Απώλειες κοντά στο 3% για το Χρηματιστήριο - Διολίσθησε προς τις 810 μονάδες

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες κοντά στο 3% για το Χρηματιστήριο - Διολίσθησε προς τις 810 μονάδες
Η πτώση στις τράπεζες επιβάρυνε την ελληνική αγορά, υπό την ανησυχία για τις αυξήσεις των επιτοκίων διεθνώς.

Θύμα των διεθνών ανησυχιών για το ενδεχόμενο ύφεσης έπεσε το Χρηματιστήριο Αθηνών για την Πέμπτη, χάνοντας άνω του 2,8% και διολισθαίνοντας προς τα επίπεδα των 810 μονάδων για πρώτη φορά από τον Μάρτιο.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να εξετάζουν τις δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια της για να καταπολεμήσουν τον υψηλό πληθωρισμό αλλά και ρισκάροντας παράλληλα ακόμα και τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη ή στην αμερικανική οικονομία.

Τη «σκυτάλη» των αυξήσεων των επιτοκίων από τις χθεσινές ανακοινώσεις της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) έλαβε σήμερα η Τράπεζα της Αγγλίας, ανεβάζοντας τα βασικά επιτόκια της σε υψηλό 13 ετών και προβλέποντας πως ο πληθωρισμός στη βρετανική οικονομία θα φτάσει έως τα επίπεδα του 11% εντός του 2022.

Στο αρνητικό κλίμα έρχεται να προστεθεί ο φόβος για τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, με τη ρωσική Gazprom να περιορίσει περαιτέρω την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των κυρώσεων από την ΕΕ στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εικόνα στο ταμπλό

Στην ελληνική αγορά, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έχασε 2,82% στις 815,27 μονάδες και ο τζίρος των συναλλαγών διαμορφώθηκε κοντά στα 81 εκατ. ευρώ.

Ο ΓΔ έκλεισε κοντά στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 813,60 μονάδων, ενώ μέσα στη μέρα έφτασε μέχρι τις 837,41 μονάδες.

Ο Large Cap υποχώρησε 3,09% στις 1.965 μονάδες, ο Mid Cap υποχώρησε 3,21% στις 1.255 μονάδες ενώ ο δείκτης των τραπεζών απώλεσε 5,11% στις 518,46 μονάδες.

Στην κίνηση των μετοχών, η Τράπεζα Πειραιώς διολίσθησε 5,83%, η Alpha Bank έπεσε 5,21%, η Εθνική Τράπεζα υποχώρησε 5,11% και η Eurobank έχασε 4,81%.

Από τις μη τραπεζικές μετοχές, πτώση 6,11% σημείωσε η Intrakat.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Συντριβή» στις ευρωαγορές στον απόηχο Fed και EKT - Πάνω από 3% οι απώλειες

gazzetta
gazzetta reader insider insider