Wall Street: «Πλώρη» για νέα κέρδη με τα θετικά στοιχεία για πληθωρισμό να συνεχίζονται

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Πλώρη» για νέα κέρδη με τα θετικά στοιχεία για πληθωρισμό να συνεχίζονται
Στην χθεσινή ανακοίνωση για επιβράδυνση του CPI, προστέθηκαν σήμερα και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, που και αυτά εκλαμβάνονται ως μια ένδειξη αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων.

Τελευταία ενημέρωση 20:26

«Πλώρη» για νέα κέρδη βάζει και την Πέμπτη το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς στην χθεσινή ανακοίνωση για επιβράδυνση του δείκτη τιμών καταναλωτή, προστέθηκαν σήμερα και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού, που και αυτά εκλαμβάνονται ως μια ένδειξη αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων τροφοδοτώντας τις ελπίδες για αποφυγή της ύφεσης.

O Dow Jones μετά τα χθεσινά κέρδη των 535 μονάδων, σήμερα κυμαίνεται στις 33.523 μονάδες, με άνοδο 0,64% ή 213 μονάδες. O S&P 500, έχοντας καταγράψει χθες υψηλά τριών μηνών, ενισχύεται 0,60%, στις 4.235 μονάδες, ενώ ο Nasdaq που την Τετάρτη έκλεισε με ράλι 3%, κερδίζει 0,25% στις 12.886 μονάδες.

Μάκρο

Υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, καθώς η πτώση των τιμών ενέργειας δείχνει να επιβραδύνει τον πληθωρισμό σε συνέχεια των ενθαρρυντικών στοιχείων του δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη. Όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας την Πέμπτη ο δείκτης τιμών παραγωγού, μειώθηκε κατά 0,5% από τον Ιούνιο, την πρώτη μηνιαία πτώση από τον Απρίλιο του 2020. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης σημείωσε άνοδο 9,8%, το χαμηλότερο ποσοστό από τον Οκτώβριο του 2021, σε σύγκριση με την αύξηση 11,2% τον Ιούνιο και την αύξηση ρεκόρ 11,6% τον Μάρτιο.

Από την άλλη, αύξηση κατέγραψαν την τελευταία εβδομάδα οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, ακολουθώντας την πρόσφατη τάση. Συγκεκριμένα, αυξήθηκαν κατά 14.000 στις 262.000 την εβδομάδα έως τις 6 Αυγούστου, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της The Wall Street Journal ανέμεναν ότι οι αιτήσεις θα αυξάνονταν κατά 4.000 από το αρχικό εκτιμώμενο επίπεδο των 260.000 της προηγούμενης εβδομάδας. Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 4.500, στις 252.000 αιτήσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, πως οι πρόσφατες μετρήσεις «αποθέρμανσης» του πληθωρισμού, αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των τιμών της ενέργειας. Στις ΗΠΑ, σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν οι τιμές της βενζίνης τις τελευταίες εβδομάδες, με την μέση τιμή για ένα γαλόνι βενζίνης να πέφτει κάτω από τα τέσσερα δολάρια για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών AAA, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στην αμερικανική αγορά έφτασε στα 3,99 δολάρια/δολάρια, ενώ πριν από μόλις ένα μήνα η μέση τιμή είχε σκαρφαλώσει 5,02 δολάρια/γαλόνι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την τελευταία εβδομάδα

ΗΠΑ: Στο 0,5% οι τιμές παραγωγού τον Ιούνιο - Πρώτη μείωση σε δύο χρόνια

Ράλι στην Wall Street με «καύσιμο» από τον πληθωρισμό - Στο +3% ο Nasdaq

gazzetta
gazzetta reader insider insider