Sell off στην Wall Street - Στις -800 μονάδες ο Dow Jones, στο -4,2 ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Sell off στην Wall Street - Στις -800 μονάδες ο Dow Jones, στο -4,2 ο Nasdaq
Ισχυρή πτώση για το αμερικανικό χρηματιστήριο, με αρνητικό πρωταγωνιστή τις τεχνολογικές μετοχές και πριν από την Fed.

Τελευταία ενημέρωση: 17:55

Με κατακόρυφη πτώση μπαίνει στην εβδομάδα η Wall Street, ακολουθώντας την αναταραχή που επικρατεί στις διεθνείς αγορές υπό τον φόβο της αύξησης των επιτοκίων και εν αναμονή των αποφάσεων της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Στην κίνηση των δεικτών, o Dow Jones χάνει 2,67% ή 838,48 μονάδες στις 30.554 μονάδες.

Ο S&P 500 υποχωρεί 3,54% ή 138,24 μονάδες στις 3.763 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχωρεί 4,21% ή 478,28 μονάδες στις 10.857 μονάδες.

Σημειώνεται πως ο S&P 500 βρίσκεται για μια ακόμα φορά εντός του 2022 στην περιοχή της bear market ( όταν η τιμή μιας ενός δείκτη πέφτει κατά τουλάχιστον 20% ή περισσότερο από τα υψηλά των 52 εβδομάδων).

Ισχυρότατες πιέσεις δέχονται οι μετοχές των μεγάλων τεχνολογικών ομίλων, που παραδοσιακά είναι «θύματα» της νευρικότητας που προκαλούν οι μεταβολές στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ. Έτσι, οι τίτλοι των Apple, Alphabet (μητρική της Google), Microsoft και Amazon χάνουν από 2,5% έως 4,1%.

Η προσοχή στην Fed και φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της Fed (FOMC) που λήγει την Τετάρτη. Μετά από τη λήξη της, η Fed αναμένεται να ανακοινώσει αύξηση των βασικών επιτοκίων της έως και 75 μονάδες βάσης, για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία που έφτασε στο 8,6% για τον Μάιο, σε υψηλό 41 ετών.

Σημειώνεται πως η τελευταία φορά που η Fed προχώρησε σε αύξηση των επιτοκίων της κατά 75 μονάδες βάσης ήταν τον Νοέμβριο του 1994.

Και καθώς οι αγορές ανησυχούν για τις επιπτώσεις των αυξήσεων στα επιτόκια της Fed, έρευνα που δημοσιεύτηκε στους Financial Times την Κυριακή μεταξύ 49 οικονομολόγων αναφέρει ότι το 70% εξ αυτών αναμένει ότι η αμερικανική οικονομία θα οδηγηθεί σε ύφεση εντός του 2023.

Σχεδόν το 1/3 των ερωτηθέντων αναμένει πως η ύφεση στις ΗΠΑ θα διαρκέσει μέχρι το β' εξάμηνο του 2023, ενώ ένα 40% αναμένει πως η ύφεση θα διαρκέσει μέχρι το α' τρίμηνο του έτους.

«Πανικός» στα crypto

Κάτω από τα 24.000 δολάρια και με διψήφιες απώλειες κινείται το bitcoin, ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο και μέχρι τη Δευτέρα, η αγορά των κρυπτονομισμάτων έχασε σε αξία πάνω από 200 δισ. δολάρια.

Στο πλαίσιο αυτό, η μετοχή της Coinbase σημειώνει απώλειες κοντά στο 20%, ενώ η η Celsius, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες δανεισμού crypto, ανέστειλε κάθε δυνατότητα ανάληψης από την πλατφόρμα της, επικαλούμενη «ακραίες συνθήκες στην αγορά», παγώνοντας όλους τους λογαριασμούς των πελατών της.

Η Celsius μέχρι τον Μάιο διαχειριζόταν assets αξία 12 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι ευρωαγορές συνεχίζουν να «βυθίζονται», σε ρυθμούς πληθωρισμού και κεντρικών τραπεζών

Ομόλογα: Σε νέα πολυετή υψηλά το ελληνικό 10ετές - Επανήλθε ο «φόβος» του χρέους στις αγορές

Καζιμίρ (ΕΚΤ): Αναγκαία η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τον Σεπτέμβριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider