμερα και 3) αν οι ισχυρές τριμηνιαίες επιδόσεις στη κέρδη των τουρκικών τραπεζών θα προσέλκυαν τους τοπικούς επενδυτές να προβούν σε μεγαλύτερη αύξηση των θέσεών τους παρά τους διαφαινόμενους μακροοικονομικούς κινδύνους προσαρμογής. Οι επικείμενες εκλογές και ο αντίκτυπός τους στις αποτιμήσεις επίσης συζητήθηκαν, αλλά η HSBC εκτιμά ότι οι επενδυτές εστίασαν περισσότερο στις κοντινές εξελίξεις, εξετάζοντας τακτικές θέσεις γύρω από τα τριμηνιαία αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Η «επίσημη αγαπημένη» Motor Oil και η ουδέτερη θέση για τα ΕΛΠΕ

Μπαίνει στην ΑΜΚ της Παγκρήτιας η Lyktos του Μιχάλη Σάλλα

gazzetta
gazzetta reader insider insider