Η Morgan Stanley αυξάνει τις προβλέψεις για την τιμή του Brent, μετά την απόφαση του OPEC+

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Morgan Stanley αυξάνει τις προβλέψεις για την τιμή του Brent, μετά την απόφαση του OPEC+
Η Morgan Stanley ενίσχυσε την εκτίμηση για την τιμή του Brent στο πρώτο τρίμηνο του 2023 στα 100 δολάρια το βαρέλι από 95 δολάρια προηγουμένως.

Τις προβλέψεις της για την τιμή του πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του 2023 αναβάθμισε η Morgan Stanley, ενώ αναμένει περιορισμένη προσφορά στο μέλλον εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που συμφωνήθηκε από τους παραγωγούς του OPEC+ σε συνδυασμό με το εμπάργκο της ΕΕ στη ρωσική παραγωγή.

Ο OPEC+ συμφώνησε να μειώσει τον στόχο παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αφού πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας διετίας ενισχύοντας την παραγωγή, η οποία μειώθηκε το 2020 λόγω πανδημίας.

«Βλέπουμε τώρα την αγορά πετρελαίου με έλλειμμα 0,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023, από 0,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως προηγουμένως. Αυτές οι προβλέψεις εκτιμούν ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 1-1,5 εκατ. βαρέλια μετά την έναρξη του εμπάργκο εισαγωγής πετρελαίου της ΕΕ», ανέφερε η Morgan Stanley σε επενδυτικό σημείωμα.

Παράλληλα, ενίσχυσε την εκτίμηση για την τιμή του Brent στο πρώτο τρίμηνο του 2023 στα 100 δολάρια το βαρέλι από 95 δολάρια προηγουμένως, σημειώνοντας ότι «το Brent θα βρει τον δρόμο του στα 100 δολάρια το βαρέλι πιο γρήγορα από ό,τι υπολογίζαμε πριν».

Από την πλευρά του ο Warren Patterson, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων της ING, εκτίμησε πως η απόφαση του OPEC+ αλλάζει δραματικά το ισοζύγιο πετρελαίου για το υπόλοιπο του 2022 και ολόκληρο το 2023.

Η αφαίρεση περίπου 1,1 εκατ. βαρελιών ημερησίως σημαίνει ότι η αγορά πετρελαίου είναι πιο ισορροπημένη κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022 αλλά σε μεγάλο έλλειμμα για ολόκληρο το 2023, δήλωσε ο Patterson. «Αυτή η τελευταία ενέργεια του OPEC+ οδηγεί σε ανοδική αναθεώρηση της πρόβλεψης για την τιμή στα 97 δολάρια το βαρέλι το 2023».

Επιπλέον, η Citi Research ανέφερε ότι ο τελικός αντίκτυπος στην αγορά πετρελαίου θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της συμφωνίας, ενώ αναμένει από τους μεγάλους καταναλωτές να «αντιδράσουν με δυσαρέσκεια» στη συμφωνία.

Σήμερα, το Brent υποχωρεί 0,3% στα 93,07 δολάρια, ενώ το WTI σημειώνει πτώση 0,4% στα 87,4 δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Η ανάγνωση των αποφάσεων του OPEC+ και ο κίνδυνος εκτίναξης των τιμών πετρελαίου

Πετρέλαιο: Τι σημαίνουν 2 εκατομμύρια βαρέλια λιγότερα για την αγορά – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider