ΗΠΑ: Επίμονες οι πληθωριστικές πιέσεις τον Αύγουστο - Νέα άνοδος του δείκτη PCE

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Επίμονες οι πληθωριστικές πιέσεις τον Αύγουστο - Νέα άνοδος του δείκτη PCE
Τα σημερινά στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν την πεποίθηση των αναλυτών για το ότι η Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Σταθερή επιμονή αποδεικνύει ο δείκτης τιμών ατομικής καταναλωτικής δαπάνης (PCE) στις ΗΠΑ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία για τον Αύγουστο, επιβεβαιώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις που αντιμετωπίζει η αμερικανική οικονομία.

Όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της χώρας, ο δείκτης PCE σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,2% από 6,3% τον Ιούλιο ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν πτώση στο 6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 0,3% από -0,3% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,1%.

Ο δομικός PCE, εκτός των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 4,9% (από 4,6% τον Ιούλιο και έναντι 4,7% που ανέμεναν οι αναλυτές). Σε μηνιαίο επίπεδο ο δομικός PCE διαμορφώθηκε στο 4,9% (από 4,6% τον Ιούλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 4,7%).

Εξάλλου, ο δείκτης προσωπικού εισοδήματος των Αμερικανών για τον Αύγουστο ενισχύθηκε 0,3% από άνοδο 0,2% τον Ιούλιο, εντός των προβλέψεων των αναλυτώμ

Ο δείκτης προσωπικής δαπάνης ενισχύθηκε 0,4% έναντι ανόδου 0,1% τον Ιούλιο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια αύξηση 0,2%

Η σημασία για τα επιτόκια και το ενδεχόμενο ύφεσης

Υπενθυμίζεται πως ο PCE είναι η «αγαπημένη» μονάδα μέτρησης του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed).

Τα σημερινά στοιχεία αναμένεται να ενισχύσουν την πεποίθηση των αναλυτών για το ότι η Fed θα συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων της με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία, ενισχύοντας το κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχείρησες και φέρνοντας πιο «κοντά» το ενδεχόμενο μιας ύφεσης στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιμένει ανοδικά ο πληθωρισμός: Στο 12,1% στην Ελλάδα και 10% στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο

Γαλλία: Αποκλιμάκωση - έκπληξη για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider