Από το ράλι στο «βαθύ κόκκινο» η Wall Street - Στις -400 μονάδες ο Dow και - 3% ο Nasdaq

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από το ράλι στο «βαθύ κόκκινο» η Wall Street - Στις -400 μονάδες ο Dow και - 3% ο Nasdaq
Η ημέρα ήταν «γεμάτη» με εταιρικά αποτελέσματα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζουν οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street.

«Αναλαμπή» ήταν και... πέρασε το χθεσινό ράλι στο αμερικανικό χρηματιστήριο το οποίο την Παρασκευή επέστρεψε στις απώλειες σε βαθύ «κόκκινο» χρώμα, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές ξεκίνησαν την συνεδρίαση με διάθεση διαμόρφωσης διήμερου σερί. Η ημέρα ήταν «γεμάτη» με εταιρικά αποτελέσματα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζουν οι μεγάλες τράπεζες της Wall Street, ενώ είναι ακόμα «νωπά» τα στοιχεία για τον CPI που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη, δείχνοντας πως ο πληθωρισμός επιμένει ανοδικά.

Aνάμεσα στα εταιρικά αποτελέσματα, σήμερα ανακοινώθηκαν και στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ για τον Σεπτέμβριο, οι οποίες παρουσίασαν μηδενική μεταβολή έναντι ανάπτυξης 0,4% που κατέγραψαν τον Αύγουστο (σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία). Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των λιανικών πωλήσεων κατά 0,2%. Οι λιανικές πωλήσεις, εκτός των αυτοκινήτων, εμφάνισαν άνοδο 0,1% έναντι συρρίκνωσης 0,3% τον Αύγουστο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν συρρίκνωση 0,1%. Εξάλλου, ο δείκτης τιμών εισαγωγών στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε 1,2% για τον Σεπτέμβριο, έναντι συρρίκνωσης 1,1% για τον Αύγουστο.

Ελαφρά αύξηση εμφάνισε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, ανερχόμενο στο 59,8, παρόλο που οι προσδοκίες των Αμερικανών για τον πληθωρισμό επιδεινώθηκαν, σύμφωνα με έρευνα του δείκτη καταναλωτικής στάσης του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Ο δείκτης πρόσθεσε 1,2 μονάδες από 58,6 τον Σεπτέμβριο ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν 59, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό το επόμενο έτος αυξήθηκαν στο 5,1% από το χαμηλό ενός έτους του Σεπτεμβρίου στο 4,7%, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό τα επόμενα 5 χρόνια αυξήθηκαν στο 2,9% από 2,7% τον προηγούμενο μήνα.

Έτσι, την Παρασκευή ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 1,32% ή 395 μονάδες στις 29.730 μονάδες, ο S&P 500 υποχώρησε 2,22% στις 3.588 μονάδες, και ο Nasdaq έχασε 3,08% στις 10.321 μονάδες.

Επιχειρηματικά νέα

Σημαντική μείωση της τάξης του 25% κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Citigroup κατά το γ' τρίμηνο του έτους, καθώς οι ανησυχίες για την πιθανότητα ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας έπληξαν την κερδοφορία του αμερικανικού κολοσσού. Όπως αναφέρει το CNBC, τα καθαρά κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 3,5 δισ. δολάρια ή στα 1,63 δολάρια/μετοχή. Κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021 η Citi είχε αναφέρει κέρδη ύψους 4,6 δισ. δολαρίων ή 2,15 δολαρίων/μετοχή. Οι αναλυτές σε έρευνα της Rerfinitiv ανέμεναν κέρδη 1,42 δολαρίων/μετοχή. Στον αντίποδα, τα έσοδα της Citigroup στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με έναν χρόνο πριν και ανήλθαν στα 18,51 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που ανέμεναν έσοδα 18,25 δισ. δολαρίων.

Χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Morgan Stanley στο γ' τρίμηνο του έτους, με την αμερικανική τράπεζα να βλέπει τα έσοδα από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής να σημειώνουν κάμψη κατά 55%. Πιο αναλυτικά, τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 2,49 δισ. δολάρια ή στα 1,47 δολάρια/μετοχή, χαμηλότερα από τις προβλέψεις για κέρδη 1,49 δολαρίων/μετοχή. Στο γ' τρίμηνο του 2021 η Morgan Stanley είχε αναφέρει κέρδη 3,58 δισ. δολαρίων ή 1,98 δολαρίων/μετοχή. Τα συνολικά έσοδα στο τρίμηνο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου ανήλθαν στα 12,99 δισ. δολάρια, μειωμένα κατά 12% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021, χάνοντας παράλληλα την πρόβλεψη της Refinitiv που έκανε λόγο για έσοδα ύψους 13,3 δισ. δολαρίων.

Μικρή άνοδο κατέγραψαν τα έσοδα της JP Morgan για το γ΄ τρίμηνο του 2022, εν μέσω των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Τα έσοδα της JP Morgan διαμορφώθηκαν σε 33,49 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 10% σε ετήσιο επίπεδο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 32,1 δισ. δολάρια. Η άνοδος των εσόδων ήρθε εν μέσω της αύξησης των βασικών επιτοκίων από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία. Τα καθαρά έσοδα απο τόκους ανήλθαν σε 17,6 δισ. δολάρια, αυξημένα 34% σε ετήσιο επίπεδο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα στα 17 δισ. δολάρια. Τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν σε 9,744 δισ. δολάρια ή 3,12 δολάρια ανά μετοχή έναντι 11.69 δισ. δολαρίων ή 3,74 δολαρίων ανά μετοχή στο γ' τρίμηνο του 2021. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ανά μετοχή στα 2,88 δολάρια.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη της Wells Fargo για το γ' τρίμηνο του 2022, με την αμερικανική τράπεζα να ωφελείται από τα αυξημένα επιτόκια στις ΗΠΑ. Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 19,50 δισ. δολάρια έναντι 18,83 δισ. δολαρίων στο γ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 18,77 δισ. δολάρια. Τα κέρδη της τράπεζας ανήλθαν σε 12,1 δισ. δολάρια έναντι κερδών 11,46 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές. Τα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 85 σεντ έναντι κερδών 1,17 δολαρίων ανά μετοχή στο γ' τρίμηνο του 2021, ενώ οι αναλυτές ανέμενα κέρδη 1,09 δολάρια ανά μετοχή.

Έσοδα και κέρδη που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών εμφάνισε η UnitedHealth για το γ' τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο αμερικανικός κολοσσός στον κλάδο της υγείας. Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 80,89 δισ. δολάρια έναντι εσόδων 72,34 δισ. δολαρίων στο γ' τρίμηνο του 2021 και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του FactSet ανέμεναν έσοδα στα 80,52 δισ. δολάρια. Τα κέρδη του ομίλου διαμορφώθηκαν σε 5,26 δισ. δολάρια έναντι 4,09 δισ. δολαρίων στο γ΄ τρίμηνο του 2021. Τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν σε 5,55 δολάρια έναντι 4,28 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2021. Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή έφτασαν τα 5,79 δολάρια ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στα 5,43 δολάρια ανά μετοχή.

Στο μεταξύ, ένα από τα μεγαλύτερα deal στον κλάδο των σούπερ μάρκετ και του λιανεμπορίου τροφίμων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε η Kroger, καθώς γνωστοποίησε τη συμφωνία για εξαγορά της ανταγωνίστριας αλυσίδας Albertsons έναντι 24,6 δισ. δολαρίων. Σύμφωνα με το CNBC, η συμφωνία αφορά την εξαγορά της Albertsons έναντι 34,10 δολαρίων ανά μετοχή, όταν στο χθεσινό κλείσιμο του αμερικανικού χρηματιστηρίου η μετοχή της Albertsons ήταν στα 28,63 δολάρια. Η συμφωνία θα ολοκληρωθεί μέτα από το σχετική έγκριση των αρμόδιων αρχών των ΗΠΑ, που αναμένεται εντός του 2023.

Εμπορεύματα

Με νέες απώλειες ολοκλήρωσαν την διαπραγμάτευση της εβδομάδας οι τιμές του χρυσού, καθώς τα νεότερα δεδομένα για την πορεία του πληθωρισμού στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη διατήρησαν τις πιέσεις στο πολύτιμο μέταλλο, το οποίο διαμορφώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις αρχές Οκτωβρίου. Αναλυτικότερα, τα συμβόλαια παραδόσεως Δεκεμβρίου του χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν την Παρασκευή με απώλειες 1,7% ή 28,1 δολαρίων/ουγγιά και διαμορφώθηκαν στα επίπεδα των 1.648,9 δολαρίων/ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χρυσός υποχώρησε κατά 3,5%.

Κλείσιμο σε χαμηλότερα επίπεδα επεφύλασσε η Παρασκευή για τα συμβολαίου του πετρελαίου, διευρύνοντας έτσι και τις εβδομαδιαίες απώλειες στο 8% περίπου για την τιμή στις ΗΠΑ. Σε αυτά τα πλαίσια, το αμερικανικό αργό παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε 3,50 δολάρια ή 3,9%, στα 85,61 δολάρια το βαρέλι. Το πετρέλαιο brent παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε 2,94 δολάρια ή 3,1%, στα 91,63 δολάρια το βαρέλι με πτώση 6,4% για την εβδομάδα. Και το WTI και το brent διαμορφώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Σε άνοδο το καταναλωτικό κλίμα τον Οκτώβριο, αλλά και οι πληθωριστικές προσδοκίες

ΗΠΑ: «Παγωμένες» οι λιανικές πωλήσεις για τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider