Φυσικό αέριο: Ράλι άνω των 140 ευρώ/MWh - «Αντίδραση» στην νέα μείωση της προμήθειας από Gazprom

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φυσικό αέριο: Ράλι άνω των 140 ευρώ/MWh - «Αντίδραση» στην νέα μείωση της προμήθειας από Gazprom
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ χαρακτήρισε την κίνηση την Τετάρτη ως με «πολιτικά κίνητρα» και ένα τέχνασμα για να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω.

Τελευταία ενημέρωση 16.53

Ράλι αντίδρασης στην χθεσινή απόφαση της Gazprom να περιορίσει περαιτέρω την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη, διεξάγουν την Πέμπτη οι τιμές του εμπορεύματος, έχοντας κερδίσει άνω του 60% για την εβδομάδα.

Έτσι το φυσικό αέριο στην Ευρώπη στα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου, την Πέμπτη αυξάνεται 24% ξεπερνώντας τα 140 ευρώ την μεγαβατώρα, η οποία προστίθεται σε άνοδο 46% μέσα στην εβδομάδα.

Οι διαδοχικές αυξήσεις έρχονται στον απόηχο του περιορισμού των προμηθειών μέσω του αγωγού Nord Stream κατά 60%, με την Gazprom να «απαντά» έτσι στην καθυστερημένη επιστροφή της τουρμπίνας μετά από τακτική συντήρηση από τη γερμανική κατασκευάστρια εταιρεία Siemens.

Έτσι, η ρωσική εταιρεία ενέργειας άρχισε νωρίς σήμερα το πρωί να μειώνει τον όγκο του αερίου που προμηθεύει στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream στα 67 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Η νέα μείωση στις προμήθειες αερίου έγινε αφού η εταιρεία είχε ανακοινώσει προχθές, Τρίτη, ότι θα μειώσει τη μέγιστη ημερήσια ποσότητα προμηθειών αερίου στα 100 εκατ. κυβικά μέτρα, από τα 167 εκατ. κυβικά μέτρα.

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ χαρακτήρισε την κίνηση την Τετάρτη ως με «πολιτικά κίνητρα» και ένα τέχνασμα για να ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω.

Η απόφαση της ρωσικής εταιρείας ακολουθεί την αντίστοιχη απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης στις αρχές της εβδομάδας να αναλάβει επ' αόριστον τον έλεγχο της κύριας μονάδας της Gazprom στη Γερμανία. Το Βερολίνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα δανείσει πάνω από 10 δισ. ευρώ στη νέα εταιρεία που δημιούργησε στην θέση της θυγατρικής της Gazprom, κυρίως για να χρηματοδοτήσει την προμήθεια από εναλλακτικές πηγές.

Η GmbH, όπως μετονομάστηκε η Gazprom Γερμανίας, θα έχει την κύρια ευθύνη να διασφαλίσει ότι η Γερμανία θα εκπληρώσει τον στόχο της ΕΕ οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου να είναι τουλάχιστον 80% γεμάτες μέχρι την έναρξη της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Από τις 14 Ιουνίου, το συνολικό ευρωπαϊκό επίπεδο αποθήκευσης σημειώνει σταθερή πρόοδο προς αυτόν τον στόχο, φθάνοντας στο 52% της χωρητικότητας από 25% στο τέλος του τελευταίου τριμήνου. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι εάν η Ευρώπη συνεχίσει να γεμίζει τους αποθηκευτικούς της χώρους με τον τρέχοντα ρυθμό, θα αποδυναμώσει τη πίεση της Ρωσίας στην Ευρώπη όταν έρθει ο χειμώνας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Gazprom: Νέα μείωση κατά 1/3 στην παροχή φυσικού αερίου μέσω Nord Stream - Στο +25% οι τιμές

Gazprom: Μείωσε την αποστολή αερίου προς την ιταλική Eni κατά 15% σήμερα και 40% χθες

Ιταλικός Τύπος: Ποιες είναι οι επιπτώσεις της μείωσης στην παροχή φυσικού αερίου από τη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider