Citi: Το «ξεφόρτωμα» των ευρωπαϊκών μετοχών είναι ανάλογο με της κρίσης του 2011-2012

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citi: Το «ξεφόρτωμα» των ευρωπαϊκών μετοχών είναι ανάλογο με της κρίσης του 2011-2012
Οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν στο να κλείσουν τον 8ο διαδοχικό μήνα απωλειών τους για τον Σεπτέμβριο, με διαρροές 98 δισ. ευρώ

Η... φυγή των επενδυτών από τις τοποθετήσεις τους στις ευρωπαϊκές μετοχές είναι κοντά σε επίπεδα που είχαν να παρατηρηθούν από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης την περίοδο 2011-2012, αναφέρει σε έκθεση της η Citigroup.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν στο να κλείσουν τον 8ο διαδοχικό μήνα απωλειών τους για τον Σεπτέμβριο, με διαρροές 98 δισ. ευρώ ή τους 6% των επί διαχείριση assets. Με αυτή τη βάση, οι διαρροές είναι χειρότερες από αυτές που είχαν σημειωθεί με το sell off του 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και συγκρίνονται με αυτές της περιόδου 2011-2012, μετέδωσε το Bloomberg.

Η ευρωπαϊκή οικονομία είναι στα πρόθυρα της ύφεσης, αντιμετωπίζοντας ένα «καυτό πληθωρισμό», την επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μια βαριά ενεργειακή κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε την Παρασκευή σε bear market (όταν η τιμή ενός δείκτη πέφτει κατά τουλάχιστον 20% ή περισσότερο από τα υψηλά των 52 εβδομάδων), έχοντας πέσει από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου του 2022.

Η Barclays ανέφερε σε πρόσφατη έκθεση της πως η πτώση στις ευρωπαϊκές μετοχές σημαίνει πως τα ευρωπαϊκά assets έχουν προετοιμαστεί για το χειρότερα και πως μπορεί να παρουσιάσουν ευκαιρίες αγοράς έναντι των πιο ακριβών μετοχών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, σημείωσαν οι αναλυτές της Barclays, «χωρίς κάποια επίλυση στον πόλεμο και τα σοκ που αντιμετωπίζουν από αυτόν οι μετοχές, εκτιμούμε πως δύσκολα οι φθηνές αποτιμήσεις θα μπορέσουν να αντιστρέψουν την τύχη της Ευρώπης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεν (ΕΚΤ): Χρειαζόμαστε μεγάλη αύξηση των επιτοκίων τον Οκτώβριο - Ίσως και κατά 1%

Reuters: Ενδεχόμενη αναβολή στη φορολόγηση υπερκερδών στην ενέργεια από ΕΕ

Πτώση για το πετρέλαιο καθώς ενισχύονται οι φόβοι για μείωση της ζήτησης