Μικρά κέρδη για την Wall Street, προς ένα αρνητικό τέλος για το γ' τρίμηνο 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρά κέρδη για την Wall Street, προς ένα αρνητικό τέλος για το γ' τρίμηνο 
Ήπιες μεταβολές στο αμερικανικό χρηματιστήριο για την Παρασκευή, υπό τον φόβο για τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Τελευταία ενημέρωση: 18:30

Θετικά πρόσημα σημειώνονται στην Wall Street για την Παρασκευή, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να προσπαθήσει δώσει θετικό τέλος σε ένα μήνα και σε ένα τρίμηνο κατά το οποίο επικράτησαν οι φόβοι για τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κερδίζει 0,40% ή 116,90 μονάδες στις 29.342 μονάδες.

Ο S&P 500 ανεβαίνει 0,79% ή 29,23 μονάδες στις 3.669 μονάδες.

Ο Nasdaq ισχυροποιείται 1,26% ή 135,60 μονάδες στις 10.869 μονάδες.

Σημειώνεται πως και οι 3 βασικοί δείκτες οδεύουν προς αρνητικό κλείσιμο όχι μόνο για την εβδομάδα, αλλά για τον Σεπτέμβριο και για το γ' τρίμηνο του 2022.

S&P 500 και Nasdaq κινούνται προς το πρώτο σερί απωλειών για 3 συνεχόμενα τρίμηνα, πρώτη φορά από το 2009, πέφτοντας 3,8% και 2,6% αντίστοιχα για το γ' τρίμηνο.

Ο Dow Jones υποχωρεί 5% στο γ' τρίμηνο και οδεύει προς το 3ο συνεχόμενο τρίμηνο απωλειών για πρώτη φορά από το 2015, μετέδωσε το CNBC.

Τα δεδομένα ενισχύουν τις εκτιμήσεις για νέα αύξηση των επιτοκίων από την Fed

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τον δείκτη τιμών ατομικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE) στις ΗΠΑ κατά τον Αύγουστο φανέρωσαν πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική οικονομία παραμένουν έντονες, παρά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της ομοσπονδιακής τράπεζας της χώρας (Fed).

Με βάση την πορεία του PCE, η Fed αναμένεται να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, ενισχύοντας το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχείρησες και φέρνοντας πιο «κοντά» το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στις ΗΠΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αντιπρόεδρος της τράπεζας, Λέαλ Μπρέινανρντ, δήλωσε πως πολιτική της Fed πρέπει να είναι περιοριστική «για ένα διάστημα», υπογραμμίζοντας πως δεσμεύεται για την αποφυγή μιας πρόωρης χαλάρωσης στην αύξηση των επιτοκίων.

Η ίδια ανέφερε πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο επιπλέον πληθωριστικών πιέσεων» στην αμερικανική οικονομία.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Απώλειες κοντά στο 10% καταγράφει η μετοχή της Nike, μετά από τις ανακοινώσεις της εταιρείας ένδυσης που προβλέπει μείωση των κερδών για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η Nike αναμένει ότι το μικτό περιθώριο κέρδους θα μειωθεί κατά 200 έως 250 μονάδες βάσης αυτό το οικονομικό έτος – έναντι προηγούμενης πρόβλεψης ότι ο δείκτης κερδοφορίας θα παραμείνει αμετάβλητος ή θα μειωθεί έως και 50 μονάδες βάσης.

Μάκρο

Χειρότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις διαμορφώθηκαν τα στοιχεία για τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώθηκε στις 58,6 μονάδες έναντι των 59,5 μονάδων στην αρχική μέτρηση του πανεπιστημίου και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal. Ωστόσο, η μέτρηση ήταν καλύτερη από αυτή του Αυγούστου (58,2 μονάδες) σημειώνοντας τη μεγαλύτερη επίδοση των τελευταίων 5 μηνών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider