Πετρέλαιο: Τι σημαίνουν 2 εκατομμύρια βαρέλια λιγότερα για την αγορά – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Τι σημαίνουν 2 εκατομμύρια βαρέλια λιγότερα για την αγορά – Πώς θα επηρεαστούν οι τιμές
Τι αλλάζει στη στρατηγική του ΟΠΕΚ+ και πώς θα επηρεαστούν οι τιμές. Πόσα είναι στην πραγματικότητα τα 2 εκατομμύρια βαρέλια. Γιατί η Ρωσία θα βγει κερδισμένη.

Η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αποσύρει 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά εν μέσω της ενεργειακής κρίσης και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα μπορούσε να ενισχύσει τις πληθωριστικές πιέσεις, να επιδεινώσει τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης, και να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας θα μπορούσαν επίσης να αποδυναμώσουν την αποφασιστικότητα άλλων χωρών, οι οποίες έχουν υποστηρίξει την Ουκρανία στην προσπάθεια απόκρουσης της Ρωσίας μετά την εισβολή του Φεβρουαρίου.

Μια κίνηση προς όφελος της Ρωσίας

Η Ρωσία βασίζει τον προϋπολογισμό της στις πωλήσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου και είχε πιέσει για τη μείωση της παραγωγής, η οποία θα επιτρέψει στη Μόσχα να πουλάει πετρέλαιο σε υψηλότερες τιμές στην παγκόσμια αγορά, δημιουργώντας περισσότερα έσοδα για τον πόλεμο και την κινητοποίηση των στρατευμάτων της.

Η απόσυρση των 2 εκατομμυρίων ωστόσο, έχει και άλλες παράπλευρες συνέπειες. Την Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση προώθησε ένα μέτρο που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στο ρωσικό πετρέλαιο, μια κίνηση που αποσκοπούσε στο να αναγκάσει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να αποδεχθεί χαμηλότερα ενεργειακά έσοδα. Τώρα, οι περικοπές επισκιάζουν οποιαδήποτε τιμωρία κατά της Ρωσίας.

«Μια μεγάλη περικοπή της προσφοράς θα χαροποιούσε τη Μόσχα, η οποία θα ωφεληθεί τόσο από τις σταθεροποιημένες αν όχι υψηλότερες τιμές του αργού όσο και από ένα έμμεσο σημάδι αλληλεγγύης από τα άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ καθώς προετοιμάζεται για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις», είχε αναφέρει λίγες ημέρες νωρίτερα ο Bob McNally, ενεργειακός αναλυτής στην Rapidan Energy Group.

Τι αλλάζει στη στρατηγική του ΟΠΕΚ+ και πώς θα επηρεαστούν οι τιμές

Η κίνηση της Τετάρτης ήταν πιο επιθετική από ό,τι περίμεναν οι περισσότεροι αναλυτές ακόμη και πριν από λίγες ημέρες και αντανακλά την επιθυμία των χωρών παραγωγής πετρελαίου να αντιδράσουν στην πρόσφατη πτώση των παγκόσμιων τιμών.

Ο συνασπισμός του οποίου ηγείται η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι η μείωση της παραγωγής θα τεθεί σε ισχύ το Νοέμβριο. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος μειώνει τους στόχους παραγωγής πετρελαίου από την αρχή της πανδημίας.

Η απόφαση οδήγησε αμέσως σε αύξηση περισσότερο από 2% στις τιμές του αργού πετρελαίου Brent και του WTI και έρχεται άμεσα σε αντίθεση με τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις στη Σαουδική Αραβία για υψηλότερη παραγωγή προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.

Οι ενεργειακές μετοχές σημείωσαν ελαφρά άνοδο στις ειδήσεις, σε αντίθεση με την πτώση στις συνολικές χρηματοπιστωτικές αγορές.

Όπως εκτιμούν πηγές της αγοράς, η πρόθεση του καρτέλ είναι να σπάσει την πτώση των τιμών που καταγράφει το αργό από το καλοκαίρι και εάν το επιτύχουν, τότε οι τιμές της βενζίνης θα πρέπει επίσης να σταματήσουν να πέφτουν και θα κυμαίνονται γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, έως ότου άλλοι παράγοντες της αγοράς επηρεάσουν την τιμή.

Ο ΟΠΕΚ+ δήλωσε ότι λαμβάνει αυτή την απόφαση «υπό το φως της αβεβαιότητας που περιβάλλει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και της αγοράς πετρελαίου, και την ανάγκη να ενισχυθεί η μακροπρόθεσμη καθοδήγηση για την αγορά πετρελαίου, και σύμφωνα με την επιτυχημένη προληπτική προσέγγιση την οποία έχει υιοθετήσει το καρτέλ.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν αυτή την εβδομάδα εν αναμονή της απόφασης του ΟΠΕΚ ενώ διεθνείς αναλυτές αναμένουν ότι θα αυξηθούν περαιτέρω πιθανότατα πάνω από 100 δολάρια το βαρέλι.

Πόσα είναι στην πραγματικότητα τα 2 εκατομμύρια βαρέλια

Όμως, το κλειδί για να γίνει αντιληπτό το πώς οι περικοπές θα επηρεάσουν τις τιμές του πετρελαίου δεν είναι μόνο η συνολική μείωση, αλλά η κατανομή και ο χρόνος αυτών των περικοπών, και από ποια βάση θα γίνουν αυτές οι μειώσεις.

«Είναι απίθανο η συνολική παραγωγή να μειωθεί κατά τα 2 εκατομμύρια βαρέλια, επειδή ορισμένες χώρες δεν φθάνουν τις τρέχουσες ποσοστώσεις τους», δήλωσε ο Claudio Galimberti, από την Rystad Energy.

Για τον Οκτώβριο —και επίσης τον Αύγουστο— ο στόχος παραγωγής του ΟΠΕΚ ήταν 26,689 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα , με τα μη μέλη του ΟΠΕΚ του ΟΠΕΚ+ να έχουν συλλογικό στόχο τα 17,165 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αλλά η ομάδα ως σύνολο απέτυχε να επιτύχει αυτούς τους στόχους. Η πραγματική μείωση της παραγωγής θα είναι μικρότερη από τη μείωση της ποσόστωσης των 2 εκατομμυρίων, αλλά οι εκτιμήσεις είναι ότι μόνο η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας -η οποία εκπληρώνει επί του παρόντος τους στόχους παραγωγής της- θα μειωθεί κατά περισσότερο από 500.000 βαρέλια την ημέρα εάν οι περικοπές των 2 εκατομμυρίων διανεμηθούν κατ’ αναλογία.

Πηγές του ΟΠΕΚ ανέφεραν ότι η μείωση αυτή θα λάμβανε ως σημείο αναφοράς τις «τρέχουσες βασικές γραμμές», χωρίς να γίνουν προσαρμογές στις βασικές γραμμές της κάθε επιμέρους χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Energean: Ανακάλυψη νέου κοιτάσματος αερίου στο Ισραήλ - Έως και 15 δισ. κυβικά μέτρα αερίου αξιοποιήσιμα

Αέριο: Ίχνη σύγκλισης «Ομάδας των 4 χωρών» και Γερμανίας για το πλαφόν – Νέος γύρος διαβουλεύσεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider