OPEC+: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως - Κέρδη σε brent και WTI

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
OPEC+: Μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως - Κέρδη σε brent και WTI
Η μεγαλύτερη μείωση στην οποία έχει προχωρήσει ο OPEC+ από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού το 2020.

Τελευταία ενημέρωση: 17:59

Τα μέλη του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοι τους (OPEC+) κατέληξαν σε μια συμφωνία για σημαντική μείωση στην παραγωγή πετρελαίου, σε μια προσπάθεια για τόνωση της ζήτησης του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές.

Κατά τη συνεδρίαση του στη Βιέννη της Αυστρίας που ολοκληρώθηκε, τα μέλη του OPEC+ κατέληξαν σε μια μείωση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, μετέδωσε το Reuters. Η μείωση αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Νοέμβριο.

Η μείωση της παραγωγής είναι η μεγαλύτερη στην οποία έχει προχωρήσει ο OPEC+ από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού το 2020 και την περικοπή κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όταν τα lockdown είχαν επιφέρει μεγάλο πλήγμα στη ζήτηση πετρελαίου διεθνώς.

Σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού, σημειώνεται πως η μείωση της παραγωγής αποφασίστηκε λόγω της αβεβαιότητας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές».

Παράλληλα, ο OPEC+ ανακοίνωσε πως οι συνεδριάσεις των υπουργών του θα γίνονται ανά 2 μήνες αντί για 1 μήνα που ίσχυε μέχρι σήμερα. Η επόμενη συνάντηση προγραμματίστηκε για τις 4 Δεκεμβρίου.

Η αντίδραση στις αγορές - Τι σημαίνει για την παραγωγή

Αμέσως μετά από τις παραπάνω αναφορές, οι τιμές του πετρελαίου έλαβαν την ανιούσα.

Τα συμβόλαια του brent, παράδοσης Δεκεμβρίου, κερδίζουν 0,93% ή 84 σεντ στα 92.67 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Νοεμβρίου, ενισχύονται 0,76% ή 69 σεντ στα 87.17 δολάρια ανά βαρέλι.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η μείωση των 2 εκατ. βαρελιών θα έχει μικρότερο αντίκτυπο στην παγκόσμια διάθεση πετρελαίου, λόγω των ποσοστώσεων μεταξύ των μελών του Οργανισμού και καθώς αρκετά μέλη του OPEC+ παράγουν πετρέλαιο σε ποσοστά μικρότερα των στόχων παραγωγής του κατά περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως εδώ και μήνες.

Με βάση υπολογισμούς του Bloomberg, η μείωση κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως σημαίνει πως μόνο 8 κράτη του OPEC+ Θα πρέπει να μειώσουν την παραγωγή, με τη «πραγματική» μείωση να ανέρχεται στα 800.000 δολάρια βαρέλι ανά ημέρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΙΕΑ: Η ζήτηση αερίου στην Ευρώπη στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider